back to top
2024. július 08. 16:51
KezdőlapMotoGPViñales körrekorddal zárt az élen a roncsderbit hozó edzésen, Marc Márquez nem...

Viñales körrekorddal zárt az élen a roncsderbit hozó edzésen, Marc Márquez nem jutott tovább

Maverick Viñales pályacsúccsal végzett az élen a Német Nagydíj edzésén, megelőzve Jorge Martínt és Miguel Oliveirát. A tréning számos bukást hozott, Marc Márquez és Fabio Di Giannantonio az orvosi központban is jártak, előbbi nem is jutott be a Q2-be.

Nem sokat változtak a körülmények a MotoGP első gyakorlásához képest a délutáni edzésre: a levegő hőmérséklete 19, az aszfalté pedig 26 fokos volt a kezdés előtt, és bár felhős volt az égbolt, eső ezúttal sem esett. Ahogyan az lenni szokott, ez a tréning döntötte el, hogy melyik tíz versenyző kezdheti meg a Q2-ben a szombati időmérőt. Erre Aleix Espargarónak semmi esélye nem volt, ugyanis már a délelőtt során visszalépett a hétvége hátralévő részétől.

Martínnak kinyílt a légzsákja, de így is az élen kezdett, Espargaró visszalépett a hétvégétől

Az első szabadedzéshez hasonlóan Marc Márquez ismét egy kör után visszatért a bokszba. Az első próbálkozások után Jack Miller állt az élre 1:21.837 másodperccel, megelőzve Francesco Bagnaiát és Jorge Martínt. A következő körben Fabio Quartararo csak ideiglenesen előzte meg az ausztrál pilótát, aki 1:21.502-vel folytatta. Marco Bezzecchinek nem kezdődött jól a tréning, ugyanis a 11-es kanyarban nagy tempónál bukott, de látszólag sértetlenül megúszta az esést.

A következő percekben többen is javítottak, és Pedro Acosta 1:20.953-mal vette át a vezetést, mögé pedig Bagnaia és némi meglepetésre Johann Zarco jött fel. Ezt követően Marc Márquez visszatért a pályára, ám márkatársához hasonlóan bukott. A spanyol pilóta szimplán elcsúszott, de ezt majdnem megfogta, ám ehelyett egy hatalmas highside-ot produkált.

Időközben Bagnaia 1:20.649-cel vette át a vezetést. Mögé csapattársa, Enea Bastianini zárkózott fel Acostát megelőzve, aki egyébként Brad Binderrel együtt kemény első abronccsal próbálkozott. A másik gyári KTM-mel Miller szűk 20 perc után szintén meglátogatta a kavicságyat, de ő elkerülte a bukást.

Néhány perccel később a másik VR46 másik pilótája is bukott, és úgy tűnik, Fabio Di Giannantonio nem úszta meg annyira olcsón: az olasz motoros azonnal a jobb vállához kapott, miután az 1-es kanyarban elesett. Ha lehet, a motorja még nagyobbat kapott, hiszen a légfalban kötött ki, kilyukasztva azt, aminek következtében megszakították az edzést. A 25 éves motorost eközben az orvosi központba szállították, ahol versenyzésre alkalmasnak nyilvánították.

Bukások sora a Sachsenringen, Marc Márquez highside-ot produkált, Di Giannantonio megsérülhetett

15:35-kor újraindult a körözés, és Marc Márquez is visszatért a pályáról. Kisvártatva újabb bukás történt, de Nakagami Takaaki szerencsésen megúszta az esését az 1-esben. Ami a nyolcszoros világbajnokot illeti, bár három szektor után még 92 ezredes hátrányban volt Bagnaiához képest, de végül 265 ezreddel átvette a vezetést. Ezután visszahajtott a bokszba, majd átöltözött, és elvitték az orvosi központba. Később aztán őt is versenyzésre alkalmasnak nyilvánították.

Nem sokkal később aztán újabb két versenyző bukott az 1-es kanyarban. Előbb Joan Mir kötött ki a kavicságyban, majd Marc Márquez tavalyi bemutatására hajazva rácsapott a motorra, jelezve, hogy azt okolja az esésért. Hogy Acosta kit vagy mit hibáztatott, azt nem tudni, mindenesetre ő is elveszítette az irányítást a gép felett ugyanezen a szakaszon.

Nem telt el sok idő, és a pálya harmadik jobbkanyarját is felavatták, ugyanis Augusto Fernández ott esett el. Baja nem esett, ahogyan úgy tűnik, hogy Di Giannantoniónak sem, hiszen körülbelül 25 perccel a leintés előtt visszatért a pályára. Ami pedig az élmezőnyt illeti, Martín Bagnaiától 1 századdal elmaradva a harmadik, míg Raúl Fernández a negyedik pozícióba jött fel.

A hajrához közeledve Álex Márquez feljött a második helyre, de csak 14 ezreddel előzte meg Bagnaiát. Ezt követően Acosta megelőzte, de a következő körében 191 ezreddel felülmúlta bátyja idejét, így átvette a vezetést. Miguel Oliveira szintén javított, és 376 ezredes hátrányban a harmadik helyig jött előre, de csak addig, amíg Franco Morbidelli meg nem előzte.

Az ifjabbik Márquez nem sokáig vezetett, ugyanis Maverick Viñales 158 ezreddel felülmúlta őt, sőt, Oliveira is gyorsabb volt nála 74 ezreddel. Morbidelli ugyancsak gyorsult, és 333 ezredes lemaradással szétválasztotta a Gresini testvérpárját, míg Bastianini Viñalestől 5 századdal elmaradva a második pozícióba jött fel.

11 és fél perccel a vége előtt Bagnaia és Martín sem állt továbbjutásra, de utóbbi hamarosan javított, és 132 ezredes lemaradással a negyedik pozícióig katapultált. A spanyol motoros a következő körét is jól kezdte, de aztán hibázott. A címvédőnek szintén sikerült a javítás, és 26 ezredes hátránnyal feljött a második pozícióba.

Ez azonban néhány másodperccel később harmadikká változott, mivel Álex Márquez mindössze 6 ezreddel visszavette a vezetést. Aztán viszont Viñales robbantott, és 1:19.622-vel, új körrekorddal állt vissza az élre, míg Oliveira 362 ezreddel maradt el tőle, de így is feljött a második pozícióba.

Bő 5 perccel a vége előtt aztán Bastianini is bukott, Márquezékhez hasonlóan a 11-es kanyarban. Az utolsó néhány percben jó néhányan javítottak: Martín 34 századra megközelítette Viñalest, míg Acosta, Di Giannantonio és Binder egyaránt bement a legjobb tízbe, kiszorítva onnan a szintén gyorsuló Millert és Raúl Fernándezt, valamint Marc Márquezt, aki nem ült vissza a motorra. Eközben az Álex Rinst helyettesítő Remy Gardner elesett, amivel pont csapattársát, Quartararót hátráltatta, aki a sárga zászló miatt nem is tudott továbbjutni.

Az edzés érdemi részét Zarco zárta le, aki a 13-as kanyarban esett el, újabb sárga zászlót előidézve. Ezzel ki is alakult a végeredmény: Viñales mögött Martín, Oliveira, Álex Márquez, Bagnaia, Bastianini, Morbidelli, Acosta, Di Giannantonio és Binder lett az első tíz sorrendje, Miller mindössze egyetlen ezreddel maradt el csapattársától és ezzel a továbbjutásról.

A MotoGP sachsenringi edzésének végeredménye