back to top
2024. október 22. 03:13
KezdőlapMotoGPMáris kútba esik Lewis Hamilton MotoGP-be történő beszállása?

Máris kútba esik Lewis Hamilton MotoGP-be történő beszállása?

Hiába Lewis Hamilton állítólagos érdeklődése, a paddockbeli pletykák szerint Nadia Padovani, a Gresini tulajdonosa nem akar megválni az alakulattól. Mindez abból a szempontból logikusnak tűnik, hogy könnyen lehet, hogy a MotoGP és a benne szereplő alakulatok értéke jelentős növekedésnek fog indulni az elkövetkezendő időszakban.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, sajtóértesülések szerint Lewis Hamilton be akar szállni a MotoGP-be, és érdeklődik a Gresini megvásárlása iránt. A hétszeres Forma–1-es világbajnok csütörtökön nem is tagadta a pletykákat, és kijelentette, „bármi lehetséges”. Mindez persze valójában sok mindent jelenthet.

Hamilton MotoGP-csapatot vehet magának – értesülések szerint Assenben már elkezdődtek a tárgyalások

Azonban természetesen ehhez arra is szükség van, hogy a jelenlegi tulajdonos el akarja adni az istállót. Fausto Gresininek, az olasz alakulat alapítójának 2021-ben bekövetkezett halála óta özvegye, Nadia Padovani birtokolja és irányítja az istállót. Utóbbi pedig a paddockbeli pletykák alapján nem akar megválni a Gresinitől.

„Úgy tűnik, Nadia Padovani, Fausto Gresini özvegye nem akarja eladni [a csapatot] – jelentette ki Gavin Emmett műsorvezető a TNT Sports adásában. – Én ezt hallottam. Az istálló sok szempontból a csúcson van eladási szempontból. A Liberty Media megjelenésével viszont az ember egy ideig még meg akarja tartani a helyét, hogy lássa, nem megy-e fel az égig [az alakulat ára].”

Hamilton reagált a Gresini esetleges megvételére, Marc Márquez szerint ez akkor is jó, ha nem igaz

A Liberty Media 2017 óta irányítja a Forma–1-et kereskedelmi szempontból, és az elmúlt években igencsak fellendítette a sportágat. Idén pedig a MotoGP-t is megszerezték, ugyanis az amerikai vállalat az ügylet lezárultával 86 százalékos részesedést fog szerezni a gyorsaságimotoros-vb kereskedelmi jogait birtokló Dornában. Könnyen lehet, hogy ez utóbbira is jelentős fellendülés vár.

„Ha valami olyasmit látunk, mint az elmúlt néhány évben az F1-ben, ahol ugrásszerű növekedésnek indult az érdeklődés, illetve a követők és a nőzők száma… – fogalmazott a korábbi Superbike-világbajnok és MotoGP-versenyző Sylvain Guintoli. – A sportágunkban jelenleg szinte minden hétvégén remek a show.” A szintén Superbike-világbajnok Neil Hodgson pedig hozzátette, hogy „a következő öt-tíz évben akár a tízszeresére is nőhet” a MotoGP és így a benne szereplő csapatok értéke.

Emmett még egyszer megerősítette, hogy legjobb tudomása szerint Padovani nem szándékozik megválni a Gresinitől. „Talán befektetés lesz, vagy valami hasonló – mondta. – Azonban úgy tűnik, nem akarja eladni.” Persze felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a többi szatellitalakulattal, de máshol sem látni, hogy kifejezetten szabadulnának az istállójuktól.

„Azt tudjuk, hogy a Trackhouse nem eladó, mert most vették meg – folytatta a műsorvezető. – A Pramac Yamahára vált. [Hervé Poncharalról, a Tech3 GasGas csapatfőnökéről] tudjuk, hogy egyet hátralépett. Kíváncsi vagyok, hogy van-e ott valami. Beszéltem Hervével: nem fejezte be, de néhány futamra nem megy el. LCR? Nem látni, hogy Lucio Cecchinello [eladja]. Ő egy munkamániás. Ez a családja, ez az élete. Azon a motoron minden egyes csavarban Lucio vére, verejtéke és könnyei vannak. A rajtrácson lévő helyek értéke folyamatosan növekszik.”

A patás ördögöt vagy az egyetlen menekülési lehetőséget jelenti a MotoGP-nek Amerika?