2024. április 28. 16:11
KezdőlapSuperbikeIannone drámai szavai: Az egész életem odaveszett, olyan volt, mint egy nagy...

Iannone drámai szavai: Az egész életem odaveszett, olyan volt, mint egy nagy baleset

Andrea Iannone elárulta, eleinte nagyon nehéz volt feldolgoznia az eltiltását, és felidézte Gigi Dall’Ignának, a Ducati Corse általános igazgatójának a szavait, amikor megállapodtak a visszatérésről. A GoEleven versenyzője nem fogja elfelejteni a Superbike-vb szezonnyitó hétvégéjét.

Az idei Superbike-világbajnokság egyik, ha nem a legérdekesebb versenyzője Andrea Iannone, aki négy év kihagyás után versenyez ismét. Ráadásul nem is akárhogyan, hiszen az idénynyitó Phillip Island-i hétvégén rögtön dobogóra állhatott, majd a második versenyen épphogy lemaradt a pódiumról, a Superpole versenyen pedig ki tudja, mi lett volna, ha nem a kormányán nem lazul meg a gumimarkolat.

Életében először tapasztalt ilyen veszélyt, de Iannone így is boldog a „varázslatos” hétvége után

Pedig azok után, hogy négy évre eltiltották, mert a MotoGP 2019-es malajziai hétvégéjén doppingszert találtak a szervezetében, a poklok poklát is megjárta. Mivel a fellebbezés sem segített, még nemzeti szintű motorversenyen vett részt, vagyis fel kellett adnia azt, amit gyerekkora óta csinált, és amiben viszonylag sikeres volt.

Az elején drámai volt – nyilatkozta Iannone a Superbike-vb hivatalos honlapjának. – Nehéz megérteni és alkalmazkodni, mert az egész életem odaveszett. Amikor az ember mindent elveszít, kicsit összezavarodik. Olyan, mint egy nagy baleset, de amikor az ember nagy balesetet szenved, talán egy évre áll le, én pedig négy évre álltam le. Nehéz megmagyarázni ezt a helyzetet. Éreztem, a rengeteg támogatást a rajongóimtól, a családomtól és a barátaimtól, de nem volt könnyű. Különösen az első évben zárkóztam magamba kicsit jobban, de lépésről lépésre elkezdtem picit normálisabb életet élni.”

Az eltiltás időszakának az elején sokan alighanem egy fabatkát sem adtak volna, hogy az olasz pilótát valaha is látjuk még komoly bajnokságban. Ő azonban nem adta fel, és miután a MotoGP-t elengedte, beleszeretett a Superbike-ba. Végül pedig addig rágta korábbi főnöke, a Ducati Corse általános igazgatójaként dolgozó Gigi Dall’Igna fülét, hogy itt kapott lehetőséget az újrakezdésre.

Abbahagytam a MotoGP követését, és a Superbike-világbajnokságot kezdtem el követni – emlékezett vissza. – Nem tudom, miért, de ez az igazság. Amikor néztem néhány futamot, úgy éreztem, hogy ott akarok lenni a versenyeken és a csatában, ezért kezdtem el néha beszélgetni Gigi Dall’Ignával. Egy nap apámmal elmentem Misanóba, és találkoztam vele. Kicsit beszélgettünk, és azt mondta: »Szóval, Andrea, ezt akarod, és úgy gondolod, hogy készen állsz?« Mondtam neki, hogy igen. Hosszú idő után visszatértem, nagyon izgatott vagyok a visszatérés miatt. Boldog vagyok, élem ezt az álmot. Nem fogom visszakapni, amit elveszítettem, ez lehetetlen, de meg akarom próbálni részben visszanyerni a boldogságomat.”

Iannone egyáltalán nem volt képben, főnöke magyarázta el neki a szabályokat

Iannone 2005 és 2019 között összesen 15 évet töltött a gyorsaságimotoros-világbajnokság körforgásában, ám a Superbike-ról semmilyen szinten nem volt tapasztalata. A közeg azonban annyira meggyőzte őt, hogy rendkívül pozitív véleménnyel van a bajnokságról, és úgy véli, a képességeket illetően nagyon szoros a mezőny eleje.

„A Superbike-világbajnokság nagyon jó, fantasztikus a hangulat a paddockban – méltatta a sorozatot. – Óriási szenvedélyt éreztem a motorsport és a motor iránt, ez nagyon pozitív energia számomra. Pályafutásom jelenlegi szakaszában úgy gondolom, hogy ez a legjobb bajnokság. Most itt vagyok, és élvezni akarom. Nagyon magas a színvonal, mert minden versenyző gyors. Szerintem az első tíz-tizenkét pilóta rendkívül gyors.”

Iannone eltiltása tavaly októberben járt le, és akkor ülhetett fel először a Ducati motorjára, és Jerezben rögtön jó tempóra volt képes. Később Portimãóban, Phillip Islanden és múlt héten Montmelóban is tesztelt, és minden helyszínen jól teljesített. Pedig számos olyan tényezőhöz kellett hozzászoknia, amely újdonságot jelentett számára.

Amikor októberben Jerezben kipróbáltam a motort, azonnal gyors voltam – jelentette ki. – Az első teszten az ötödik helyen végeztünk, a köridő nem volt rossz. Rögtön jól éreztem magam a motoron. Mindenesetre úgy gondolom, hogy több kilométerre van szükségem. Sokat kell még dolgoznunk. Mindent kicsit jobban értünk, különösen a motort és a gumikat. Ami az abroncsokat illeti, minden megváltozott, mert a MotoGP-éihez képest mások a gumik. Úgy vélem, az előszezonban jó munkát végeztünk, és fontos, hogy megvan a támogatás a Ducati részéről.”

Az „öreg, de gyors” Iannone semmit nem értett, Bulega álomszerűnek nevezte a győzelmét

Az előszezoni tesztek után jött az első hétvége Phillip Islanden, ahol Iannone rögtön az első sorba kvalifikálta magát. Az első versenyen egy ideig a vezetésért csatázott, végül harmadikként intették le. Másnap a Superpole versenyen aztán az élen motorozott, amikor a már említett hiba miatt visszacsúszott, majd a második futamon épphogy kikapott Danilo Petruccitól, így nem lett meg az újabb pódium. Ezzel együtt az ottani események örök emléket jelentenek neki.

„Nem számítottam erre az eredményre – fogalmazott. – Amikor az ember eléri a dobogót, az nagyszerű eredmény. Ez igazán különleges visszatérés számomra, soha nem fogom elfelejteni ezt a pillanatot és ezt a hétvégét. Hosszú idő után újra átéltem egy gyönyörű pillanatot. A Superbike-világbajnokság legjobb versenyzőivel csatáztam, az első hétvégémen, illetve az első futamomon. »Mi lesz most? Elöl vagyok, én vagyok az első, én vezettem a versenyt.« Ez hihetetlen. Nagyon boldog vagyok, ez csodálatos. Nem fogom elfelejteni ezt az első hétvégét.”