back to top
2024. július 03. 10:28
KezdőlapMotoGPBagnaia első idei pole-ját célozta meg, miután olyat tett, amit a MotoGP-ben...

Bagnaia első idei pole-ját célozta meg, miután olyat tett, amit a MotoGP-ben eddig soha

Francesco Bagnaia elégedetten nyilatkozott, miután mindkét pénteki gyakorláson ő végzett az élen. A címvédő két versenyzőt említett meg lehetséges ellenfélként.

Hiába a hosszú szünet, Francesco Bagnaia ott kezdte a Holland TT hétvégéjét, ahol Mugellóban abbahagyta. Az olasz pilóta kirobbanó formában motorozott pénteken, és mind a délelőtti első szabadedzésen, mind a délutáni edzésen ő végzett az élen. Ezzel pedig ő lett a szombati időmérő egyértelmű esélyese.

A gyári Ducati pilótája ráadásul olyat tett, amit a MotoGP-ben még soha, hiszen 2019 óta egyszer sem zárta az élen a királykategória első szabadedzését. Korábban gyakran előfordult, hogy ilyenkor tudatosan nem hajtott rá a minél gyorsabb körre, hanem inkább használt gumikon ment, hogy a futamra készüljön, most viszont más volt a helyzet.

„Régen volt már, hogy mindkét edzést én zártam az élen az első napon – nyilatkozta. – Ennek nagyon örülök. Szerintem a szezon kezdete óta elvégzett sok munka segít abban, hogy jobban érezzem magam. Szombatra nem kérek többet. Már most jól érzem magam. Apró részleteken [lehet javítani], de jó helyzetben vagyunk, és nagyon elégedett vagyok az érzettel. A gyorskör jól sikerült, így összességében elégedett vagyok.”

Bagnaiának hajráznia sem kellett az elsőséghez, Espargarót hordágyon vitték le az asseni edzés végén

Bagnaia délután annyira magabiztos volt, hogy az edzés utolsó perceiben nem is teljesített gyorskört, hanem inkább visszahajtott a bokszba. Maverick Viñales így 65 ezredre megközelítette, a harmadikként záró Álex Márquez hátránya viszont így is 32 század volt. A címvédő viszont utóbbi bátyját említette meg potenciális ellenfélként a gyári Aprilia motorosa mellett.

„Úgy gondolom, hogy Maverick jelenleg nagyon versenyképes – fogalmazott. – Marc [szintén] rendkívül versenyképes, a többieket illetően pedig meg kell várni a szombati edzést, ahol nem számítanak a gyorskörök. Maverick nagy lépést tett délelőtt óta, és ő van hozzánk a legközelebb. Fontos lesz az első sorból indulni, de ha meg tudjuk szerezni az idei első pole-unkat, az még jobb lenne.”

Valóban, bármennyire is meglepő, Bagnaia idén még egyszer sem zárta az élen az időmérő második, a rajtelsőségről is döntő szakaszát. Pedig 2021-től kezdve sorrendben hat, öt, illetve hét pole pozícióval zárta a szezont, és ez rendre a legtöbb volt a mezőnyben (2022-ben Jorge Martínnal holtversenyben). Idén viszont egyelőre a Pramac pilótája vezet hárommal.