back to top
2024. július 01. 03:28
KezdőlapMotoGPBagnaiának hajráznia sem kellett az elsőséghez, Espargarót hordágyon vitték le az asseni...

Bagnaiának hajráznia sem kellett az elsőséghez, Espargarót hordágyon vitték le az asseni edzés végén

Francesco Bagnaia úgy végzett az élen a Holland TT edzésén Maverick Viñales és Álex Márquez előtt, hogy a hajrára ki sem ment. Aleix Espargaró nagy bukása után Fabio Quartararo és Pedro Acosta sem tudott javítani, így egyikük sem jutott be a Q2-be.

5 perces csúszással indult a Holland TT edzése a MotoGP-mezőny számára, mivel a Moto2-esek délutáni tréningjén Filip Salač bukása miatt félbe kellett szakítani a körözést. A levegő hőmérséklete 20, míg az aszfalt 37 fokos volt, amikor kinyitották a bokszutca kijáratát. Szokás szerint ebben az egy órában dőlt el, hogy melyik tíz versenyző kezdheti meg a Q2-ben a szombati időmérőt.

Nem ő volt a leggyorsabb, mégis Bagnaia zárta az élen a MotoGP asseni nyitányát Marc Márquez előtt

A mezőnyt a délelőtti gyakorláshoz hasonlóan ezúttal is Marc Márquez vezette fel, miközben a pilóták elhagyták a garázsukat. A gumiválasztás változatos volt, hiszen elöl mindhárom, hátul pedig mindkét száraz pályás keverék előkerült. Igaz, a kemény első abroncsot csak három Aprilia használta.

A nyolcszoros világbajnok 1:34.400 másodperccel nyitotta a köridők sorát, de ezt jó néhányan felülmúlták az első próbálkozások során. A leggyorsabbnak Jorge Martín bizonyult, aki 1:33.166-tal kezdett, 62 ezreddel megelőzve Raúl Fernándezt. Utóbbi aztán javított, és 1:32.695-tel az élre állt, 7 századdal felülmúlva Francesco Bagnaiát, és 165-tel Maverick Viñalest.

Martín aztán visszavette a  vezetést, de 1:32.326-os köre mindössze 35 ezreddel volt gyorsabb Bagnaiáénál, míg mögéjük a két Márquez zárkózott fel. Nem sokkal később aztán a címvédő 97 ezreddel felülmúlta riválisát, és kettőjük közé még Viñales is bejött volna, miután 4 századdal volt lassabb a gyári Ducati motorosánál, de az ő körét pályaelhagyás miatt elvették.

Szűk negyed óra elteltével aztán Pedro Acosta a hétvége során először felzárkózott az élmezőnybe, egészen pontosan a harmadik helyre, 278 ezredes lemaradásban Bagnaia mögött. Mindeközben Marco Bezzecchi ismét végigszánkázott a kavicságyon, de ezúttal is motoron maradt, majd visszatért a bokszutcába.

Nem sokkal később a gyári Apriliák is javítottak, és Viñales a harmadik, míg Aleix Espargaró az ötödik helyre zárkózott fel. Néhány perc múlva Fabio Di Giannantonio, Enea Bastianini és Brad Binder is bejött a gyári Aprilia ifjabbik versenyzője és Acosta közé. Féltidőhöz közeledve aztán Bagnaia robbantott, és 1:31.901-re módosította a hétvége addigi legjobb idejét, míg Di Giannantonio feljött a harmadik helyre, 1 tizeddel lemaradva Martíntól.

Kisvártatva Marc Márquez is gyorsult, és két lágy gumival feljött a második helyre, 206 ezreddel lemaradva Bagnaiától, majd az utolsó negyed óráig nem változott az élmezőny sorrendje. Akkor azonban Viñales 1:31.561-gyel átvette a vezetést, míg Bastianini feljött a harmadik helyre, Fabio Quartararo pedig az ötödik pozícióba ugrott fel.

A gyári Aprilia pilótája azonban nem sokáig volt az élen, ugyanis Bagnaia 1:31.340-nel visszavette a vezetést, míg Álex Márquez a negyedik, Raúl Fernández az ötödik helyre jött fel. Mindeközben Marc Márquez a nap folyamán sokadszor nagyot mentett, ami Joan Mirnek nem sikerült, és a 8-as kanyarban elesett a Hondával.

A véghajrá előtt furcsa jelenet játszódott le, ugyanis Jack Miller hátranézett, aminek következtében majdnem telibe találta az előtte haladó Martínt, de végül megúszta egy szárnytöréssel. A spanyol motoros fel is jött a harmadik helyre, amíg Espargaró meg nem előzte őt. Bastianininek viszont nem jött ki a lépés, és Mirhez hasonlóan a 8-as kanyarban elesett, amivel nagyon nehéz helyzetbe kerülhetett volna, hiszen ebben a pillanatban a hetedik pozíciót foglalta el.

Az olasz pilóta bukása miatt Acosta is pórul járt, mivel elvették tőle a körét. Álex Márquez viszont befejezhette, és fel is jött a harmadik helyre, míg Viñales maradt a második, de 65 ezreddel megközelítette Bagnaiát. Hátrébb Franco Morbidelli jött fel a tizedik helyre, kiütve ezzel Quartararót.

Ezzel lényegében el is dőlt minden, ugyanis Espargaró nagyot esett az utolsó sikánban, és hordágyon kellett levinni őt a pályáról.. A hajrét kiülő Bagnaia mögött Viñales, Álex Márquez, Espargaró, Martín, Marc Márquez, Binder, Bastianini, Raúl Fernández és Morbidelli lett az első tíz sorrendje, így ők jutottak be a Q2-be. Quartararo a tizenegyedik, Acosta pedig csak a tizenötödik lett.

A MotoGP asseni edzésének végeredménye