back to top
2024. július 01. 03:58
KezdőlapMotoGPNem ő volt a leggyorsabb, mégis Bagnaia zárta az élen a MotoGP...

Nem ő volt a leggyorsabb, mégis Bagnaia zárta az élen a MotoGP asseni nyitányát Marc Márquez előtt

Bár Fabio Di Giannantonio bizonyult a leggyorsabbnak, de mivel az ő körét elvették, Francesco Bagnaia végzett az élen a Holland TT első szabadedzésén Marc Márquez előtt. Mögöttük Raúl Fernández, valamint Fabio Quartararo zárt, a legjobb KTM viszont csak a kilencedik.

A Moto3 és a Moto2 után a MotoGP-ben is véget ért a nem tervezett nyári szünet, hiszen szűk négy hét után ismét pályára gurultak a mezőny tagjai. A Holland TT első szabadedzése verőfényes napsütésben indult, vagyis a pilóták ideális körülmények között kezdhették meg a hétvégét.

Bezzecchi idén végre meg tudja nyerni a főfutamot az egyik legjobb pályáján? – hétvégi menetrend

Ahogyan az sokszor lenni szokott, a két Gresini vezetésével hagyta el a bokszutcát a mezőny. A többség elöl lágy, hátul közepes gumival kezdett, de az Apriliák, valamint Jorge Martín és Jack Miller két közepes abroncs mellett döntött. Aleix Espargaró számára rémálomszerűen indult a tréning, ugyanis technikai hiba miatt rögtön félre kellett húzódnia.

Az első mért kört Marc Márquez futotta meg, a nyolcszoros világbajnok 1:35.323-mal kezdett, ám pályaelhagyás miatt ezt elvették tőle. Így járt Martín is, pedig náluk senki nem volt gyorsabb, így viszont Raúl Fernández állt az élre 1:35.596-tal. Persze ezek az idők hamar javultak, és a második gyorskörök után Francesco Bagnaia 1:34.225-tel vette át a vezetést, 61 ezreddel megelőzve Márquezt, és további 22-vel Fernándezt.

Persze a javulás itt nem állt meg, és a Trackhouse motorosa 1:33.642-vel ugrott vissza az első helyre, mindössze 2 ezreddel felülmúlva Maverick Viñalest, és 3-mal Bagnaiát. A címvédő aztán ismét szintet lépett, és 1:32.820-szal állt az eredményjelző tetejére, 184 ezreddel megelőzve Marc, és 514-gyel Álex Márquezt. Ezúttal viszont az olasz motoros körét vették el, így az idősebbik Márquez örökölte meg az első helyet, 24 századdal megelőzve Viñalest, és további 2 ezreddel Martín. Utóbbi aztán 76 ezreddel csökkentette hátrányát.

Egy ideig aztán nem változott az élmezőny sorrendje, csupán Marco Bezzecchi fogott meg egy esést, miközben kisodródott a kavicságyba. Bő 20 perccel a vége előtt viszont többen is megelőzték Marc Márquezt, és Bagnaia 1:32.625-tel ismét az élre állt, 142 ezreddel megelőzve Álex Márquezt, és további 16 századdal Martínt. A Gresini másik versenyzője aztán szintén javított, de csak a bajnoki listavezető elé tudott bejönni 1 századdal felülmúlva őt.

Bagnaia aztán tovább gyorsult, és 1:32.411-re módosította a legjobb kört. Marc Márquez 156, míg a visszazárkózó Viñales 277 ezreddel maradt el tőle. Ezután a pilóták felkészültek a véghajrára, amely mintegy 5 perccel a leintés előtt kezdődött. Elsőként Bagnaia próbálkozott, ám két piros szektor után nem tudott javítani.

2 és fél perccel a vége előtt Raúl Fernández 382 ezredes hátrányban feljött a negyedik helyre, de csak ideiglenesen, mert aztán Álex Márquez 246 ezredre csökkentette a lemaradását. A Trackhouse versenyzője viszont aztán tovább gyorsult, és mindössze 1 tizeddel bizonyult lassabbnak Bagnaiánál. Nem sokkal később Marc Márquez 35 ezreddel gyorsabb volt honfitársánál, így visszavette a második helyet.

A legvégén azonban jött a meglepetés, ugyanis az eddig a középmezőnyben lévő Fabio Di Giannantonio 87 ezreddel felülmúlta Bagnaia idejét, míg Fabio Quartararo feljött az ötödik pozícióba. Ezzel ki is alakult volna a végeredmény, de VR46 pilótájának idejét elvették pályaelhagyás miatt, így végül a címvédő zárt az élen, mögötte pedig Marc Márquez, Raúl Fernández, Quartararo, Viñales, Espargaró, Di Giannantonio, Álex Márquez, Brad Binder és Martín lett az első tíz sorrendje. Enea Bastianini a tizenkettedik, míg Pedro Acosta a tizennegyedik pozícióban árt.

A MotoGP első asseni szabadedzésének végeredménye