back to top
2024. július 01. 03:37
KezdőlapMotoGPA tavaly a visszavonuláson gondolkozó Marc Márquez a Gresininél is elfogadta volna...

A tavaly a visszavonuláson gondolkozó Marc Márquez a Gresininél is elfogadta volna a gyári gépet

Francesco Bagnaia hálás a Ducatinak, hogy őt választották gyári versenyzőnek, különösen azok után, hogy egy éve a visszavonulástól sem állt messze. A spanyol motoros hangsúlyozta, számára az is elfogadható lett volna, ha a Gresininél kap gyári motort, míg Francesco Bagnaia leszögezte, saját kérésére nem vonták be a döntésbe.

Bombaerős párossal vág neki a következő idénynek a gyári Ducati, hiszen a mezőny két legeredményesebb pilótáját ültetik fel a motorokra. Azt már jó ideje lehetett tudni, hogy Francesco Bagnaiával 2026-ig szerződést hosszabbítottak, az Olasz Nagydíjat követő héten pedig az is hivatalossá vált, hogy Marc Márquez lesz a csapattársa.

Hivatalos: Marc Márquez a Ducati gyári csapatához igazol

A Holland TT előtti sajtónapon először álltak a pilóták a média képviselői elé, így nyilvánvalóan a 31 éves motorost is lehetett kérdezni az átigazolásról. A nyolcszoros világbajnok nagy utat járt be, hiszen tavaly még azon gondolkozott, hogy befejezze a karrierjét, 2025-ben pedig minden bizonnyal a mezőny legjobb versenygépére fog felülni.

„Természetesen nagyon boldog vagyok, és rendkívül hálás vagyok a Ducatinak, hogy engem választottak gyári versenyzőnek és Pecco Bagnaia csapattársának – nyilatkozta. – Különösen úgy, hogy egy évvel ezelőtt közel voltam a pályafutásom befejezéséhez, de szerencsére jött a nyári szünet, és feltöltöttem az akkumulátorokat és a testemet. Attól a ponttól kezdve aztán másképp döntöttem. Ezzel a döntéssel kapcsolatban ugyanakkor a Hondának is köszönet jár, mert megértették a választásomat, hogy a Gresinihez megyek. A Gresininél azonnal éreztem és rögtön megértettem, hogy vissza lehet szerezni a magabiztosság érzését. A csapatnál uralkodó légkör tökéletes volt ahhoz, hogy újraéleszthessek egy olyan versenyzőt, aki bizonyos szempontból elveszett. Onnantól kezdve igyekeztem a legjobbat kihozni magamból, én voltam az egyik esélyes a gyári Ducati motorjára, ami nagy öröm volt számomra. A versenypályán csak a száz százalékomat nyújtottam, aztán vasárnap este Mugellóban úgy döntöttek, hogy én leszek a [gyári] pilóta, és két nap alatt megkötöttük a szerződést. Nagyon boldog vagyok, de még hosszú a szezon, és a legjobbamat szeretném adni a Gresini számára, amely egy rendkívül profi és jó csapat.”

A mugellói hétvége előtt még úgy tűnt, hogy a Ducati Martínt választja, Márquez pedig a Pramacnál kaphatna gyári motort. Az 59-szeres MotoGP-futamgyőztes azonban ebből nem kért, az adott évi géphez viszont ragaszkodott. Most elárulta, hogy azzal is elégedett lett volna, ha mindezt a Gresininél kapja meg a bolognai gyártótól.

Marc Márquez elmagyarázta, hogy miért nem fogadta el a Pramac ülését

„A csapatom körül semmi nem változott – szögezte le. – Ugyanazokkal az információkkal rendelkeztünk Le Mans-tól Montmelóig és Mugellóig. Gondolkodtak a döntésen, és szerdán Mugellóban még mindig gondolkodtak, szóval kényelmes helyzetben voltam. Őszinte voltam azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnék. A legújabb motort akartam a Gresininél vagy a gyári csapatnál, ők pedig engem választottak a gyári istállóhoz. Egy pilóta célja, hogy a gyári alakulatnál legyen. Öröm lesz jövőre a piros ruhát viselni, és megpróbálom majd maximális erőbedobással megvédeni a színeket.”

Márquez így az előző két világbajnoki címet megnyerő Bagnaia csapattársa lesz. Az olasz pilóta az elmúlt években nyilvánvalóan magas státuszba emelkedett a Ducatin belül, így felmerülhet a kérdés, hogy mennyi beleszólása volt a márka választásába. Nos, a válasz az, hogy semennyi, de ő ezzel tökéletesen elégedett volt.

A Ducati elárulta, hogyan reagált Bagnaia, amikor megtudta, jövőre Marc Márquez lesz a csapattársa

„Ami engem illet, nem vontak be a döntésbe, mert ezt kértem – fogalmazott. – Csak a versenypályára akartam koncentrálni, és mindkettőjük esetében többé-kevésbé ugyanaz a helyzet: Jorge és Marc is nagyon gyors. Jelen pillanatban Jorge jobban érzi a motort, nagyobb tapasztalata van a motorral, és gyorsabb is. Azonban az új csapattársam tempója is nagyon hasonló. Számomra az egy új kihívás és egy új csapattárs, akit le kell győznöm. Jó móka lesz. Marc nagyon okos srác, és tökéletesen meg fogja érteni, hogyan kell együtt dolgozni a csapattal, hogy ismét javítsunk a helyzetünkön.”

Bagnaiának és Márqueznek már megvoltak a maguk csatái, adott esetben konfliktusoktól sem mentes módon, elég csak a portimãói ütközésükre visszaemlékezni. Ugyanakkor természetesen még nem annyira ismerik egymást, hiszen korábban nem dolgoztak egy csapatnál. „Marckal ez egy új kaland – jelentette ki a címvédő. – Teljesen új, és nem ismerjük egymást. Jövőre majd megismerjük [a másikat].”

Bagnaia szerint „hamarosan eljön” az első idei győzelem, amelyet a tavalyi Ducatival aratnak