back to top
2024. szeptember 08. 01:20
KezdőlapMotoGPMarc Márquez értékelte a szezon első felét, és elárulta, hogy mi lenne...

Marc Márquez értékelte a szezon első felét, és elárulta, hogy mi lenne „jó cél” a másodikra

Marc Márquez inkább elégedetten zárta le a szezon első felét, tízből nyolc pontot adva arra. A spanyol pilóta úgy gondolja, hogy megfelelő cél lehet neki a bajnoki harmadik hely megtartása.

Sok minden megváltozott Marc Márquez életében az idei MotoGP-szezonban. A cerverai pilóta ugyanis elhagyta a Hondát, amellyel hatszor lett a királykategória bajnoka, és a Gresinihez igazolt. Ez az olasz „kiscsapat” a Ducati ügyfele, és a versenyzői a gyártó tavalyi motorjait használják. Azóta pedig már az is kiderült, hogy jövőre a bolognaiak gyári istállóját fogja erősíteni.

A tavaly a visszavonuláson gondolkozó Marc Márquez a Gresininél is elfogadta volna a gyári gépet

A Desmosedicivel pedig Márquez végre maga mögött tudta hagyni az elmúlt évek küszködését, és már az első fordulóban, Katarban a dobogó közelébe került. Portugáliában aztán sikerült is felállnia a pódium második fokára, bár a portimãói versenyhétvégéje inkább a Francesco Bagnaiával történt ütközéséről marad emlékezetes. Austinban ezt egy újabb sprintdobogó és egy újabb főfutamos bukás követte, ezúttal viszont már senkitől sem zavartatva került a földre. A jerezi vasárnapon egy szédületesen izgalmas csatában maradt alul Bagniával szemben, és így meg kellett elégednie a második hellyel.

Mind a Francia, mind a Katalán Nagydíját a „felzárkózás” kifejezéssel lehetne jellemezni, hiszen előbbin a tizenharmadik, utóbbin a tizennegyedik helyről ért oda a dobogóra. Az aránylag eseménytelen mugellói forduló után talán a Holland TT volt a szezonja eddigi mélypontja. A sprinten bukott, a főfutamon pedig megbüntették, így a negyedik pozíció helyett a tízedik lett az övé. A Saschrenring viszont újra mosolyt csalt az arcára, hiszen testvérével együtt állhatott fel a dobogóra a főfutam után, amire 1997 óta nem volt példa a királykategóriában.

Marc Márquez: Úgy érzem, én nyertem, nagyon boldog vagyok, hogy a testvéremmel osztozhattam a dobogón

Nemrég megkérték, hogy értékelje az idénye első felét, amely a Német Nagydíjjal zárult le. „Jól sikerült a szezon első fele. De talán azt mondhatjuk, hogy nem hihetetlenül jól, hiszen elkövettünk néhány hibát” – kezdte Márquez.

„A [szezon második felére] jó cél lehet nekünk, hogy megpróbáljunk a tabella első három helyének egyikén végezni [pillanatnyilag a harmadik helyen áll – a szerk.], de persze nem lesz könnyű Enea [Bastianinit] magunk mögött tartani. Ő egy nagyon gyors versenyző – tette hozzá. – Ettől eltekintve az egyetlen olyan dolog, amelyen nagyon kell majd még dolgoznunk az idény második felében, az az, hogy megpróbáljunk egy tökéletes [problémamentes] versenyhétvégét összehozni. Továbbra is harcolni fogunk, és tovább tanulunk a Ducati kötelékén belüli két legjobbtól, azaz Martíntól és Bagnaiától. Ők még egy kicsit gyorsabbak nálunk.”

Márquezt arra is megkérték, hogy egy nullától tízig tartó skálán minősítse a szezonja első felét. „Nyolcas – osztályozta le. – Jól indult a szezon, de aztán volt néhány hibánk. Különösen az austini főfutamon és az asseni sprinten elkövetettek voltak nagyok. A főfutamok általában elfogadhatóan alakultak, de a hétvégék során sokszor kissé következetlenek voltunk. Bár Le Mans-ban megmentettük a helyzetet [a Francia Nagydíjon mindkét versenyt a második helyen fejezte be, így az volt a legjobb fordulója – a szerk.], ahogy egyes más hétvégéken is. Viszont meg kell találnunk a módját annak, hogy egy kicsit állandóbb legyen a teljesítményünk a hétvégék során, egyenes úton [bejussunk] a Q2-be, és általában véve javítsunk a szombatokat.”

Bagnaia szerint „hamarosan eljön” az első idei győzelem, amelyet a tavalyi Ducatival aratnak