back to top
2024. július 04. 10:52
KezdőlapHírekA FIM elnöke átmeneti megoldásnak látja a női vb-t, közös versenysorozatot szeretne...

A FIM elnöke átmeneti megoldásnak látja a női vb-t, közös versenysorozatot szeretne a két nemnek

Jorge Viegas úgy gondolja, hogy sokat tettek a motorsportok területén a nemek közti egyenlőségért. A FIM elnöke azt reméli, hogy nemsokára már lesz olyan versenysorozat, amelynek keretein belül a női és a férfi pilóták egy mezőnyben küzdhetnek meg egymással.

A Superbike-vb misanói versenyhétvégéjének szombati napján mutatkozott be éles körülmények között a női motoros világbajnokság. Az idén induló széria – amely végül a forduló törlése miatt hazánkba nem fog ellátogatni – első futama sajnos nem az élmenők izgalmas összecsapásáról, hanem Mia Rusthen szerencsétlen bukásáról marad emlékezetes.

Magyarországra látogat a jövőre induló női motoros világbajnokság

Ettől függetlenül sikeresnek lehet nevezni a széria debütálását, hiszen 18 országból érkeztek résztvevők, és a színvonal aránylag magas volt. A FIM-nél (Nemzetközi Motorsport Szövetség) is pozitívan értékelték az első fordulót. „Az elmúlt években sokat tettünk a motorsportok területén az egyenlőség előmozdításáért, az összes földrészen – nyilatkozta Jorge Viegas, a FIM elnöke. – Két konkrét dologért vagyunk felelősek: a létesítmények biztonságának garantálásáért és a lehetőségek biztosításáért mindenkinek, aki ki akarja próbálni magát a mi csodálatos sportágunkban. Mi voltunk az elsők, akik külön [női versenyzéssel foglalkozó] bizottságot hoztunk létre, és a trial, a motokrossz és az enduro szakágakban elvégzett sok munka után most a pályaversenyzés is megtalálta a helyét ilyen téren.”

A női világbajnokság kritikusai általában azzal érvelnek, hogy a nemek közti fizikai különbségeknek a motorversenyzés szempontjából nincsen olyan nagy jelentősége, hogy emitt szükség legyen egy kizárólag nőknek kiírt versenysorozatra. Ezt többek között Ana Carrasco 2018-as Supersport 300-as világbajnoki címe is tökéletesen példázza, hiszen a murciai versenyző férfi vetélytársait maga mögé utasítva vihette haza a trófeát.

Ezzel pedig a FIM is egyetért, hiszen az a távlati céljuk, hogy egy „közös” szériát hozzanak létre a női és a férfi pilótáknak. „A nők által igényelt [versenyzői] licencek száma folyamatosan növekszik – jelentette ki Viegas. – Egy nap el fogjuk érni azt a pontot, amikor már nem lesz értelme különbséget tenni a női és a férfi pilóták között.”