back to top
2024. július 14. 22:09
KezdőlapMotoGPMarc Márqueznek a „túlélés” a célja, más pályán valószínűleg el sem indult...

Marc Márqueznek a „túlélés” a célja, más pályán valószínűleg el sem indult volna ezzel a sérüléssel

Marc Márquez szerint a Német Nagydíj hétvégéjén minden megtörtént vele, ami megtörténhet, és úgy véli, a főfutamot túl kell élnie. A Gresini pilótája erős fájdalomcsillapítóval versenyzett, és elismerte, más helyszínen aligha indult volna el ezzel a sérüléssel.

Marc Márquez úgy érkezett meg a Német Nagydíj hétvégéjére, hogy itt a nagy esély az első, Ducatival aratott futamgyőzelmére, hiszen a Sachsenringen még soha nem kapott ki főfutamon. Azonban könnyen lehet, hogy néhány óra múlva ez a sorozat megszakad, ugyanis a nyolcszoros világbajnok kifejezetten nehéz helyzetbe került.

Marc Márquez nem aggódik az ujjtörése miatt, de egyvalami zavarja az esése után

Mindezt ő maga alapozta meg az edzésen bekövetkezett óriási bukásával, amelyben eltörte a bal mutatóujjának ujjpercét, valamint megzúzódott a bordája. Emiatt pénteken nem jutott be a Q2-be, ahogyan szombaton sem, mivel a hajrában a szabadkártyával induló Stefan Bradl feltartotta őt. Ráadásul eközben műszaki gondok is sújtották.

Martín pályacsúccsal verte meg a Trackhouse párosát, Marc Márquezzel csúnyán kiszúrtak az időmérőn

„Az ember néha nem tud mindent irányítani – nyilatkozta Márquez. – Ahogyan csütörtökön is mondtam, ha a győzelemért akarunk harcolni, akkor tökéletes hétvégét kell teljesítenünk. Ezen a hétvégén viszont minden megtörtént, ami megtörténhet a garázsban. Volt néhány [technikai] problémánk, aztán az a hatalmas bukás sem segített a tizenegyes kanyarban. A Q1-ben újabb gondunk volt a második gumival, majd jött egy szerencsétlen helyzet Stefannal. A tizenharmadik helyről indulva az ember nem sokat tehet a Sachsenringen, különösen azért, mert körönként csak egy-két előzési lehetősége van. Ettől eltekintve viszont jó, hogy amikor tiszta volt a pálya, megvolt az élmezőnyéhez hasonló tempóm. Szóval ez jó dolog.”

Bradl háromhelyes rajtbüntetést kapott a főversenyre, bár ezzel valójában csak egy pozíciót veszít, hiszen a kvalifikáción csak az Álex Rinst helyettesítő Remy Gardnert tudta felülmúlni. A német motoros elismerte hibáját. „Szeretnék még egyszer bocsánatot kérni Marctól – jelentette ki. – Rögtön az edzés után elmentem személyesen beszélni vele. Ilyen incidensek előfordulhatnak, és felteszem a kezem, az én hibám volt. Elfogadom a büntetést a futamra.”

Megbüntették a Marc Márquez körét tönkretevő Bradlt, de nem sokat veszít vele

Márquez így a tizenharmadik helyről indul a főfutamon, ahogyan az a sprinten is történt. Végül a hatodik helyen ért célba, miután az utolsó kanyarban megelőzte Maverick Viñalest, és 3 ezreddel előbb ért célba honfitársánál. „Természetesen kicsit csalódott vagyok, mert rendkívül jól és gyorsnak érzem magam a motoron – fogalmazott. – Jó volt a felzárkózás a sprintfutamon. A vasárnapot viszont túl kell élnünk, és meg kell próbálnunk a maximumot nyújtani, ahogyan most is tettük.”

A 31 éves pilóta hozzátette, a „legerősebb fájdalomcsillapítóval” versenyzett, és a nyilatkozatához képest „két-három óra múlva meglátjuk, hol tartunk”. „Eltört az ujjam, ami fájdalommal jár, de elfogadható – magyarázta. – A legnagyobb gondot a bordák jelentik, főleg verseny közben, amikor elkezdek mélyebben lélegezni, és egyre inkább jön a fájdalom. Emiatt péntek délután csak három kört futottam, ahogyan [szombat] délelőtt is. Ettől eltekintve meglátjuk, mit tudunk tenni.”

Márquez számára leginkább azért kedvező a Sachsenring, mert a 13 kanyarból 10 balos, amely jobban megy neki. A spanyol versenyző pedig elismerte, hogy most valószínűleg ennek a ténynek köszönheti, hogy egyáltalán elindult a sprinten. „Hálásnak kell lennem, hogy ezen a pályán többnyire balkanyarok vannak, különben vélhetően egyáltalán nem versenyeztem volna” – mondta.

Martínnak a hibák is belefértek a sprintgyőzelemhez, Bagnaia a megtáltosodó Oliveirától is kikapott