back to top
2024. május 03. 15:37
KezdőlapSuperbikeMagyarországra látogat a jövőre induló női motoros világbajnokság

Magyarországra látogat a jövőre induló női motoros világbajnokság

Új női gyorsaságimotoros-világbajnokság indul 2024-ben. A FIM hivatalos sorozatát a Superbike-vb keretein belül rendezik majd meg. A hatfordulósra tervezett széria mezőnye a tervek szerint hazánkba is ellátogat majd, augusztusban a Balaton Park Circuiten fognak versenyezni a világ legjobb női pilótái.  

A Superbike-világbajnokság idei utolsó, jerezi fordulójának szombati napján sajtótájékoztatót tartottak, ahol hivatalosan bejelentették, hogy jövőre új női gyorsaságimotoros-világbajnokság indul a FIM égisze alatt, a versenyeket a Superbike-világbajnokság betétfutamaiként rendezik majd meg.

Hivatalos: Magyarország is része a Superbike-vb 2024-es előzetes versenynaptárának

A versenynaptár hat fordulót tartalmaz, a széria pedig már a debütáló évében hazánkba érkezhet, hiszen a kijelölt pályák között szerepel a Balaton Park Circuit, ahol az augusztus 23-25-i hétvégén körözhet majd a mezőny. A Superbike-vb naptárában helyet kapó másik új helyszínen, Cremonában is rendeznek majd versenyt a hölgyek számára, akik klasszikus pályákra is ellátogatnak majd, ott lesznek Misanóban, a Donington Parkban, Portimãóban és Jerezben is. A versenyek pontos dátumai megtalálhatóak a cikk végén látható táblázatban.

A sajtótájékoztatón más fontos részletek is kiderültek a jövőre induló bajnokságról. A versenyhétvégék pénteken kezdődnek, ekkor rendezik a Superpole-t, ezt szombaton és vasárnap egy-egy „igazi” futam követi majd. A pilóták – akiknek 18 éven felülieknek kell lenniük – mind ugyanolyan motoron fognak ülni, a Yamaha YZF-R7 modellje lett a kiválasztott konstrukció. A japán márka ezzel egyedüli gyártóként – illetve „technikai és logisztikai partnerként” – felügyelni fogja az összes műszaki kérdést, ezzel az a cél, hogy egyenlő feltételeket teremtsen az egyes istállók között.

A csapatok november 13. és január 31. között tudnak jelentkezni. A szerencsésen bekerülők számára a nevezési díj 25 ezer euró lesz, ebből az összegből biztosítják nekik a részvételhez elengedhetetlenül szükséges eszközöket, a motort, a gumikat, az üzemanyagot és minden mást. A versenyeken jól szereplők között a Pirelli által biztosított pénznyeremény kerül majd szétosztásra. A futamokat világszerte közvetíteni fogják, ez a lehetséges szponzorok keresését is megkönnyítheti az alakulatok számára.

„A FIM keretein belül keményen dolgoztunk az elmúlt húsz évben – ekkor alkottuk meg a Női Bizottságot – azért, hogy egyre több nőt vonjunk be a versenyzésbe. Már több szakágban van női világbajnokság, ilyen például a motokrossz, az enduro és a triál is, nemsokára pedig az épített versenypályákon is lesz. Amikor elkezdtünk gondolkodni egy gyorsasági bajnokságról, akkor a Dorna felkarolta az ötletet, és április óta velük együtt dolgozunk ezen, és azt gondolom, hogy Gregorio [Latvilla, a Superbike-világbajnokság ügyvezető igazgatója] nagyon jó munkát végzett. Sok női versenyző érdeklődik a sorozat iránt, érkeznek majd hölgyek Japánból, az Egyesült Államokból, Latin-Amerikából, és természetesen Európából is. Azt hiszem, hogy ez egy nagy sikertörténet lesz” – mondta a sajtótájékoztatón Jorge Viegas, a FIM elnöke.

Janika Judeika, a FIM Nők a Motorsportban bizottságának igazgatója arról beszélt, hogy ez a világbajnokság a természetes fejlődési pálya része, amelyet a szervezet is segített korábbi munkájával. „Különleges nap a mai, hiszen bemutattuk a történelem első FIM által szervezett női gyorsasági világbajnokságát. A szövetség tíz éve indította el a dedikáltan a női pályaversenyzésről szóló projektjét, amikor létrehozta a versenypályán szervezett edzőtábort Spanyolországban, Albacetében.”

„Ezt négy másik tábor követte, amelyekre 2013 és 2015 között került sor Csehországban és Katarban, átlagosan 25 részvevővel 4 kontinensről és 12 országból. 2014-ben ennek a folyamatnak – és Midori Moriwakinak – köszönhetően egy teljesen női pilótákból álló csapat indult el a szuzukai 4 órás versenyen. Biztos vagyok benne, hogy a FIM világbajnokság részvevői között lesznek olyanok, akik korábban ott voltak valamelyik táborban, amelyben az volt a cél, hogy összehozzuk a gyors női pilótákat és felmérjük, hogy mikor jön el az idő, hogy ők saját világbajnokságot kapjanak. Ebből most lett valóság” – nyilatkozta a lett szakember.

„Véleményem szerint mindig voltak nők, akik versenyeztek a férfiak ellen, viszont az is igaz, hogy abban az időszakban egyikük sem tudta elérni a legmagasabb kategóriákat, a MotoGP-t és a Superbike-ot, de miért is történt ez így? Azért, mert a nők és a férfiak fizikailag különbözőek. Ennek a bajnokságnak a létrejötte lehetőséget teremt a nők számára, hogy világbajnoki címért harcoljanak, hogy rangsorolják őket – és így szezonról szezonra kiderüljön, hogy ki a leggyorsabb hölgy a világon –, elismerjék őket, a női mivoltukból előnyt kovácsoljanak a motorversenyzés világában, és megmutassák a világnak, hogy mire képes egy nő a motoron. Mindez elérhető lesz ennek a világbajnokságnak a létrehozásával, ahol a nők egymás ellen versenyezhetnek majd. Ez referenciaként is fog szolgálni az új generációk számára, és úgy hiszem, hogy ez a bajnokság nagyon érdekes lesz, és egy új lehetőségként fog megjelenni a nők számára. Ma valami igazán csodálatos dolog veszi kezdetét” – összegezte véleményét Beatriz Neila, a 2023-as női Európa-bajnokság győztese.

A FIM női gyorsaságimotoros-világbajnokság 2024-es előzetes versenynaptára

Időpont Ország Helyszín
Június 14-16. Olaszország Misano World Circuit “Marco Simoncelli”
Július 12-14 Egyesült Királyság Donington Park
Augusztus 9-11. Portugália Autodromo Internacional do Algarve
Augusztus 23-25.* Magyarország Balaton Park Circuit
Szeptember 20-22.* Olaszország Cremona Circuit
Október 11-13. Spanyolország Circuito de Jerez – Ángel Nieto

*Homologizáció szükséges.