back to top
2024. július 02. 09:25
KezdőlapMotoGPMarc Márquez tudta, hogy nem mehet rá a vesztét okozó bukkanóra, mégis...

Marc Márquez tudta, hogy nem mehet rá a vesztét okozó bukkanóra, mégis megtette (videó)

Marc Márquez elismerte hibáját a Holland TT sprintfutamán történt bukása kapcsán. A nyolcszoros világbajnok úgy véli, vasárnap a negyedik-ötödik helynél nincs feljebb számára.

Kifejezetten rosszul alakult Marc Márquez számára a Holland TT szombati napja. A Gresini pilótája kétszer is bukott: előbb az időmérő hajrájában esett el, miután a gyorsköre során bebújt Aleix Espargaró mellé, délután pedig a 2. kör elején került a földre. Ezzel először nullázott a rövidebbik versenyen, amióta Ducatit vezet.

Bagnaia simán legyőzte Martínt az asseni sprinten, Marc Márquez az elején, Espargaró a végén esett el

A sprinten történt balesete előtt látványosan szűken fordult a 2-es kanyarban, aminek következtében nagyon ráment a rázókőre, ami végül a vesztét okozta. Ráadásul Márquez tisztában volt vele, hogy nem szabad megérintenie azt a részt, mivel ez már közvetlenül a rajt után is megtörtént. Éppen ezért magára vállalta a felelősséget a történtekért.

„Nem tettünk semmit magunkkal, ami a legfontosabb – utalt arra, hogy megúszta sérülés nélkül az esetet. – Ami történt, az emberi hiba volt a részemről, különösen a sprinten. Az időmérős [balesetet] meg lehet érteni, de a sprinten el kellett volna kerülnöm a hibát. Már az első körben hozzáértem ahhoz a kerékvetőhöz, és észrevettem a bukkanót. A második körben viszont, amikor benne voltam a bolyban, elvesztettem a referenciát. Feltűnt, hogy megérintettem, de azt hittem, nem történik semmi. Ebből a hibából csak tanulni lehet. Az én hibám volt, mert miután az első körben rámentem a huplira, tudtam, hogy még egyszer nem tehetem meg, és mégis megcsináltam. A bukás nélkül szerintem a negyedik vagy az ötödik helyen zárhattam volna.”

Márquez számára azért is jött kifejezetten rosszul az esés, mert így lényegében nincs tapasztalata versenykörülmények között erről a hétvégéről. Igaz, elsődlegesen az a célja, hogy ezúttal célba érjen, és visszatérjen a korábbi magabiztossága. A 31 éves motoros szerint a dobogóra egyénként sincs esélye, mivel ahhoz nincs meg a tempója.

„Ha egy stratégiát kell alkalmaznom holnap, az az lesz, hogy befejezzem a versenyt, és visszaszerezzem az esés miatt elveszített önbizalmamat, és visszanyerjem a délelőtti érzetet – magyarázta. – Egész hétvégén nem mentem rá arra a kerékvetőre. Meg kell próbálnom jól rajtolni, és harcolni az első öt hely [valamelyikéért], mert az előttem lévő három versenyző gyorsabb.”

A spanyol pilóta ezzel a sprinten az első háromban záró Francesco Bagnaiára, Jorge Martínra és Maverick Viñalesre utalt. Jövő évi csapattársát külön méltatta. „Pecco végigrepül a pályán, különösen a gyors jobbkanyarokban” – fogalmazott. A címvédő ezzel 29 pontra növelte előnyét vele szemben, míg a Pramac versenyzője már 44 ponttal vezet Márquez előtt. „Idén mindennek össze kell állnia ahhoz, hogy a világbajnoki címért harcolhassunk, mert van két olyan pilóta, akik nagyon gyorsak” – jelentette ki.

Persze könnyen lehet, hogy a sprinten minden másképp alakul, ha az 59-szeres MotoGP-futamgyőztes nem esik el az időmérőn, és nem kényszerül a harmadik sorba. Közvetlenül a gyorskörük megkezdése előtt Espargaró megelőzte honfitársát, aki a kör közben akarta visszavenni a pozícióját. Ez sikerült is neki, de a következő pillanatban már a földön volt.

„Az időmérőn nem számítottam rá, hogy megelőzhetem Aleixt, de úgy láttam, hogy csak így tudok elmenni mellette – idézte fel Márquez. – Túl optimista voltam, de nem mentem be túlságosan gyorsan. Abban a bolyban nem akartam nyomni, mert előrébb vagyok a tabellán. A bukás nem az előzés, hanem az ott lévő mélyedés miatt történt.”

A Gresini pilótája ezután ismét kiemelte, hogy nem számít kiemelkedő eredményre a főfutamon, és pusztán amolyan kármentésben reménykedik. „Az ötödik hely a plafon, mert két bukásból fogok kijönni – hangsúlyozta. – Abban bízom, hogy jobb érzéssel és jobb eredménnyel távozhatok Assenből a hétvége után.”