back to top
2024. július 04. 10:24
KezdőlapMotoGPZarco máshol feledtetné a Honda gyászos szezonját, bejelentette, hogy indul a legendás...

Zarco máshol feledtetné a Honda gyászos szezonját, bejelentette, hogy indul a legendás japán futamon

Johann Zarco nemrég árulta el a nagyközönségnek, hogy a Honda gyári csapatával részt vesz az idei Szuzukai 8 órás versenyen.

Eddig nem a Hondáról szól a 2024-es MotoGP-szezon, az előző hétvégén megtartott Katalán Nagydíj is „rémálomszerűen” alakult az aszakaiaknak. Az LCR-nél versenyző Johann Zarcónak sem volt jó a tempója, a montmelói sprintet a kavicságyban, a főfutamot pedig a tizenhatodik helyen fejezte be. A japán gyártó kötelékéhez idén csatlakozó Zarco korábban már hangot adott annak, hogy mennyire elégedetlen az RC213V-vel.

„Rémálom” – akkora a baj a Hondánál, hogy Acosta az esése után minden pilótájukat megelőzte

A francia motorost azonban az eddigi rossz tapasztalatai sem tántorították el attól, hogy egy másik projektbe is belevágjon a gyártóval. Zarco ugyanis nemrég bejelentette, hogy a Honda gyári csapatának színeiben elindul a Szuzukai 8 órás versenyen. A japán futamra július 21-én fog sor kerülni. A ma már az Endurance Világbajnokság állomásai közé tartozó viadalt 1978 óta rendezik meg, és nem túlzás azt állítani, hogy a felkelő nap országában legendásnak számít.

„Ez egy olyan verseny, amelyről mindig tudtam, hogy egy nap teljesíteni fogom, és nagyon örülök, hogy ilyen módon csinálhatom ezt meg. Nagyon szeretnék nyerni – jelentette ki Zarco a Szuzukai 8 órásról beszélve. – Ez teljesen új élmény és egyben hatalmas buli lesz. Ezen a futamon [a MotoGP-vel szemben] a lehető legjobban ki tudjuk majd játszani a Honda lapjait.”

„De először is még el kell végeznünk néhány tesztet – folytatta. – Ebből a szempontból a MotoGP-naptár kedvezően változott, mert júniusban már nincs benne a Kazah Nagydíj. Ez pedig lehetővé teszi nekünk, hogy legyen még egy plusz hetünk, amelyen Japánban tudunk edzeni.”

Hivatalos: ismét nem tudják megrendezni a Kazah Nagydíjat az eredetileg kijelölt időpontban

Az elmúlt két évben a Honda gyári csapata nyerte meg a Suzukai 8 órás versenyt. A MotoGP-ben is bemutatkozó Nagasima Tecuta és Takahasi Takumi mindkétszer az egység tagjai voltak, a két japán pilótát 2022-ben Iker Lecuona, 2023-ban pedig Xavi Vierge egészítette ki. Feltehetően Nagasima és Takahasi idén is lehetőséget fognak kapni, és Zarcóval ők osztják majd meg a CBR1000RR-RSP-t.

Zarco egyszer, 2016-ban már közel került ahhoz, hogy elinduljon ezen a futamon. Cannes szülötte éppen akkor szeretett volna fellépni a MotoGP-be, és ehhez helyet keresett magának, a kiszemeltje pedig a Suzuki volt, és Szuzukában is velük tervezett rajthoz állni. Davide Brivióék azonban inkább Álex Rinst választották, és végül Japánba sem kellett elutaznia, ott Haga Norijuki versenyzett helyette a hamamacuiak motorjával.

Érdekes, hogy pont Zarco mostani csapattársa, Nakagami Takaaki volt az utolsó, aki aktív MotoGP-pilótaként elindult a 8 óráson, a japán pilóta egységével a második helyen végzett. Aktív királykategóriás versenyzőként legutóbb Pol Espargaró tudta az élen befejezni a viadalt, a spanyol motoros 2015-ben és 2016-ban is a győztes csapat tagja volt. Korábban számos másik kiválóság megfordult a szuzukai rajtrácson, mint például Valentino Rossi, aki Colin Edwards társaságában 2001-ben nyerni is tudott.

Suzuka 8H – ami a verseny mögött van