back to top
2024. május 08. 03:40
KezdőlapMotoGPBagnaia körrekorddal zárta az élen a jerezi hétvége első napját, Acosta az...

Bagnaia körrekorddal zárta az élen a jerezi hétvége első napját, Acosta az egyedüli továbbjutó KTM-es

Francesco Bagnaia zárta az élen a Spanyol Nagydíj edzését a MotoGP-ben, megelőzve Maverick Viñalest és Marc Márquezt. A hét Ducati mellett a két gyári Aprilia ment tovább, a KTM-et pedig csak Pedro Acosta képviseli.

A MotoGP edzésével zárult a Spanyol Nagydíj pénteki napja a gyorsaságimotoros-világbajnokságon. Szokás szerint ez az etap döntötte el, hogy a szombati időmérőt melyik tíz versenyző kezdheti meg a Q2-ben. A tréning elején a levegő hőmérséklete 19, míg az aszfalté 35 fokos volt.

A két Márquez kezdte a legjobban a jerezi hétvégét, Pedrosa volt a leggyorsabb KTM-es a nyitányon

Az elején a lágyon kezdő Pedrosa kivételével mindenki közepes első gumit tett fel, míg hátra a legtöbben szintén közepeset, de néhányan lágyat. Az első köridőt Maverick Viñales teljesítette, a gyári Aprilia versenyzője 1:38.469-cel kezdett. Az első próbálkozások végén Jorge Martín állt az élen 1:37.811-gyel, 47 századdal megelőzve Brad Bindert.

A Pramac pilótáját ideiglenesen letaszították az élről, de aztán 1:37.238-cal visszavette a vezetést, 288 ezreddel felülmúlva a dél-afrikai versenyzőt, és további 37-tel Marc Márquezt. Martín ezután nem tudott javítani, így visszaesett a harmadik helyre, 484 ezreddel lemaradva az élre álló Bindertől. Közéjük Álex Márquez ékelődött be, aki 398 ezreddel volt lassabb a gyári KTM motorosánál.

Az első bukást Marco Bezzecchi mutatta be, majd Raúl Fernández is elesett, ráadásul az ő motorja igencsak megsérült. Nem sokkal később Viñales került a földre, miután az 1-es kanyarban elcsúszott. Mindeközben Franco Morbidelli megelőzte csapattársát, és 425 ezredes hátránnyal feljött a harmadik pozícióba.

Bő 10 perc elteltével Pedro Acosta és Marc Márquez is javított: előbbi 346, utóbbi 353 ezreddel maradt el Bindertől, így a második, illetve a harmadik pozícióba jöttek fel. Néhány perccel később aztán Martín is gyorsult, és átvette a második helyet honfitársától, de még neki is 273 volt a hátránya. Aleix Espargaró szintén közel került Acostához de végül 2 ezreddel kikapott tőle.

25 perc elteltével Fabio Quartararo bukott, nem sokkal később pedig Álex Márquez esett el a 13-as kanyarban. Féltáv után Pedrosa volt az újabb áldozat, akinek a motorja a 2-es kanyarban nagy erővel csapódott az airfence-nek, majd Miguel Oliveira veszítette el a motorját a 13-asban. Időközben Fabio Di Giannantonio letaszította Martínt a második helyről, de 195 ezreddel ő is lassabb volt Bindernél.

Bő 20 perccel a leintés előtt aztán dél-afrikai versenyző lekerült az eredményjelző tetejéről, Viñales ugyanis két lággyal 312 ezreddel felülmúlta ellenfelét. Néhány perc múlva Espargaró, majd Morbidelli és Di Giannantonio is megelőzte Bindert: hármuk közül az idősebbik olasz motoros olt a leggyorsabb, 229 ezreddel lemaradva Viñales mögött, és csak 8-cal felülmúlva honfitársát. A következő körében viszont a VR46 pilótája tovább gyorsult, és 154 ezredre csökkentette hátrányát, a szintén javító Binder pedig 8 ezreddel kapott ki tőle.

Már az edzés utolsó negyedében járva Martín 47 ezreddel megelőzte honfitársát, így átvette a vezetést. Enea Bastianini aztán feljött a második pozícióba, de nem sokkal később Viñales visszaállt az élre, 31 századdal megelőzve a Pramac pilótáját, és megdöntve Francesco Bagnaia körrekordját. Marc Márquez körét elvették, ugyanis Jack Miller időközben bukott, és sárga zászló volt érvényben.

A következő körben a címvédőnek és az idősebbik Márqueznek is jobb volt a részideje, de végül előbbi csak a második, utóbbi a hetedik helyre tudott feljönni, közvetlenül a szintén javító öccse mögé. Bezzecchi szintén komoly mértékben javított, és 1:36.420-szas körével felugrott a harmadik pozícióba.

A véghajrára mindenki közepes első és lágy hátsó abroncsot választott. Az első javítás Espargarótól érkezett, de csak a tizedik helyre jött fel, kiütve ezzel Morbidellit a továbbjutók közül. Binder remek körön volt, ám a 7-es kanyarban túlságosan is erőltette, és elesett, amivel megpecsételte saját sorsát.

Kevesebb mint 1 perccel a vége előtt Bagnaia 1:36.025-tel átvette a vezetést, míg Marc Márquez 143 ezredes lemaradással feljött a harmadik helyre. Acosta a hatodik pozícióba ugrott fel, közvetlenül a tovább javító Espargaró elé. Ezzel ki is alakult a végeredmény: Bagnaia zárt az élen, 1 tizeddel megelőzve Viñalest, mögöttük pedig Marc Márquez, Bezzecchi, Martín, Acosta, Espargaró, Bastianini, Di Giannantonio és Álex Márquez lett a továbbjutók sorrendje. Pedrosa végül a tizennegyedik pozícióban végzett.

A MotoGP jerezi edzésének végeredménye