back to top
2024. május 06. 17:54
KezdőlapMotoGPA két Márquez kezdte a legjobban a jerezi hétvégét, Pedrosa volt a...

A két Márquez kezdte a legjobban a jerezi hétvégét, Pedrosa volt a leggyorsabb KTM-es a nyitányon

Álex Márquez volt a leggyorsabb a Spanyol Nagydíj első szabadedzésén, több mint fél másodperccel megelőzve bátyját, Marcot. Utánuk a két gyári Aprilia következett, míg a KTM-nél a szabadkártyával szereplő Dani Pedrosa volt a leggyorsabb.

A Moto3-as és a Moto2-es mezőny után a MotoGP versenyzői is megkezdték a Spanyol Nagydíj hétvégéjét. Az első szabadedzés előtt verőfényes napsütés fogadta a pilótákat, akik egyébként kivétel nélkül lágy első és közepes hátsó gumin kezdték meg a 45 percig tartó körözést.

Acosta a két dobogója után a kedvenc pályáján szerzi majd meg az első győzelmét? – hétvégi menetrend

Az első próbálkozásoknál sokan egymás után zúdultak be a célba, közülük Álex Márquez volt a leggyorsabb 1:40.533 másodperccel. A spanyol versenyzőt azonban sokan megelőzték, végül honfitársa, Maverick Viñales állt az élre 1:39.113-mal. Francesco Bagnaia viszont a kivezető kör után visszahajtott a bokszba.

A második körök után Raúl Fernández 1:38.637-tel vette át a vezetést, Viñales pedig visszaesett a második pozícióba. Ugyanakkor nem sokáig volt az eredményjelző tetején, hiszen a harmadik körükkel a Márquez testvérek álltak az élre: közül Marc volt a gyorsabb 1:37.376-tal, 215 ezreddel megelőzve Álexet, aki azonban aztán 28 ezredre megközelítette bátyját. Stefan Bradl a huszonharmadik helyen állt, de nála nem ez számított, hanem az, hogy számos alkatrészt tesztelt.

Egy ideig aztán nem változott az élmezőny sorrendje, majd 15 perc elteltével Marc Márquez 239 ezredet javított az abszolút legjobb időn. Ezután sokáig csak köröztek a pilóták, majd 20 perccel a leintés előtt Johann Zarco bukott a 8-as kanyarban. Az LCR Honda versenyzője épségben megúszta az esést, a motorja azonban már kevésbé.

A hajában, ahogyan az ilyenkor lenni szokott, beindultak az események. Előbb Marco Bezzecchi orrolt meg Pedro Acostára, aki szerinte feltartotta őt, míg Augusto Fernández a 2-es kanyarban esett el. Ami a köridőket illeti, szűk 4 perccel a vége előtt a két lágy abroncson lévő Álex Márquez vette át a vezetést 1:36.630-cal.

Végül a két Gresini maradt az élen, mögöttük pedig Viñales 591 ezredes hátrányban lett a harmadik, megelőzve Aleix Espargarót, Franco Morbidellit és Bezzecchit. A KTM-esek közül a tesztpilótaként szabadkártyával szerelő Dani Pedrosa lett a legjobb a hetedik helyen, mögötte Brad Binder, Jorge Martín és Acosta egészítette ki az első tízet. A gyári Ducatik mindössze a tizenkettedik, illetve a tizenharmadik helyen végeztek Bagnaiával és Enea Bastianinivel. Ami a Hondákat illeti, az utolsó hét helyből öt az övék lett, ráadásul Luca Marini még Bradlt sem tudta megelőzni, és utolsóként zárt.

A MotoGP első jerezi szabadedzésének végeredménye