back to top
2024. június 30. 11:19
KezdőlapMotoGPKiderült, hogy ki volt az egyetlen versenyző, akitől Marc Márquez félt a...

Kiderült, hogy ki volt az egyetlen versenyző, akitől Marc Márquez félt a Moto2-ben

Davide Tardozzi, a Ducati egyik vezető alakja megszólalt az idén a Superbike-világbajnokságon visszatérő Andrea Iannonéról. Tardozzi ekkora felfedte, hogy Marc Márquez egyedül az olasz pilótától tartott, amikor még a  Moto2-ben versenyzett.

Mindenkinek úgy tűnhetett 2019 decemberében, hogy Andrea Iannone pályafutása véglegesen derékba tört. Iannonét ugyanis ekkor négy évre eltiltották a versenyzéstől egy doppingvétség miatt. Ő viszont nem adta fel, és idén, amikor lejárt a büntetése, visszatért, bár nem a MotoGP, hanem a Superbike-világbajnokság mezőnyébe. Eddig pedig elég jól teljesít a 34 éves pilóta, amivel Davide Tardozzit – aki pozícióját tekintve a Ducati gyári MotoGP-istállójának csapatfőnöke – a bolognaiak egyik vezető alakját is megszólalásra késztette.

Iannone drámai szavai: Az egész életem odaveszett, olyan volt, mint egy nagy baleset

„Tekintettel a korára, Andreának meg kell próbálnia minél jobban teljesíteni a Superbike-világbajnokságon – nyilatkozta Tardozzi a GPOne.com-nak. – Az biztos, hogy a fejében ott van a MotoGP, de az én meglátásom szerint most túl nehéz lenne neki oda bejutni. De persze ő egy született tehetség, és még emlékszem arra, amit [Marc] Márquez mondott nekem néhány évvel ezelőtt. Eszerint ugyanis Andrea volt az egyetlen olyan versenyző, akitől Marc félt, amikor a Moto2-ben ment. Tehát Andrea kiérdemelte egy [későbbi] nyolcszoros világbajnok tiszteletét.”

Márquez két szezont töltött el a gyorsaságimotoros-világbajnokság középső géposztályában, és mindkettő során Iannone volt egyik első számú ellenfele. 2011-ben a bajnok Stefan Bradl mögött a Márquez – Iannone sorrend alakult ki. Egy évvel később, amikor már a spanyol pilóta vihette haza a trófeát, Pol Espargaró „befurakodott” a Mániákus elé, akinek így meg kellett elégednie a bronzzal.

Iannone jelenleg a GoEleven egyetlen Ducatiját vezeti, amivel kétszer már dobogós helyen futott be, és ennek is köszönhetően a tabella hatodik pozícióját foglalja el legjobb szatellitversenyzőként. A szerződése viszont lejár a 2024-es idény végén, és úgy tűnik, elképzelhető, hogy a bolognaiak gyári alakulatánál fog kikötni, ha Álvaro Bautista a visszavonulás mellett dönt. Egyesek azonban azt is rebesgetik, hogy akár a MotoGP-be való visszatérésre is van esélye, bizonyos hírek szerint a Honda fontolgatja a leigazolását.

Csak idén tért vissza, de Iannone egyértelművé tette, hogy jövőre már gyári motort akar

Tardozzi egy másik MotoGP-alakulatot nevezett meg, amelynél nem felejtették el Iannonét. Szerinte a Pramac tulajdonosa kifejezetten kedveli az amúgy is népszerű pilótát, de azt nem hiszi, hogy ez elég lehet neki a királykategóriába való visszatéréshez. „Tudjuk, hogy Paolo Campinoti nagy tisztelője Andreának – jelentette ki. – Azonban úgy gondolom, hogy több okból is meglehetősen nehézkes [az esetleges visszatérése]. Andrea egyelőre nagyon jól teljesít a Superbike-világbajnokságon, de annál a MotoGP egy szinttel feljebb van, és nem tudom, hogy ennyi év után meg tudná-e azt ugrani. Ráadásul még az is megváltozott, ahogyan a motorokat vezetni kell, ahogyan maguknak a  motoroknak a karakterisztikája is.”