back to top
2024. május 09. 06:56
KezdőlapMotoGPEgyvalami nehezíti meg a Yamaha versenyzőinek helyzetét, de az nagyon

Egyvalami nehezíti meg a Yamaha versenyzőinek helyzetét, de az nagyon

Álex Rins és Fabio Quartararo is küszködött a Spanyol Nagydíj pénteki napján, és mindketten ugyanazt a tényezőt nevezték meg okként. Mindeközben a Yamaha bejelentette, hogy Cal Crutchlow, a gyártó tesztpilótája melyik három európai helyszínen kap szabadkártyát.

Bár nem olyan mértékben, mint a Honda esetében, továbbra is kilátástalannak tűnő helyzetben van a Yamaha. Ennek legújabb bizonyítéka a Spanyol Nagydíj pénteki napja. Fabio Quartararónak és Álex Rinsnek délelőtt és délután sem sikerült bejutnia az első tízbe, ami azt jelenti, hogy a Q1-ben kell kezdeniük a szombati időmérőt.

A két Márquez kezdte a legjobban a jerezi hétvégét, Pedrosa volt a leggyorsabb KTM-es a nyitányon

Az M1-esnek korábban a kanyarodás volt talán a legnagyobb erőssége, és mindkét versenyző nyilatkozata alapján úgy tűnik, hogy leginkább ezt hiányolják. Ami a spanyol pilótát illeti, az első gyakorláson a tizenhetedik, míg az edzésen a tizenötödik pozícióban zárt, 42 századdal elmaradva az utolsó továbbjutó helyet megszerző Álex Márquez idejétől.

„Továbbra is ugyanazokkal a problémákkal küszködünk, mint az előző néhány futamon – kezdte. – Nagyon nehéz befordítani a motort. Különböző dolgokat próbáltunk ki, de a fő gond még mindig ugyanaz. Az utolsó edzés utolsó perceiben megpróbáltam követni valakit, és végezni tudtam egy összehasonlítást. Szombaton még ki kell próbálnunk valamit, egy kicsit azonban mindennel kísérletezünk. Hétfőn azt is megnézzük, hogy az új [aerodinamikai] elemek tudnak-e segíteni a kanyarokban. Talán a motorblokkból, a tehetetlenségből származik, nem tudjuk pontosan. Az viszont igaz, hogy nagyon küszködünk.”

Ha lehet, Quartararo számára még rosszabbul alakult a jerezi hétvége első napja. A 25. születésnapját múlt héten ünneplő motoros a délelőtti tizennegyedik helye után egyike volt azon versenyzőknek, akik a délután folyamán elestek. Utána pedig mindössze a huszadik pozíciót szerezte meg, miután a hajrában rontott.

Bagnaia körrekorddal zárta az élen a jerezi hétvége első napját, Acosta az egyedüli továbbjutó KTM-es

„A kanyarokban szenvedtem, akárcsak Álex, és úgy vélem, kissé túlságosan is a féktávokra figyelünk, a kanyarokban pedig sokat veszítünk – fogalmazott. – Kipróbáltam a kemény első [gumit], de a hetes kanyarban az eleje rögtön blokkolt. Aztán kipróbáltunk valamit a lágy abroncsokkal, de nem ment igazán jól. Aztán az utolsó gyorskörön hibáztunk. Ugyanakkor mindegy is, a fő probléma a kanyarodás, és ez az egy dolog nehezíti meg az életünket. Szeretném megnézni az előző év adatait, mélyrehatóan megvizsgálni, mi a különbség, és abból kiindulva tervet készíteni.”

Crutchlow legalább három szabadkártyát kap

A terv része lehet Cal Crutchlow szerepeltetése szabadkártya segítségével. A Yamaha tesztpilótája tavaly mindössze Motegiben indult el, idén viszont legalább három versenyhétvégén ott lesz. A japán márka ugyanis bejelentette, hogy Mugellóban, Silverstone-ban és Misanóban is el fogják indítani. Az olaszországi helyszínek esetében alighanem sokat számított, hogy a mostani hétvégéhez hasonlóan másnap tesztelnek (Crutchlow egyébként ott lesz a hétfői teszten), míg Silverstone esetében a hazai pálya játszhatott szerepet. Kérdés, hogy a San Marinó-i Nagydíj után Crutchlow kap-e még szabadkártyát. Igaz, legfeljebb egyet használhat még fel, hiszen hiába áll rendelkezésre összesen hat lehetőség a koncessziós jogok miatt, a nyári szünet után legfeljebb hármat lehet bevetni.