back to top
2024. szeptember 08. 01:18
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu tönkreverte a mezőnyt, Bautista körelvétel miatt nagyon nehéz helyzetbe került

Razgatlıoğlu tönkreverte a mezőnyt, Bautista körelvétel miatt nagyon nehéz helyzetbe került

Toprak Razgatlıoğlu óriási fölénnyel szerezte meg a rajtelsőséget a Superbike-világbajnokság doningtoni fordulójának Superpole-ján. Mellőle Nicolò Bulega, valamint Scott Redding indulhat majd az első sorból, míg Álvaro Bautista hiába futotta meg az ötödik legjobb időt, pályaelhagyás miatt csak tizenegyedik lett.

Magyar idő szerint szombaton délben kezdődött a Superbike-világbajnokság doningtoni fordulójának Superpole-ja. Toprak Razgatlıoğlu toronymagas esélyesként várhatta a kvalifikációt, hiszen a pénteki szabadedzéseket uralta, majd a délelőtti harmadik tréningen is sokáig vezetett, és Remy Gardner csak a legvégén tudta felülmúlni az idejét. Álvaro Bautista ellenben nehezen találta a tempót.

Razgatlıoğlu büszke a „Márquez-stílusú” mentésére, szerinte Bautistát csapattársa is tönkretette

Az első mért kört a török versenyző márkatársa, Scott Redding teljesítette, a Bonovo Action pilótája 1:26.065 másodperccel kezdett. A gyári BMW motorosa aztán nagyon bekezdett, és közel 1 másodperccel megjavította Gardner délelőtti körrekordját, miután 1:24.892-es időt futott. A második helyen Dominique Aegerter állt, de aztán Alex Lowes megelőzte őt, de még neki is 774 ezred volt a hátránya.

Mögöttük további két Yamaha, Gardner és Andrea Locatelli állt a negyedik, illetve ötödik helyen, majd jött Michael van der Mark. A legjobb Ducati Bautistáé volt, aki 947 ezredes lemaradásban állt a hetedik helyen. Mögötte Danilo Petrucci, Nicolò Bulega és Jonathan Rea volt az első tíz sorrendje.

A második pályára gurulások során Bautista javított elsőként a legjobb tízből, amivel feljött a második pozícióba, de lemaradása így is 605 ezred volt. A címvédő azonban nem sokáig örülhetett, ugyanis elvették a körét. Nem sokkal később Redding feljött a második pozícióba, 777 ezreddel elmaradva a körrekordot 1:24.629-re tovább javító Razgatlıoğlutól.

Ezt követően Bulega vette át a második pozíciót 573 ezredes hátránnyal, míg mögé Alex Lowes zárkózott fel, de csak ideiglenesen, mert az ő körét is törölték. Ikertestvére, Sam Lowes így a negyedik volt, de bő 1 perccel a vége előtt elesett a 8-as kanyarban. Ráadásul a legvégén úgy tűnt, hogy pozíciót veszít, ugyanis Petrucci feljött a negyedik helyre, de később elvették a körét, mert sárga zászló alatt javított.

Razgatlıoğlu aztán már nem gyorsult, de nem is volt rá szüksége, hiszen így is agyonverte a mezőnyt. Mögötte Bulega, Redding, Sam Lowes, Aegerter, Van der Mark, Locatelli, Rea, Alex Lowes és Gardner lett az első tíz sorrendje. Bautista a körelvétele után az ötödik helyett a tizenegyedik pozíciót szerezte meg Petrucci előtt, míg Andrea Iannone csak tizenkilencedik lett.

A Superbike-vb doningtoni Superpole-jának végeredménye