back to top
2024. május 09. 02:34
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Az alkalmazkodásnak vége, az élmezőnnyel táncolok

Marc Márquez: Az alkalmazkodásnak vége, az élmezőnnyel táncolok

Marc Márquez úgy véli, az alkalmazkodás folyamatának vége, és most már csak némi finomhangolást kell végezniük. A spanyol versenyző egyetértett öccsével, Álexszel abban, hogy az időmérő kulcsfontosságú lesz Jerezben.

Jól alakult a Spanyol Nagydíj pénteki napja Marc Márquez számára. A 31 esztendős pilóta az első szabadedzésen sokáig az élen állt, és végül csak testvérétől és egyben csapattársától, Álex Márqueztől kapott ki, aki két friss lágy gumit tett fel a hajrában. Délután pedig harmadik lett Francesco Bagnaia és Maverick Viñales mögött, így simán bejutott a Q2-be.

A két Márquez kezdte a legjobban a jerezi hétvégét, Pedrosa volt a leggyorsabb KTM-es a nyitányon

A szektoridejeit jobban megvizsgálva ugyanakkor azt lehet látni, hogy Márquez rendkívül felemás teljesítményt nyújtott egy körön. Az első szektorban csak Brad Binder tudta megelőzni, míg a harmadikban ő volt a leggyorsabb, ezzel szemben a másodikban mindössze a tizenhetedik, míg a negyedikben a tizenkettedik legjobb időt motorozta.

Az ötös kanyarban és az utolsó szektorban veszítünk egy kicsit, de egy dolog biztos: A Ducati gépéhez történő alkalmazkodásnak vége, most itt az ideje, hogy finomhangoljunk, hogy a legjobbakkal versenyezhessünk – nyilatkozta a MotoGP hivatalos honlapjának. – A fejlődés megtörtént. Ahogyan az első szabadedzésen is megmutattuk, azonnal jól éreztem magam a motoron. A legfontosabb, hogy a versenytempóban ott voltunk. A gyorskört tekintve szintén ott voltunk az első háromban. Szombaton tehát az a fontos, hogy az időmérőn megpróbáljunk az első hat helyezett között lenni, hogy legyen némi esélyünk a sprinten és a főfutamon.”

Bagnaia körrekorddal zárta az élen a jerezi hétvége első napját, Acosta az egyedüli továbbjutó KTM-es

Persze mindez nem azt jelenti, hogy a spanyol motoros innentől kezdve a győzelemért fog harcolni, de úgy véli, már stabilan ott tud lenni az élmezőnyben. Idén [ismét] élvezem – fogalmazott. – Az élmezőnnyel táncolok, és meglátjuk, hogy ezt tudjuk-e folytatni. A győzelemhez természetesen még mindig szükség van némi fejlődésre a vezetési stílusomat illetően. Ami viszont a cél, hogy ott legyünk az első ötben, az megvan.”

Álex Márqueznek nehezebb dolga volt, ami a továbbjutást illeti, miután a délutáni etapon elesett. Végül azonban tizedikként pont becsúszott a Q2-be, bár könnyen lehet, hogy ehhez Binder hajrábeli bukása is kellett. A 28 éves pilóta egyetért bátyjával abban, hogy az időmérő kulcsfontosságú lesz a hétvége további alakulásának szempontjából.

Kár a délutáni bukásért és különösen a gyorskörön tapasztalt forgalomért, különben sokkal előrébb végeztünk volna az edzésen – kezdte. – Ugyanakkor vissza kellett nyernünk az érzetet és az önbizalmat, és ez sikerült. A hazai közönség előtt való versenyzés nyilvánvalóan segít abban, hogy rögtön délelőttől kezdve gyorsak legyünk. Olyan közel kell kerülnünk a mezőny elejéhez, amennyire csak lehet, mert itt nem könnyű előzni, úgyhogy most már teljes mértékben a kvalifikációra koncentrálunk.”