back to top
2024. május 09. 07:33
KezdőlapMotoGPAcosta hibája sokba került, Marc Márquezé nem, megvan az első pole pozíciója...

Acosta hibája sokba került, Marc Márquezé nem, megvan az első pole pozíciója a Ducatival

Marc Márquez szerezte meg a pole pozíciót a Spanyol Nagydíj időmérőjén, megelőzve Marco Bezzecchit és Jorge Martínt a felszáradó pályán. Pedro Acosta hibája sokba került, vélhetően enélkül nem lenne elmondható, hogy mind a nyolc Ducati ott van az első három sorban.

Az esőzés miatt nedves pályán kezdődött a Spanyol Nagydíj időmérője a MotoGP-ben. A pénteki edzés végeredménye alapján Francesco Bagnaia, Maverick Viñales, Marc Márquez, Marco Bezzecchi, Jorge Martín, Pedro Acosta, Aleix Espargaró, Enea Bastianini, Fabio Di Giannantonio és Álex Márquez voltak azok, akik a Q2-ben kezdtek, a többieknek a Q1-ben kellett megküzdeniük a maradék két helyért. A második szabadedzésen az idősebbik Márquez zárt az élen 1:48.183 másodperces idővel.

Bagnaia körrekorddal zárta az élen a jerezi hétvége első napját, Acosta az egyedüli továbbjutó KTM-es

Természetesen mindenki esőgumikon jött ki, méghozzá elöl a közepes, hátul a lágy verzióval. Az első gyorskör Franco Morbidellié volt, aki 1:49.285-tel kezdett, ám Brad Binder hamarosan 173 ezreddel felülmúlta az idejét. Az első próbálkozások után ők álltak az első két helyen, a harmadik August Fernández 442 ezreddel maradt el az olasz versenyzőtől.

Persze a második próbálkozások során a legtöbben javítottak, így a sorrend is változott. Binder csak ideiglenesen került le az eredményjelző éléről, utána viszont q:48.626-tal visszavette a vezetést. Raúl Fernández 102 ezreddel maradt el tőle, míg Jack Miller a harmadik helyet foglalta el, 184 ezredes hátrányban csapattársához képest.

Nem sokkal később Miguel Oliveira jött fel a harmadik helyre, miután mindössze 7 ezreddel volt lassabb a másik Trackhouse-versenyzőnél. Miller a harmadik szektorban még Binderénél is jobb részidővel rendelkezett, ám végül javítani sem tudott, így maradt a negyedik. Egészen addig, amíg Dani Pedrosa fel nem jött a második pozícióba, 29 ezreddel megelőzve Fernándezt.

A hajrához közeledve Oliveira 1:48.418-cal átvette a vezetést, majd Morbidelli ismét bejelentkezett a továbbjutásért, miután 531 ezredes előnnyel átvette a vezetést, miközben Miller csak a negyedik helyig jött fel. Ezután jött Binder, aki hibája ellenére csak 62 ezredet kapott a Pramac versenyzőjétől, így ismét továbbjutó helyen állt.

Johann Zarco szintén javított, de csak a harmadik helyig jött fel, 215 ezreddel lemaradva Morbidellitől. A francia pilóta aztán piros második szektort motorozott, utána viszont nem jött össze a javítás. Ennek következtében Morbidelli és Binder jutottak tovább, mögöttük pedig Zarco, Oliveira, Miller, Pedrosa, Raúl Fernández, Augusto Fernández, Stefan Bradl, Joan Mir, Lorenzo Savadori, Luca Marini, Fabio Quartararo, Nakagami Takaaki, és Álex Rinst lett a sorrend.

A Q2 elején maradtak az esőgumik, bár a pálya már felszáradóban volt. Előre mindenki közepeset rakott fel, míg hátra Binder és a gyári Aprilia pilótái kivételével mindenki lágyat. Az első próbálkozások után Marc Márquez óriási fölénnyel állt az élre, hiszen 1:48.016-os körével 512 ezreddel előzte meg Acostát, és további 403-mal Di Giannantoniót.

A második mért körök során nem mindenki tudott javítani, az első hármas közül senki sem. Ennek következtében Binder 209 ezreddel átvette a vezetést, Márquez viszont így is maradt a második helyen. Martín 708 ezredes hátránnyal feljött a harmadik pozícióba, őt pedig Acosta, Di Giannantonio és Bagnaia követte.

Egy ideig úgy tűnt, hogy Márquez minimum megközelítheti a dél-afrikai versenyzőt, de a negyedik szektorban nagyot kellett mentenie, így inkább kiment a bokszba. A hajrára maradtak az esőgumik, de néhányan a lágy hátsót közepesre cserélték. Köztük Acosta is, aki a harmadik szektor után több mint fél másodperccel vezetett, de a negyedikben bukott, egészen pontosan a 13-as kanyarban.

Bezzecchinek viszont összejött a javítás, és 1:47.044-gyel élre állt, 337 ezreddel megelőzve Martínt. Szűk 2 perccel a vége előtt aztán ismét megjött Marc Márquez, és 271 ezreddel felülmúlta a VR46 pilótájának idejét. Az 1-es kanyarban viszont hibázott, így onnantól kezdve nem volt esélye a további javításra.

Mindezek ellenére senki nem tudta letaszítani az élről, így Márquez megszerezte első pole pozícióját a Ducatival. Mögötte Bezzecchi, Martín, Binder, Di Giannantonio, Álex Márquez, Bagnaia, Morbidelli, Bastianini, Acosta, Viñales és Espargaró lett a sorrend.

A MotoGP jerezi időmérőjének végeredménye