back to top
2024. szeptember 08. 01:17
KezdőlapMotoGPRossi Jerezben járatta meg az amerikai legenda világbajnok motorját (képek és videó)

Rossi Jerezben járatta meg az amerikai legenda világbajnok motorját (képek és videó)

Valentino Rossi nemrég a Yamaha eseményén vett részt Jerezben. A Doktor ennek keretében megjáratta Eddie Lawson 1986-as motorját, amellyel az amerikai pilóta megszerezte a második 500 köbcentis világbajnoki címét.

Az egészen biztos, hogy Valentino Rossi mostanában egyáltalán nem unatkozik. Nemrég még a Le Mans-i 24 óráson vitézkedett, majd kiderült, hogy ismét apai örömök elé néz. A kettő között még beugrott Silverstone-ba is, ahol több más nagynevű pilótával együtt körözött.

Sztárparádé Silverstone-ban – vajon hány vb-cím és futamgyőzelem látható Rossi szelfijén? (kép)

Ezen a héten pedig Jerezben ült motorra a Yamaha egyik – Yamaha Racing Experience névre hallgató – eseményének keretében. Ez nem annyira meglepő, hiszen Rossi az iwatai gyártó márkanagykövete. A rendezvényen érdeklődőkkel, rajongókkal és más pilótákkal osztotta meg a pályát. Több gépet is kipróbált, amelyek közül egy különösen nagy figyelmet vonzott magára.

Rossi ugyanis Eddie Lawson 1986-os YZR500-át is megjáratta. Az amerikai legenda ezzel a motorral szerezte meg a második 500 köbcentis világbajnoki címét. Ezt pedig még másik kettő követte, így nem véletlen, hogy 2005-ben beiktatták a gyorsaságimotoros-vb Hírességek Csarnokába. Lawson legnagyobb „mutatványa” egyébként a Yamaha mellett a Hondához is kötődik, hiszen mivel 1988-ban előbbivel, 1989-ben pedig utóbbival ért fel a csúcsra, ő lett az első, akinek sikerült egymás utáni két évben két különböző márkával bajnokká válnia.

A hírek szerint Rossi most először ült fel 500 köbcentis motorra 2002 óta. Abban az évben kezdődött el a MotoGP-korszak, amelynek az elején már 990 köbcentis gépeket használtak a pilóták. A Yamaha jóvoltából pedig mi is elkísérhetjük egy teljes körre a Doktort a jerezi pályán.

Az eseményen Rossi mellett más versenyzőket is felvonultatott a hangvillás gyártó. A hatszoros Superbike-bajnok Jonathan Rea egy YZR500 0WL9-et, a kétszeres 250-es és egyszeres 125-ös világbajnok Luca Cadalora pedig egy YZR250-et vitt körbe, illetve ott volt még Niccolò Canepa és Andrea Locatelli is.