back to top
2024. június 30. 12:07
KezdőlapMotoGPItt a fordulat, Aleix Espargaró nem lesz az Aprilia tesztpilótája – máshonnan...

Itt a fordulat, Aleix Espargaró nem lesz az Aprilia tesztpilótája – máshonnan keresték meg?

Aleix Espargaró kerek-perec kijelentette, hogy jövőre tesztpilótaként sem marad az Apriliánál. Azonban máshol szívesen vállalna ilyen jellegű feladatot, és sajtóértesülések szerint a Yamaha meg is kereste őt.

Emlékezetes hétvégén van túl Aleix Espargaró a számára leginkább hazai pályát jelentő Montmelóban. Ami a futamhétvégét illeti, a spanyol versenyző megszerezte a pole pozíciót, majd az előtte történt bukásokat kihasználva megnyerte a sprintfutamot, vasárnap pedig szoros küzdelemben kapott ki Marc Márqueztől, és csúszott le a dobogóról.

Espargaró az utolsó pillanatban hátrált meg Marc Márquez ellen: „Nagy káoszt okozhattam volna”

Azonban nem túlzás kijelenteni, hogy a csütörtöki események ennél is fontosabbak voltak, hiszen egy különleges, érzelmektől sem mentes sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy az idei év végén visszavonul a MotoGP-től. Pontosabban csupán annyi vált biztossá, hogy jövőre nem lesz tagja a királykategória állandó mezőnyének.

Hivatalos: Aleix Espargaró visszavonul az idei szezon végén

Espargaró tehát adott esetben tesztpilótaként még maradhat a MotoGP-ben, ahogyan azt például öccse, Pol is megtette idén. Maga az érintett elmondta, hogy szívesen vállalna ilyen jellegű feladatot, ám meglepő módon leszögezte, hogy semmiképpen nem marad jelenlegi munkaadójánál „Szeretném megtenni – nyilatkozta a DAZN-nak. – Már az összes gyártóval beszéltem, de nem az Aprilia lesz az.”

Könnyek között beszélt öccséről a visszavonuló Espargaró, akit ellenfelei köszöntöttek (videó)

Ezen a ponton felmerül, hogy akkor melyik márka lehet a befutó. A KTM-et maga Espargaró zárta ki, ami nem is véletlen, hiszen jelenleg testvére mellett Dani Pedrosa és Jonas Folger is ilyen minőségben van a gyártónál. A Ducatit alighanem szintén ki lehet zárni, ott jelenleg Michele Pirro tölti be ezt a szerepkört.

Maradt tehát a Honda és a Yamaha, ahol Stefan Bradl, illetve Cal Crutchlow a tesztpilóta. Az aszakaiak azonban a hírek szerint elégedettek a német versenyzővel, a hangvillásoknál viszont már más a helyzet. Az Espargaróhoz hasonlóan három MotoGP-futamot megnyerő pilóta a hírek szerint csökkentett programon ment a mugellói privát teszten. Azóta kiderült, hogy a jobb kezét megműtötték, és kihagyja az olasz Nagydíjat, mindenesetre a Yamahánál állítólag nincsenek teljesen megelégedve vele.

Olyannyira, hogy a SPEEDWEEK.com értesülései szerint már fel is vették a kapcsolatot Espargaróval, valamint ügynökével, Albert Valerával. A portál információi alapján a Yamaha nemcsak tesztpilótaként, hanem adott esetben szabadkártyás versenyzőként is szívesen látná a spanyol pilótát. Persze mindez vélhetően attól is függ, hogy a japán márkának jövőre lesz-e szatellitcsapata: amennyiben igen, akkor vélhetően a Pramac lesz az.

Ezúttal sem az eszére hallgatott Aleix Espargaró, amikor másodszor is a visszavonulást választotta