back to top
2024. július 02. 09:38
KezdőlapMotoGPAcosta furcsa jelenséget tapasztalt bukása előtt, fáj neki, hogy ismét „kukába dobtak”...

Acosta furcsa jelenséget tapasztalt bukása előtt, fáj neki, hogy ismét „kukába dobtak” egy dobogót

Pedro Acosta elégedett a Katalán Nagydíj hétvégéjén mutatott teljesítményével, az viszont fáj neki, hogy ismét elesett, miközben dobogós helyen haladt. A spanyol versenyző olyasmit tapasztalt a futam elejétől, ami korábban még soha nem jött elő.

Pedro Acosta zsinórban a második főfutamán bukott a Katalán Nagydíjon. A 20. születésnapját az előző napon ünneplő újonc addig kifejezetten jó tempót produkált, és Francesco Bagnaiát is megelőzve közvetlenül az élen álló Jorge Martín mögött motorozott. A 11. körben azonban a 10-es kanyarnál eldobta a motort, és a Le Mans-i esésével ellentétben ebben senki más nem játszott szerepet.

Bagnaia visszavágott Martínnak Montmelóban, Marc Márquez ismét a dobogóig zárkózott fel

Bár a GasGas pilótája utána folytatta a körözést, és végül a tizennegyedik helyen ért célba, majd Enea Bastianini büntetése miatt tizenharmadikként rangsorolták, ennél nyilvánvalóan sokkal többen reménykedett. Hogy a győzelemért a végéig harcolhatott volna-e, azt nehéz megmondani, de a végeredményt látva a harmadik helyet alighanem simán megszerezhette volna.

„Nehéz felfogni, hogy egy újabb dobogót dobtunk a kukába – nyilatkozta a futam után. – Egyfelől boldog vagyok, mert nagyszerű munkát végeznek Mattighofenben. Ez volt zsinórban a második hétvége, amikor folyamatosan az élmezőnyben voltunk, igazán jól csináltuk a dolgokat. A Q2-be egyedül motorozva jutottam be, majd egyedül lettem ötödik. Általánosságban véve jó hétvége volt. Még a lágy gumi választásával együtt is jól sikerült. Fájdalmas eldobni egy dobogót, de sok tapasztalatot gyűjtöttem.”

Acosta látszólag a saját hibájából kötött ki a kavicságyban. Ugyanakkor elárulta, hogy a verseny elejétől kezdve furcsa, eddig nem tapasztalt jelenséget vett észre, amely aztán végig elkísérte őt a futamon. Hogy ennek volt-e köze a balesethez, azt ő maga sem tudta megmondani, mindenesetre nyilvánvalóan ki kell vizsgálniuk a probléma hátterét.

„A második körtől jelent meg – jelentette ki. – Nem igazán tudjuk, hogy miért és hogyan történt, mert még soha nem volt ilyen, és más versenyző sem szenvedett tőle ezen a futamon. Meg kell értenünk, honnan ered, hogy elromlott-e valami, vagy bármi más. Ugyanakkor, ha kicsit konzervatívabb vagyok, akkor beragadtam volna. Ezt nem fogom okolni.”

Utolsó mondatával Acosta arra utalt, hogy a közepes helyett lágy hátsó gumival vágott neki a futamnak. Rajta kívül csak Jack Miller és a két Márquez döntött így, és az idősebbik testvérnek honfitársa bukásával együtt dobogót ért. A kétszeres világbajnok szerint „készen állt a győzelemre”, ami persze nem jelenti azt, hogy mindenképpen meg is szerezte volna, ha motoron marad.

„Fáj kimondani, de igen – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Nem akarom elvenni a dicsőséget Peccótól, Martíntól vagy Marc [Márqueztől], ők kibírták a huszonnégy kört, én pedig nem. Nem mondom, hogy nyertem volna, de ez egy újabb olyan nap volt, amikor valami nagy dologárt küzdhettem. Fáj. Messzebbre jutottunk, mint Le Mans-ban. [A jövőben] megpróbálok befejezni minden kört.”

Acostának nincs sok ideje nyalogatni a lelki sebeit, hiszen ezen a héten már Mugellóba látogat a mezőny. Abból a szempontból különleges hétvége jön, hogy a főfutam másnapján kollektív tesztet rendeznek a pályán, így kézenfekvő, hogy a KTM itt használja fel újabb szabadkártyáját. Pol Espargaró szerepeltetése pedig az állandó versenyzőknek is segíthet.

„A KTM tesztcsapata is ott lesz, így fontos dolgokat fognak hozni – fogalmazott Acosta. – Meglátjuk, milyen újdonságokat hoz nekünk a KTM, nagyszerű munkát végeznek. Elvárások nélkül, a nulláról indulunk, számomra új pályán a MotoGP-ben. Megpróbálom apránként összeszedni magam, remélem, jó munkát tudok végezni, és olyan hétvégét teljesíteni, mint a legutóbbi kettő.”

Így áll a MotoGP-tabella a Katalán Nagydíj után