back to top
2024. július 04. 11:03
KezdőlapMotoGPHamilton MotoGP-csapatot vehet magának – értesülések szerint Assenben már elkezdődtek a tárgyalások

Hamilton MotoGP-csapatot vehet magának – értesülések szerint Assenben már elkezdődtek a tárgyalások

Sajtóértesülések szerint Lewis Hamilton kifejezte az érdeklődését a Gresini megvásárlása iránt. Egy lap arról számolt be, hogy egy Hamiltonhoz közeli személy a Holland TT alatt már tárgyalásokat is folytatott a témában.

Azt már régóta tudjuk, hogy Lewis Hamilton egy hatalmas MotoGP-rajongó, aki még motorgyűjteménnyel is rendelkezik. Most pedig úgy tűnik, hogy a hétszeres Forma–1-es világbajnok ennél is közelebb kerülhet a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájához.

A The Race ugyanis arról számolt be, hogy Hamilton kifejezte az érdeklődését a Gresini Racing megvásárlása iránt. A lapnak később több, a csapatot ismerő forrás megerősítette, hogy a brit pilóta a jelek szerint valóban átvenné az istállót Nadia Padovanitól. Az újság szerint egy a Mercedes-pilóta „belső köréhez tartozó” ember már az asseni Holland TT-n is jelen volt, hogy erről tárgyaljon. Egyébként Hamiltonnak nem ez lenne az első ilyen típusú befektetése, hiszen az Extreme E-ben már van egy alakulata, illetve többek között a Denver Broncos amerikaifutball-együttesben is van érdekeltsége.

Annyi biztos, hogy Hamilton megjelenése nagyszerű hír lenne a Liberty Media szempontjából. A MotoGP-t irányító Dornát nemrég felvásárló amerikai cég ugyanis egyben a Forma–1 tulajdonosa is, és így bár csak közvetetten, de kapcsolatot tudnának teremteni a két sorozat között.

A patás ördögöt vagy az egyetlen menekülési lehetőséget jelenti a MotoGP-nek Amerika?

Emellett valószínűleg Hamilton érkezése a Gresininek is előnyös lenne, hiszen a csapatnak könnyebbé válna a szponzorok megszerzése. A MotoGP-ben jelenleg több olyan cég is megjelenik, amely őt személyesen, vagy a Mercedes Forma–1-es istállóját szintén támogatja, ilyen többek között a Monster és a Petronas is. Ezeket a vállalatokat pedig feltehetően így át lehetne csábítani.

A Gresini csapatot 1997-ben alapította Fausto Gresini. A kétszeres 125 köbcentis világbajnok 2021-ig irányította az alakulatot, de sajnos akkor a koronavírus következtében elhunyt. Özvegye, Padovani ekkor vette át az irányítást.

Halálra rémítette ellenfelét, majd a szörnyű tragédiák miatt majdnem feladta a megszállott olasz

A Gresini 2014-ig a Honda, majd pedig az Aprilia ügyfele volt. 2022-ben váltottak Ducatira, és azóta is a bolognai gyártó motorjait használják. Az istálló a királykategóriában a legnagyobb sikereit 2003 és 2005 között aratta, az időszak első két szezonjában Sete Gibernau, a harmadikban pedig Marco Melandri révén második helyen zártak a bajnoki tabellán. Ezt a bravúrt 2022-ben Enea Bastianininek majdnem sikerült megismételnie, de végül ő „csak” harmadik lett a színeiket képviselve. A kisebb géposztályokban még ennél is magasabbra jutottak, Kató Daidzsiró 2001-ben, Toni Elías pedig 2010-ben lett a középső kategória bajnoka a motorjukkal, és 2018-ban Jorge Martín révén a Moto3-ban is csúcsra értek.