back to top
2024. június 28. 01:52
KezdőlapMotoGPHiába a jó kezdés, Bagnaia nem úszta meg a büntetést Álex Márquez...

Hiába a jó kezdés, Bagnaia nem úszta meg a büntetést Álex Márquez feltartása miatt

Francesco Bagnaia háromhelyes rajtbüntetést kapott az Olasz Nagydíj főfutamára, miután az edzésen feltartotta Álex Márquezt. A Gresini pilótája szerint egyértelmű, hogy ez történt, a címvédő viszont úgy véli, márkatársa túlreagálta az esetet.

Francesco Bagnaia remekül kezdte az Olasz Nagydíj hétvégéjét, legalábbis ami a köridőket illeti, hiszen jelentős előnnyel végzett az élen a péntek délutáni edzésen. Az olasz versenyzőnek azonban mégsem indult ideálisan a hazai fordulója, ugyanis nem úszta meg büntetés nélkül a hajrában történt incidenst.

Az Álex Márquezt felbosszantó Bagnaia nagy fölénnyel zárta az edzést, Rinsé a nap meglepetése

Néhány perccel a vége előtt, amikor szokás szerint mindenki igyekezett javítani a legjobb idején, a gyorskörön lévő Álex Márquez utolérte a gyári Ducati lassan haladó pilótáját. A spanyol versenyzőnek meg kellett szakítania a körét, és dühösen jelezte is márkatársának, hogy feltartotta őt. A sportfelügyelők annak rendje és módja szerint meg is vizsgálták az esetet, a büntetés pedig nem maradt el.

A 27 éves motorost ugyanis háromhelyes hátrasorolással sújtották. Fontos kiemelni, hogy ez a szankció csak a főversenyre vonatkozik, tehát a sprintet abból a pozícióból kezdi meg, amelyet az időmérőn elér. Bagnaia aligha ért egyet a döntéssel. „Először is nem volt kék zászló – nyilatkozta. – Aztán kimentem a sorból, jobban lefékeztem, hogy elmenjek [az útból], és mint mindig, ő egy nagy pozőr. Szóval gesztikulált a motorján, mint mindig.”

Márquez végül egyáltalán nem járt pórul a manőver miatt, hiszen Bagnaiához hasonlóan ő az első tízben végzett, így bejutott a Q2-be. Mindez persze a büntetés szempontjából semmit nem számít, hiszen a sportfelügyelőknek magát az esetet kell vizsgálniuk, nem a következményt. Ebben pedig a Gresini motorosa szerint nincs sok kérdés.

„Gyorskörön voltam, javítottam az időmön – kezdte. – A második szektorban láttam elöl Peccót, aki nagyon lassú volt a pálya közepén. Arra számítottam, hogy figyel hátrafelé, és észrevesz engem, de nem így tett. A tizenkettes kanyarhoz érve teljesen a pálya közepén volt, az ideális íven. Ki tudtam kerülni, de el kellett vennem a gázt. Szóval nálam teljesen egyértelmű, hogy mi történt.”

Márquezt ezután szembesítették Bagnaia szavaival, különösen azzal a mondatával, amellyel az eset túlreagálására utal. A spanyol versenyzőnek erről is megvan a véleménye. „Azt is mondta, hogy nem az [ideális] íven volt, és ez nem igaz – felelte. –  Szóval nem mondok többet. Tudja, mi történt, én is tudom, mi történt, úgyhogy ennyi.”