back to top
2024. július 04. 11:03
KezdőlapMotoGPMartín ráijesztett Bagnaiára, de a címvédő megszerezte első idei pole-ját, Marc Márquez...

Martín ráijesztett Bagnaiára, de a címvédő megszerezte első idei pole-ját, Marc Márquez bukott

Francesco Bagnaia megszerezte a pole pozíciót a Holland TT időmérőjén, miután még a véghajrá előtt megfutotta legjobb  idejét. Jorge Martín közel volt a címvédőhöz, a harmadik Maverick Viñales már nem, Marc Márquez pedig az utolsó próbálkozások során elesett.

10 perces csúszással indult a Holland TT időmérője a MotoGP mezőnyének, miután a második szabadedzést meg kellett szakítani. Ennek oka, hogy Marco Bezzecchi és Raúl Fernández is nagy sebességnél bukott a 7-es kanyarban, és sok sóder került a pályára. A leggyorsabb ezúttal is Francesco Bagnaia volt 1:31.670 másodperccel. A címvédő a pénteki szereplésének köszönhetően a Q2-ben kezdhette meg a kvalifikációt, csakúgy, mint Maverick Viñales, Álex Márquez, Aleix Espargaró, Jorge Martín, Marc Márquez, Brad Binder, Enea Bastianini, Raúl Fernández és Franco Morbidelli. Nem sokkal a kezdés előtt a levegő hőmérséklete 20, míg az aszfalté 37 fokos volt.

Bagnaiának hajráznia sem kellett az elsőséghez, Espargarót hordágyon vitték le az asseni edzés végén

A Q1-ben a legtöbben két lágy gumin hagyták el a garázst, de Miguel Oliveira és a Yamaha versenyzői a közepeset, míg Bezzecchi és Lorenzo Savadori a keményet választották előre. Az első gyorskört Álex Rins futotta meg, de az nem volt értékelhető. Ellentétben Fabio Di Giannantonióéval, aki 1:31.872 másodperccel kezdett, 67 ezreddel megelőzve Pedro Acostát, és 18 századdal Fabio Quartararót.

A második próbálkozások során a VR46 versenyzője maradt az élen, hiszen 1:31.679-es körével 34 ezreddel múlta felül a GasGas újoncát. A francia pilóta 178 ezredes hátránnyal maradt a harmadik, megelőzve Marco Bezzecchit és Miguel Oliveirát. A Hondák közül Joan Mir állt a legjobban, aki 879 ezredes lemaradással a hetedik pozíciót foglalta el Jack Miller mögött, a többiek viszont az utolsó három helyen álltak.

Az utolsó gyorskörök előtt többen is kihajtottak a bukótérbe, hogy előreengedjék a többieket, és ugyanez történt az első próbálkozások során ugyanez történt a két VR46-tal és Acostával. Végül az első érdemi javítás Rins nevéhez fűződött, de csak az ötödik helyre jött fel, majd Miller is megelőzte.

Bezzecchi eközben ismét bukott, így a másik motorját is leírta. Ami a továbbjutásért folyó csatát illeti, Acosta 1:31.372-vel átvette a vezetést, míg Quartararo 248 ezredes lemaradással feljött a második pozícióba. A Yamaha motorosa viszont nem sokáig örülhetett, ugyanis Di Giannantonio mindössze 18 ezreddel maradt el Acostától, ő pedig a következő körét elengedte, majd nem ért fel egy újabbra.

Ezzel el is dőlt a továbbjutás, Acosta azonban nem lehetett boldog, ugyanis a levezető körön ő is elesett. Rajta kívül Di Giannantonio vehetett részt a Q2-ben, mögöttük pedig Quartararo, Miller, Bezzecchi, Rins, Oliveira, Savadori, Johann Zarco, Mir, Luca Marini, Augusto Fernández és Nakagami Takaaki lett a rajtsorrend.

A Q2-re a két Q1-ből továbbjutott versenyző később ment ki a többieknél. A többség ezúttal is két lággyal próbálkozott, de Bagnaia közepes, Viñales kemény első abroncson ment, míg Acosta hátulra tett közepest. Az első próbálkozások után Martín körrekordot jelentő 1:30.877-tel nyitott, amivel némi meglepetésre 171 ezreddel megelőzte a címvédőt, Marc Márquez pedig már több mint fél másodperccel volt lassabb nála.

Martín aztán három piros szektor után nem tudott javítani, ellentétben Álex Márquezzel, aki 53 ezreddel gyorsabbnak bizonyult bátyjánál és egyben csapattársánál. Morbidelli ideiglenesen feljött az ötödik pozícióba, de Viñales Martínhoz képesti 544 ezredes lemaradásával elvette tőle ezt a pozíciót. Acosta 1,383 másodperccel lemaradva csak a tizenegyedik helyet foglalta el, míg Di Giannantonio csak akkor hagyta el a garázst, amikor a többiek már a boksz felé motoroztak.

Bagnaia viszont hamar visszatért, és szűk 6 perccel a leintés előtt 337 ezreddel felülmúlta Martín idejét, honfitársa pedig közvetlenül mögötte a harmadik helyre futott be 734 ezredes lemaradással. A többiek hasonló jeleneteket hoztak létre, mint a Q1 vége felé, és egymásra vártak a gyorskör megkezdése előtt.

Ennek ellenére többeknek lehetett volna két gyorsköre. Marc Márquez aztán a 7-es kanyarban megpróbált bebújni Espargaró mellé, ám elmérte a manővert, és elesett. Martín ezt a körét el is engedte, de a következőben gyorsabb volt az első szektorban Bagnaiánál. Végül azonban 81 ezreddel kikapott tőle, így a címvédő megszerezte idei első pole pozícióját.

Viñales már korábban 411 ezredes hátrányban feljött a harmadik helyre, és rajta kívül Álex Márquez és Espargaró is megelőzte Di Giannantoniót. Marc Márquez egészen a hetedik pozícióig esett vissza, mögötte pedig Morbidelli, Binder, Acosta, Bastianini és Raúl Fernández lett a sorrend.