back to top
2024. július 02. 09:57
KezdőlapMotoGPMarc Márquez leigazolásával a Ducati sutba dobta jól bevált receptjét, véli a...

Marc Márquez leigazolásával a Ducati sutba dobta jól bevált receptjét, véli a veterán menedzser

Az Enea Bastianinit menedzselő Carlo Pernat szerint a Ducati szakított eddigi, a fiatalokra építő pilótapolitikájával, amivel nem ért egyet, de el tudja fogadni a mögötte húzódó érveket. Davide Tardozzi, a bolognaiak gyári istállójának csapatfőnöke Marc Márquez érkezése kapcsán kijelentette, Francesco Bagnaia félti a garázson belüli harmóniát.

Jövőre összeáll a gyári Ducatinál a jelenlegi mezőny két legeredményesebb versenyzője. A bolognaiak ugyanis úgy döntöttek, hogy Marc Márquezt szerződtetik a mostani kétszeres címvédő, Francesco Bagnaia mellé. Ezzel két olyan pilóta lesz az istállónál, akik 2025 elején együttesen minimum tizenegy, de lehet, hogy tizenkét világbajnoki címmel fognak rendelkezni.

Hivatalos: Marc Márquez a Ducati gyári csapatához igazol

Ugyanakkor a döntésnek ára volt, ugyanis a Ducati ezzel év végén el fogja veszíteni a jelenleg a bajnokság élén álló Jorge Martínt, valamint Enea Bastianinit is, hiszen előbbi a gyári Apriliához, míg utóbbi a Tech3-hoz igazol. Az olasz motoros veterán menedzsere, Carlo Pernat szerint a bolognaiak ezzel szakítottak a jól bevált recepttel.

Az Aprilia vezére elárulta, a „történelem leggyorsabban megkötött szerződését” írták alá Martínnal

„Mindenkinek joga van ahhoz, hogy az otthonában azt tegye, amit akar – nyilatkozta a Motosprintnek. – Nyilvánvalóan vannak olyan stratégiák, amelyekről nem biztos, hogy tudunk. Azonban elvetették az [Andrea] Dovizioso utáni időszaktól kezdve folytatott fiatalokra vonatkozó politikájukat, amely eddig egyértelműen meghozta az eredményét. Hirtelen megváltozott a stratégia, a fiatalokat elengedték, amivel más gyártókat erősítettek.”

Hivatalos: Bastianini mellett Viñales is a KTM-nél folytatja

Pernat arra utalt, hogy 2020 végén a gyári Ducati teljes sorcserét hajtott végre, és Dovizioso, illetve Danilo Petrucci helyét Jack Miller mellett Bagnaia vette át. Két évvel később aztán az ausztrál pilóta is távozott, utódjául pedig az akkor szintén kétéves MotoGP-tapasztalattal rendelkező Bastianinit választották. Pernat nem ért egyet a döntéssel, de az erre vonatkozó érveket el tudja fogadni.

„Egy huszonhat és egy huszonhét éves [valójában most mindketten 26 évesek, a következő idény elején pedig 27 esztendősek lesznek – a szerk.] versenyzőt engedtek el, hogy leigazoljanak egy harmincegy esztendős pilótát, akit ugyanakkor Marc Márqueznek hívnak – magyarázta. – Én ezt nem tettem volna meg, figyelembe véve, hogy az elmúlt időszakban alkalmazott stratégia bevált. Azonban meg tudom érteni az ötlet mögött húzódó indokokat. »Most az a célunk, hogy két nagy név együtt legyen.« Ez rendben van.”

Bagnaia aggódik Márquez érkezése miatt?

Felmerül a kérdés, hogy Bagnaia hogyan fogadta Márquez érkezésnek hírét. Ezzel kapcsolatban korábban azt lehetett olvasni, hogy „bajnokhoz méltóan” reagált, ám már akkor is felvetette, hogy a nyolcszoros világbajnok okozhat gondot a csapaton belül. Ezt Davide Tardozzi is megerősítette, de hozzátette, szerinte uralni fogják a helyzetet.

A Ducati elárulta, hogyan reagált Bagnaia, amikor megtudta, jövőre Marc Márquez lesz a csapattársa

„Pecco gyakran megismételte, hogy reméli, a fennálló harmónia megmarad a garázsban – jelentette ki a Cycle Worldnek a gyári Ducati csapatfőnöke. – Amiatt aggódik, hogy lesznek helyzetek, amelyek árthatnak a garázsban uralkodó légkörnek. Ez számunkra is prioritás. Nem gondoljuk, hogy Marc jelenléte problémákat okozhat a [gyári] Ducati garázsában. Szerintünk képesek vagyunk kezelni két olyan bajnokot, mint Marc és Pecco.”

Az olasz szakembernek azt is felvetették, hogy Márquez leigazolása nem jelenthet-e problémát abból a szempontból, hogy Bagnaia Valentino Rossihoz hűséges, hiszen a VR46 Akadémiának a növendéke. Mint ismert, a kilencszeres világbajnok kifejezetten rossz viszonyt ápol a spanyol motorossal, de Tardozzi kiemelte, hogy az ezt elsősorban kiváltó 2015-ös sepangi hétvége már közel 10 éve volt, és a címvédő egyébként is kibújt már a Doktor árnyékából. „Az igaz, hogy Pecco Valentino akadémiájának versenyzője, de ő maga is egy bajnok – hangsúlyozta. – Számunkra az a legfontosabb, hogy a garázsban továbbra is olyan harmonikus maradjon a légkör, mint most. Az én feladatom, hogy ezt fenntartsam.”

A gyári Ducati csapatfőnöke szerint Rossira még nem voltak felkészülve, szemben Marc Márquezzel