back to top
2024. szeptember 08. 01:19
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu Marc Márquezt és Rossit is megidézte a fölényes győzelme után (videó)

Razgatlıoğlu Marc Márquezt és Rossit is megidézte a fölényes győzelme után (videó)

Toprak Razgatlıoğlu domináns teljesítménnyel nyerte meg a doningtoni forduló első futamát. Ennek megünneplésekor előbb Marc Márquezt, majd Valentino Rossit is megidézte.

Szombaton egy vetélytársa sem tudta felvenni a versenyt Toprak Razgatlıoğluval a Donington Parkban. Előbb a Superpole-t, majd az első futamot is fölényesen nyerte meg, utóbbin több mint tíz másodperccel verte a másodikként befutó Alex Lowest. Egy ilyen teljesítmény után egyáltalán nem meglepő, ha az embernek ünnepelni támad kedve. Ezzel Razgatlıoğlu is így volt, de a török pilóta nem a szokványos módot választotta erre. Ráadásul nemcsak egy, hanem mindjárt kettő ilyen meglepetéssel is előrukkolt.

Razgatlıoğlu simán nyert, miután nem őt érintette a BMW drámája, Bautista nagyot mentett

Először is, úszást imitáló mozdulatokkal fejezte be a futamot. Ezt az ünneplési módot Marc Márquez tette híressé, aki a 2014-es Holland TT megnyerése után mutatta ezt be. Az asseni viadal menetét erősen meghatározta az elején lehulló eső, így Márquez feltehetően erre gondolt, amikor „beúszott” a kockás zászló alatt a célba.

Razgatlıoğlu ezt követően egy másik emlékezetes ünneplést is „lemásolt”, méghozzá Valentino Rossiét. A török pilótát ugyanis a verseny leintése után ugyanúgy megtalálták a „rendőrök”, ahogy Rossit is 2002-ben Mugellóban. A Doktor akkor épp csak megnyerte a hazai futamát – abban az évben csak egyszer látogatott el a mezőny Olaszországba –, amikor rendőröknek beöltözött emberek léptek oda hozzá, és megbüntették gyorshajtás miatt. Mellékes érdekesség, hogy korábban a valóságban is összeütközésbe került a törvény őreivel.

A doningtoni diadala után pedig Razgatlıoğlut is megbírságolták, bár őt feltehetően nem a sebessége, hanem egy általa bemutatott „stoppie” miatt. Ennek az áll a hátterében, hogy az alanyai versenyző Misanóban 500 eurós, azaz közel 200 ezer forintos büntetést kapott, miután még a célba érés előtt bemutatott egy ilyet, azaz felemelte a hátsó kerekét, a retorziót pedig túlzónak érezte. Most viszont ugyanezt már a leintés után követte el, de még így sem úszta meg a „bírságot”.

Közvetlenül a dobogós ceremónia előtt meg is kérdezték erről, és ő igennel felelt arra a kérdésre, hogy tényleg megállították-e a rendőrök. Azonban szerinte nem is a „stoppie”, hanem mégis a sebessége volt a probléma. „Azt mondták, hogy túl gyorsan vezettem – idézte fel a helyzetet Razgatlıoğlu. – Mondtam nekik, hogy sajnálom, de így is kaptam egy papírt [büntetőcédulát]. Mindegy, nincs ezzel baj. Holnap majd meglátjuk a továbbiakat.”