back to top
2024. július 02. 15:39
KezdőlapSuperbikeHiába Razgatlıoğlu triplája, a BMW-nél nem lehetnek teljesen boldogok: elveszíthetik ügyfelüket

Hiába Razgatlıoğlu triplája, a BMW-nél nem lehetnek teljesen boldogok: elveszíthetik ügyfelüket

Sajtóértesülések szerint Jürgen Röder, a Bonovo Action tulajdonosa eldöntötte, hogy az idei év végén istállójával kiszáll a Superbike-világbajnokságból. A BMW ezzel elveszítené az egyetlen szatellitcsapatát, ami több kérdést is felvetne a jövőre nézve.

Már április óta pedzegetik, hogy a Bonovo Action csapata négy év után elhagyhatja a Superbike-világbajnokság mezőnyét. A hétvégén pedig kiderült, hogy mindez valószínűleg tényleg meg fog történni, hiszen a SPEEDWEEK.com arról számolt be, hogy Jürgen Röder, a német istálló tulajdonosa meghozta a döntést, és az információt már az alakulat tagjaival is közölték.

Razgatlıoğlu leigazolása miatt a BMW elveszítheti az egyetlen szatellitcsapatát

Röder az évek során igyekezett minden támogatást megadni Michael Galinski csapatfőnöknek, és euróban mérve nyolc számjegyű összeget invesztált a projektbe. Az utóbbi időszakban azonban több szempontból sem volt elégedett: a költségek jelentősen megnőttek, miközben nem jöttek a folyamatos jó eredmények, és a BMW-től sem kapnak akkora támogatást, mint amekkorát reméltek.

A Bonovo Action azok után csatlakozott a Superbike-vb mezőnyéhez, hogy az akkor még Yamahával versenyző Jonas Folger révén 2020-ban megnyerték az IDM, vagyis a német bajnokság Superbike kategóriáját. 2021-ben viszont nem a japán gyártó, hanem a BMW motorjával debütáltak, és azóta is azt használják. Első évükben a német pilóta mindössze egyszer végzett a legjobb tízben, amikor az aragóniai szezonnyitón kiszámíthatatlan volt a gumihasználat.

A következő évben már két motorossal vágtak neki az idénynek Loris Baz és Eugene Laverty személyében, majd tavaly utóbbit Garrett Gerloff váltotta. Az amerikai versenyző Magny-Cours-ban megszerezte a csapat eddigi történetének egyetlen pole pozícióját, de a dobogó továbbra sem jött össze, ahogyan idén sem.

Amikor a BMW tavaly májusban bejelentette, hogy leigazolták Toprak Razgatlıoğlut, hasonló helyzetbe kerültek, mint a MotoGP-ben a KTM: öt versenyző rendelkezett szerződéssel az idei évre, de csak négy helyük volt. Végül Bazt küldték el és fizették ki. Scott Redding pedig ragaszkodott ahhoz, hogy a gyári csapatnál folytassa, amit úgy oldottak fel, hogy a Bonovo Actiont amolyan második gyári istállóvá.

Azonban mindez egyelőre a pályán mutatott teljesítmény alapján egyáltalán nem látszik. Miközben Razgatlıoğlu az eddigi tizenkét futamból hatot megnyert, és a misanói hétvégén bemutatott tökéletes teljesítményének köszönhetően átvette a vezetést a bajnokságban, addig Gerloff mindössze a tizenharmadik, míg Redding csupán a tizennyolcadik helyet foglalja el a tabellán. A csapatok között pedig a Bonovo Action a nyolcadik pozícióban áll 54 ponttal.

Razgatlıoğlu megcsinálta a tökéletes hétvégét, hatalmas fölénnyel nyerte a második misanói versenyt

Amennyiben a Bonovo Action valóban távozik a Superbike-vb mezőnyéből, úgy a BMW nyilvánvalóan elveszíti ügyfelét. Ami a pilótákat illeti, Razgatlıoğlunak és Reddingnek már van szerződése 2025-re, de Marc Bongers, a német gyártó versenyigazgatója többször is hangsúlyozta, hogy Michael van der Markkal is számolnak. Persze Röder alakulatának kiszállása nem feltétlenül jelenti azt, hogy jövőre szatellitcsapat nélkül maradnak, Manuel Puccetti ugyanis állítólag fontolgatja, hogy hosszú idő után elhagyja a Kawasakit, és a BMW is ott van az opciók között.