back to top
2024. szeptember 08. 01:22
KezdőlapSuperbikeA motorja „vonultathatja vissza” Bautistát, aki semmiképpen nem fog kiszúrni a Ducatival

A motorja „vonultathatja vissza” Bautistát, aki semmiképpen nem fog kiszúrni a Ducatival

Álvaro Bautista számára nem az az elsődleges cél, hogy ismét ott legyen a bajnoki harcban, hanem hogy újra jól érezze magát motorozás közben. Ha ez megtörténik, az a jövő évi maradás esélyét is jelentősen növeli, de a Ducati mindenre felkészült.

Ezen a hétvégén a Donington Parkban versenyez a Superbike-világbajnokság mezőnye. Azon a helyszínen, ahol Álvaro Bautista tavaly mindkét főfutamot megnyerte, és a Superpole versenyen is csak Toprak Razgatlıoğlu tudta legyőzni. Egy éve viszont a címvédő már egyébként is utcahosszal vezette a tabellát, most viszont nagyon más a helyzet.

Razgatlıoğlu folytatja a remeklést a Superbike-világbajnokság bölcsőjében? – hétvégi menetrend

Négy forduló után ugyanis közel egy futamgyőzelemnyi, 24 pont a hátránya az idén már a BMW-nél versenyző riválisával szemben, ráadásul a tendencia sem neki kedvez, hiszen a legutóbbi, misanói fordulóban a török pilóta mindent bezsebelt. Ráadásul nemcsak ő, hanem csapattársa, Nicolò Bulega is Bautista előtt van az összetettben. Éppen ezért utóbbi nem számít arra, hogy a tavalyihoz hasonló lesz a forgatókönyv az Egyesült Királyságban.

„Ebben a szezonban nem a legjobb időszakunkat éljük a motorral, nincsenek olyan visszajelzéseink, mint tavaly, és küszködünk, hogy megtaláljuk ezt az érzést – nyilatkozta. – A legutóbbi versenyen sokat szenvedtünk Misanóban. Idén nem számítok rá, hogy dominálni fogok, mint a tavalyi idényben. Az a célunk, hogy visszanyerjük a jó érzetet a motorral. Ha élvezni tudom a motorozást, és úgy tudok vezetni, ahogyan akarok, akkor versenyképesek lehetünk. Nem az a cél, hogy újra beszálljunk a bajnoki harcba, hanem hogy visszakapjuk az érzést, jól szórakozzunk, aztán majd meglátjuk.”

Bautista úgy látja, hogy mostanra elérték a Ducati jelenlegi motorjának határait

Az első szabadedzés alapján nem úgy tűnik, hogy ez sikerült, ugyanis Bautista az ötödik helyet szerezte meg, 738 ezreddel lemaradva az élen záró Razgatlıoğlutól. Persze ebből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mindenesetre az, hogy Bautista újra ráérez-e a motorra, az esetleges visszavonulása kapcsán is döntő tényező lehet. Ezzel kapcsolatban továbbra sem hozott döntést, de az biztos, hogy bármi is lesz, a Ducatit nem hozza nehéz helyzetbe, hiszen az olasz gyártó mindkét eshetőséggel számol.

„Misano óta nincs semmilyen hírem – utalt a jövőjére. – Jelenleg nem érzem úgy, hogy élvezném a motorozást, mint korábban. Tudom, hogy a Ducati beszélgetést folytat a menedzseremmel, de a döntésem még nem egyértelmű. Jelenleg nem vagyok túlságosan elégedett a motoron tapasztalt érzéssel, úgyhogy majd meglátjuk. Tudom, hogy minden lehetséges forgatókönyvre felkészülnek, így amikor meghozom a döntést, készen fognak állni. Tisztában vagyok vele, hogy tárgyalásokat folytatnak arra az esetre, ha [a visszavonulás mellett] döntenék, de az a prioritás, hogy úgy érezzem magam a motoron, hogy az lehetővé tegye számomra a versenyzést a továbbiakban.”

Bautista novemberben már a negyvenedik életévét fogja betölteni, így teljesen természetes, hogy felmerülnek ilyen jellegű kérdések vele kapcsolatban. A témában Bulega is megszólalt, aki egyértelműen a maradása mellett tette le a voksot. „Nagyon örülök Álvarónak – fogalmazott az újonc. – Remek srác, és jó a kapcsolatunk. Remélem, hogy jövőre is Álvaro lesz mellettem.”