back to top
csütörtök, május 9, 2024
KezdőlapMotoGPCsak Rossi és Pedrosa volt képes arra, ami most Marc Márqueznek is...

Csak Rossi és Pedrosa volt képes arra, ami most Marc Márqueznek is összejött

- Hirdetés -

Marc Márquez szerezte meg a Spanyol Nagydíj pole pozícióját, amivel kapcsolatban van néhány statisztikai érdekesség. A Gresini versenyzője elárulta, milyen céllal vág neki a hétvége hátralévő részének.

Annak ellenére, hogy az utolsónak szánt gyorskörében már az 1-es kanyarban hibázott, Marc Márquez szerezte meg a pole pozíciót a Spanyol Nagydíj időmérőjén. A 31 éves versenyző 271 ezreddel múlta felül Marco Bezzecchi idejét, amivel először végzett a kvalifikáció eredményjelzőjének tetején, amióta a Hondáról Ducatira váltott.

Acosta hibája sokba került, Marc Márquezé nem, megvan az első pole pozíciója a Ducatival

- Advertisement -

A spanyol motoros ezzel tovább növelte előnyét az összes rajtelsőség tekintetében. A MotoGP-ben ez volt a hatvanötödik időmérős sikere, míg minden kategóriát figyelembe véve pont a rajtszámával megegyező kilencvenharmadik pole-ját szerezte meg. Ebből ki lehet számolni, hogy a kisebb géposztályokban összesen 28-szor zárta az élen az időmérőt, amit egyenlő arányban osztott el a 125 köbcentiméteres és a Moto2-es kategória között.

Ami a különböző gyártókkal elért királykategóriás pole pozíciókat illeti, abban még van hova „fejlődnie”, hiszen Eddie Lawson, John Kocinski, Randy Mamola és Aleix Espargaró három márkával is az élről rajtolhatott. Ahogyan az évek számában sem ő az etalon, hiszen Valentino Rossi 13 vagy 14 idénnyel zárta le pályafutását attól függően, hogy csak a MotoGP-korszakot vesszük-e figyelembe.

Szintén az olasz versenyző vezeti az első és az utolsó pole pozíció között megrendezett legtöbb futam ranglistáját, amelyben Márquez jelentős mérföldkövet lépett át. A mostani és a 2013-as Amerikai Nagydíj hétvégéje között ugyanis 201 fordulót rendeztek. Az olasz legenda és Dani Pedrosa után ő a harmadik versenyző a királykategóriában, aki átlépte a 200-as határt.

Márqueznek ez volt az első pole pozíciója a tavalyi Portugál Nagydíj óta, így véget ért a második leghosszabb várakozási ideje két egymást követő rajtelsőség között. A nyolcszoros világbajnok kiemelte, hogy akkor szélárnyékozás segítségével végzett az élen, most viszont nem volt szüksége ilyesmire. Hozzátette, nagy ünneplést nem tud csapni, hiszen délután jön a sprintverseny.

Rendkívül boldog vagyok, főleg azért, mert ez az első pole pozícióm a Gresinivel – kezdte. – Hosszú idő telt el Portimão óta, most viszont egyedül szereztem meg. Hajtottam, próbáltam megtalálni a határt, és volt egy nagy mentésem. Ez volt az első mentésem a Ducatival, ami azt jelenti, hogy lépésről lépésre nagyobb a magabiztosságom. Továbbra is koncentrálnunk kell. Furcsa a menetrend, mert az ember örül, ugyanakkor komoly is marad, hogy a sprintfutamra összpontosítson. A pole pozícióból indulva viszont az a cél, hogy a dobogón végezzek.”