back to top
2024. szeptember 29. 00:17
KezdőlapMotoGPZarco azt hitte, hogy Marc Márquez idén még ennél is jobb lesz,...

Zarco azt hitte, hogy Marc Márquez idén még ennél is jobb lesz, „repülni fog, és megöli a versenyt”

Johann Zarco elárulta, hogy előzetesen még jobb teljesítményre számított a Ducatira átülő Marc Márqueztől. Viszont aztán rájött, hogy még a nyolcszoros világbajnoknak is időre van szüksége az alkalmazkodáshoz, ez pedig megnyugtatta.

Marc Márquez tizenegy évet töltött el a Hondánál, majd az idei szezonra a tavalyi Ducati-motorokat használó Gresinihez igazolt. Azóta pedig kifejezetten jó teljesítményt nyújt, az eddigi hét sprintből ötöt a második helyen fejezett be, ahogy két főfutamot is, illetve vasárnap egyszer a dobogó legalsó fokára is felállhatott. Ennek köszönhetően jelenleg a harmadik pozíciót foglalja el a tabellán, amelyen csak két idei Desmosedicin ülő vetélytársa előzi meg. Johann Zarco azonban korábban úgy hitte, hogy Márquez még ennél is versenyképesebb lesz.

Marc Márquez kimondta, most már „természetesen” bajnoki esélyesnek tartja magát

„Igazság szerint arra számítottam, hogy Marc még [ennél is] erősebb lesz, aztán rájöttem, hogy időre van szüksége a motorhoz való alkalmazkodáshoz – nyilatkozta Zarco a GPOne.com-nak. – Azt hittem, hogy repülni fog, és így megöli a versenyt. „Viszont ehelyett Pecco [Bagnaia] megmutatta, hogy még mindig ő az a versenyző, aki a legjobban kezeli a Desmosedicit. Ő pedig ezt nagyon tiszta és pontos stílusban teszi.”

A francia pilóta utóbbi meglátása abból a szempontból mindenképpen érdekes, hogy jelenleg nem Bagnaia, hanem Jorge Martín vezeti a tabellát – ő pedig szintén egy Ducatin ül. Mindenesetre az, hogy még a nyolcszoros világbajnoknak is időre volt szüksége az új motorja megszokásához, megnyugtatta az idei szezonra a Pramactól a Honda szatellitalakulatához, az LCR-hez igazoló versenyzőt.

Marc Márquez: Az alkalmazkodásnak vége, az élmezőnnyel táncolok

„Látva, hogy Marcnak szüksége volt ennyi [időre] az alkalmazkodáshoz, növelte az önbizalmamat – jegyezte meg Zarco. – Amikor ugyanis alkalmazkodnom kell valamihez, akkor közben így tudok arra gondolni, hogy még a legerősebb [pilótának] is meg kell ezt tennie, még ha gyorsabban is csinálja, mint én. Ez pedig motivál engem, és egyben ráébresztett arra, hogy minden motoron vannak olyan dolgok, amelyeket meg kell érteni, amikor először ül rá az ember.”

Zarco a tervek szerint rajthoz fog állni a Suzukai 8 órás versenyen, a Honda gyári csapatát fogja erősíteni a neves viadalon. A július 20-án kezdődő futamon váltótársaival együtt egy Superbike kategóriájú motort fog használni, amelyet már ki is próbált. Ezzel kapcsolatban feltették a kérdést a MotoGP egyik legidősebb, 33 éves pilótájának, hogy nem gondolkozik-e a Superbike-világbajnokságra való váltáson. „Nem, nagyon jól érzem magam a MotoGP-ben – jelentette ki. – A MotoGP-ben nagyon magas a színvonal, az pedig izgalommal tölt el, hogy így versenyzőként még tovább fejlődhetek. Nekem továbbra is a MotoGP marad »a kategória«, az én kategóriám.”

Zarco máshol feledtetné a Honda gyászos szezonját, bejelentette, hogy indul a legendás japán futamon