back to top
2024. július 02. 13:40
KezdőlapMotoGPMartín sem tudta felvenni a versenyt a domináló Bagnaiával, Bastianini óriási felzárkózást...

Martín sem tudta felvenni a versenyt a domináló Bagnaiával, Bastianini óriási felzárkózást mutatott be

Francesco Bagnaia rajt-cél győzelmet aratott a Holland TT főfutamán, ezzel megkoronázva a nagyszerű hétvégéjét. Mögötte Jorge Martín és Enea Bastianini szelte át a célvonalat.

A Moto3 és a Moto2 versenye után a MotoGP főfutamával folytatódott a Holland TT vasárnapi programja. A rajt előtt az asseni pálya hőmérséklete 39, a levegőé pedig 21 fokos volt. Az élmezőnyből szinte mindenki az előre kemény – hátulra közepes gumikiosztás mellett döntött. Ezalól a kivételt Jorge Martín, Brad Binder és Pedro Acosta képezte, előbbi előre is közepeset, utóbbi kettő pedig hátulra lágyat rakatott fel a csapatával.

A rajtrács jelentősen átalakult a szombati sprinthez képest, ugyanis Martínt megbüntették, így a második helyett csak az ötödik helyről várhatta a lámpák kialvását, Aleix Espargaró és Lorenzo Savadori pedig sérülés miatt nem indult el a futamon. Az időmérőn az első idei pole pozícióját megszerző Francesco Bagnaia mellől így Maverick Viñales és Álex Márquez vághatott neki a 26 körös versenynek, negyedikként pedig Fabio Di Giannantonio indulhatott.

A megsérült Espargaró kihagyja az asseni főfutamot

Bagnaia könnyedén megtartotta az első helyet, de a legjobb rajtot Martín vette, aki előbb a harmadik, majd a második helyet is magához ragadta. Viñales a harmadik pozícióban tudta stabilizálni magát, mögötte Marc – Álex sorrendben jöttek a Márquez fivérek. Az elindulás után Álex Rins bukott, a Yamaha versenyzője egy hatalmas highside-ot szenvedett el, emiatt pedig elvitték a pálya orvosi központjába.

Még az első körökben Marc Márquez megelőzte Viñalest, így átvette tőle a harmadik pozíciót. Acosta eddig a pontig a kilencedikről egészen az ötödik helyig zárkózott fel, de rövidesen a rajtnál sokat veszítő Di Giannantonio megelőzte. A 4. körben Marco Bezzecchi került a földre az 5-ös kanyarban, de még vissza tudott állni a versenybe, viszont később mégis kigurult a bokszba.

Di Giannantonio a 6. körben aztán Viñalest is megelőzte, és így elindulhatott a harmadik helyet őrző Marc Márquez után. Bagnaia eközben már több mint egy másodperccel vezetett Martín előtt, Joan Mir pedig bukott a 7. körben.

A 8. körben Digga elment a kisebbet hibázó Márquez mellett, akit aztán Viñales is elkezdett szorongatni. Érthetetlen módon úgy tűnt, mintha a nyolcszoros világbajnok elengedte volna maga mellett az olasz pilótát, látszólag még a kezével is intett neki. Ezt a triót Acosta követte közelről, mögöttük pedig valamelyest lemaradva érkezett Enea Bastianini, Binder, Álex Márquez és Raúl Fernández.

A 16. körben pályaelhagyások miatt Miguel Oliveira kapott egy hosszú körös büntetést. Ráadásul annak letöltése nem sikerült jól neki, kiment a kavicságyba, amiért kapott egy újabb hosszú körös büntetést, mivel az elsőt nem sikerült szabályosan kipipálnia. Eközben Bastianini megérkezett a harmadik helyért küzdők csoportjára, majd a 18. körben meg is előzte Acostát.

A 20. körben Digga hibázott, így Viñales és Marc Márquez is megelőzte, majd Bastianini is elment mellette. A Ducati gyári pilótája folyamatosan gyorsult, és egy körrel később Márquezt is maga mögé utasította, a két versenyző kicsit még össze is ért. Ezalatt Di Giannantonio és Acosta harcolt a hatodik helyért.

A leintés előtt 4 körrel aztán a tizedik helyről rajtoló Bastianini feljött a harmadik pozícióba, majd rövid időn belül lerázta magáról Viñalest. Bagnaia ekkor már nagyjából két és fél másodperccel vezetett Martín előtt, aki körülbelül hat másodperccel haladt Bastianini előtt.

Bagnaia végül gond nélkül behozta a motorját, tehát rajt-cél győzelmet aratott. A címvédő így Assenben megcsinálta a tökéletes hétvégét, hiszen az időmérőt és a sprintet is ő fejezte be elsőként. Mögötte Martín ért célba, aki szintén különösebb probléma nélkül szerezte meg a második helyet. A harmadik pozícióért folyó csatát Enea Bastianini nyerte, után a Marc Márquez, Viñales, Di Giannantonio, Binder, Álex Márquez, Fernández, Franco Morbidelli sorrend alakult ki. Az idősebb Márquez fivér az utolsó kanyarokban előzte meg az Aprilia pilótáját, Acosta pedig a hetedik helyről bukott.