back to top
2024. szeptember 08. 01:31
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu simán nyert, miután nem őt érintette a BMW drámája, Bautista nagyot...

Razgatlıoğlu simán nyert, miután nem őt érintette a BMW drámája, Bautista nagyot mentett

Toprak Razgatlıoğlu nyerte a Superbike-világbajnokság doningtoni fordulójának első futamát, miután több mint 10 másodperccel megverte Alex Lowest. Álvaro Bautista egészen a harmadik helyig zárkózott fel, míg Scott Redding motorja megadta magát.

Toprak Razgatlıoğlu toronymagas esélyesként várhatta a Superbike-világbajnokság doningtoni hétvégéjének első futamát, miután óriási körrekorddal szerezte meg a pole pozíciót. Mellőle Nicolò Bulega és Scott Redding rajtolhatott, míg a verseny előtt a tabella harmadik helyén álló Álvaro Bautista egy körelvétel miatt csak a tizenegyedik rajtkockába állhatott fel.

Razgatlıoğlu tönkreverte a mezőnyt, Bautista körelvétel miatt nagyon nehéz helyzetbe került

A török pilóta kiválóan jött el, ahogyan brit márkatársa is, aki lerajtolta Bulegát. Sőt, néhány másodperc múlva még Andrea Locatelli is bebújt honfitársa mellé, aki így visszaesett a negyedik helyre. Bautista két helyet javított, míg hátrébb Tarran Mackenzie esett el, így számára nagyon korán véget ért a viadal.

A 2. körben a két Lowes között alakult ki csata, és Alex Samet megelőzve feljött az ötödik helyre. Bulega visszaelőzte Locatellit, míg Jonathan Rea a hetedik, Bautista pedig a nyolcadik pozícióba zárkózott fel. A kör végén egy újabb Honda szállt ki, hiszen Xavi Vierge is a kavicságyban kötött ki.

Bautista aztán Rea-t, majd Sam Lowest is maga mögé utasította, így a hatodik pozícióban folytathatta tovább az élmezőny üldözését. Azét az élmezőnyét, amelynek elején Razgatlıoğlu időközben már 2 másodperc fölé növelte előnyét Reddinggel szemben, aki az 5. körben lesodródott a pályáról, aminek következtében elveszítette a második helyet Bulegával szemben. Addigra Alex Lowes Locatellivel cserélt helyet, míg Sam Lowes egészen a tizenkettedik pozícióig zuhant vissza.

A 7. körben folytatódott Sam Lowes vesszőfutása, ugyanis Remy Gardnerrel összeérve kihajtott a kavicságyba, és a huszonegyedik, utolsó helyre tért vissza. Az első tízben Rea és Danilo Petrucci, valamint Michael van der Mark és Dominique Aegerter között alakult ki csata a hetedik, illetve a kilencedik pozícióért. Azonban végül a svájci pilóta helyet Axel Bassanival szemben.

Razgatlıoğlu előnye eközben tovább nőtt, és Redding is nehezen tudta tartani Bulega tempóját. A Bonovo Action pilótáját ráadásul utolérte Alex Lowes, aki a 12. körben meg is előzte honfitársát. Mögöttük Bautista is megérkezett Locatellire, és a 13. körben elment a gyári Yamaha motorosa mellett, amivel feljött az ötödik pozícióba.

Alex Lowes menetelése tovább folytatódott, és a 14. körben előbb utolérte, majd meg is előzte Bulegát, ezzel pedig már a második helyen haladt. Ezután el is lépett tőle, viszont az olasz versenyzőre, illetve Reddingre megérkezett Bautista. A 18. körig azonban nem változott a sorrend, de aztán a címvédő ugyanúgy ment el Redding mellett, ahogyan a futam elején csapattársa tette ezt meg.

A 19. kör végén aztán bekövetkezett a dráma, ugyanis Redding helyről félreállt. Elsőre úgy tűnt, hogy a BMW mondta fel a szolgálatot, de lehetséges, hogy inkább a Pirelli gumijával volt probléma. A következő körben aztán Bautista elszánta magát, és ugyanott és ugyanúgy előzte meg Bulegát, ahogyan korábban mindketten elmentek a Bonovo Action motorosa mellett.

A hajrában mögöttük volt izgalom, ugyanis a 21. körben előbb Rea, majd Petrucci is megelőzte Locatellit. Utóbbi aztán visszaelőzte honfitársát, utána viszont már nem változott a sorrend. Razgatlıoğlu minden idők második legnagyobb különbségével, 11,384 másodperces előnnyel nyert Alex Lowes előtt, mögötte pedig Bautista lett a harmadik. Ezzel a török versenyző 33 pontra növelte előnyét a gyári Ducati holtversenyben álló pilótái előtt, míg Lowes közeledett rájuk.

A Superbike-vb első doningtoni futamának végeredménye