back to top
2024. június 28. 07:25
KezdőlapMotoGPA legjobb vagy a legrosszabb döntés – a Ducati mindkét véleményt megkapta...

A legjobb vagy a legrosszabb döntés – a Ducati mindkét véleményt megkapta Marc Márquez miatt

Claudio Domenicali elárulta, szélsőséges véleményekkel találkozott azok után, hogy a Ducati úgy döntött, jövőre Marc Márquezt ülteti fel a gyári motorra. A bolognai márka vezérigazgatója legszívesebben egyetlen korábbi versenyzőjét sem engedte volna el.

Meglehetősen sokáig tartott az a folyamat, melynek során a Ducati eldöntötte, hogy ki lesz Francesco Bagnaia jövő évi csapattársa, vagyis kit ültet fel a gyári istálló másik motorjára. A közvélemény hónapokon át nem kapta meg a választ erre a kérdésre, amikor pedig már úgy tűnt, hogy eldőlt a kérdés, napokon belül minden megváltozott.

Az Olasz Nagydíj előtt ugyanis felröppent a pletyka, miszerint Jorge Martín lett a befutó, ám Marc Márquez azon kijelentése, hogy ő bizony nem hajlandó felülni a Pramac motorjára, mindent megváltoztatott. Néhány nap múlva pedig már borítékolni lehetett, hogy a Ducati végül a nyolcszoros világbajnok mellett tette le a voksát. Claudio Domenicali szerint mindez gyorsan lezajlott.

Marc Márquez nem fogadta el: kiderült, mi lett volna a titkos záradék Martín gyári szerződésében

„Igazság szerint minden elég simán ment – nyilatkozta az MOW-nek adott interjújában a Ducati vezérigazgatója. – Nyilvánvalóan sok olyan részlet van, amelyről nincs értelme beszélni, és nincs miért felsorolni. A Ducati ugyanakkor Márquez stábjával együtt ebben is gyors volt. Nem voltak különösebb nehézségek.”

A hírnek számos szurkoló örült, ugyanakkor szintén sokan vannak azok, akik nemtetszéssel fogadták a döntést. Különösen Olaszországban alakult ki érdekes helyzet, hiszen sokan közülük a mai napig nem kedvelik Márquezt a Valentino Rossival folytatott ellenségeskedésük miatt, de most az itáliaiak első számú csapatánál fog versenyezni.

„Ő egy nagy bajnok, és mint minden nagy bajnokot, őt is egyszerre imádják és nem kedvelik, ahogyan Gigi Dall’Igna [a Ducati versenyrészlegének általános igazgatója] is mondta – magyarázta Domenicali. – Vannak, akik tudatják velünk, hogy nem is választhattunk volna jobban, és olyanok is, akik az ellenkezőjét állítják. Döntést kellett hozni, és meg vagyunk győződve róla, hogy a lehető legjobbat hoztuk meg a Ducati számára, hogy egyre versenyképesebbek legyünk.”

Persze ennek a döntésnek súlyos ára volt, hiszen ezzel legalább két pilótát elveszítettek. Martín még Márquez érkezésének bejelentése előtt a gyári Apriliához igazolt, míg a jelenleg a piros motoron versenyző Enea Bastianini a Tech3-hoz szerződött. Sőt, könnyen lehet, hogy a Pramac pilótáját Marco Bezzecchi is követi. Domenicali legszívesebben őket is megtartotta volna, sőt, a korábbi versenyzőitől sem köszönt volna el, de tudja, hogy a motorsport olykor kegyetlen.

Nem jött be a Ducati terve, Bezzecchit és a Pramacot is elveszítheti a gyártó

„Az »ég veled« olyan kifejezés, amelyet nem szeretek – jelentette ki, utalva arra, hogy a búcsú talán nem végleges, csak átmeneti. – Talán egyszerűen egy »viszlát« volt. Sajnos a sportban, a mi sportágunkban döntéseket kell hozni, és nem mindig lehet együtt továbblépni. Ha rajtam múlna, tucatnyi Desmosedicit küldenék a pályára, hogy még mindig meglegyen az összes versenyző, aki megfordult Borgo Panigaléban, és akikkel különleges kapcsolat alakult ki. Ezt azonban nem lehet. Enea egy nagyszerű versenyző, valamint egy rendkívüli fiú, és egyértelmű, hogy ami minket illet, momentán szenvedünk. Ugyanakkor ilyen a sport.”