back to top
2024. szeptember 08. 01:23
KezdőlapSuperbikeRea elárulta, miért esett be drasztikusan a tempója az első idei dobogója...

Rea elárulta, miért esett be drasztikusan a tempója az első idei dobogója után a Donington Parkban

Jonathan Rea idén először állhatott fel a dobogóra a doningtoni Superpole verseny után, hiszen azon harmadik lett. Az északír pilóta ezután csak a csalódást keltő nyolcadik helyen fejezte be a második futamot. Később felfedte, hogy mi volt ennek az oka.

A Superbike-világbajnokság történelmének legeredményesebb pilótája, Jonathan Rea a tavalyi szezon végén elhagyta a Kawasakit, hogy idén már a Yamahát erősítse. Az új kaland azonban neki jóval nehézkesebben indult, mint az iwataiakat elhagyó Toprak Razgatlıoğlunak, aki a Donington Parkban megint összehozta a tökéletes hétvégét.

Razgatlıoğlu már a vb-címről beszél, Alex Lowes nem volt elég gyors, de valóra váltotta az álmát

Az angliai forduló Rea számára is tartogatott egy kimondottan örömteli pillanatot. A Superpole versenyt ugyanis harmadikként fejezte be, így megszerezte az első idei dobogóját. Ráadásul ezt a folyamatos fejlődése előzte meg, hiszen a nyolcadik helyről elindulva az első futam végén ötödikként szelte át a célvonalat.

A második versenyen viszont megtört ez a lendület, a viadal során Rea folyamatosan veszítette a helyeket. Végül a nyolcadik pozícióban zárt, közvetlenül csapattársa, Andrea Locatelli mögött. Később aztán elárulta, hogy milyen problémák álltak a háttérben. „Sajnos az első sorból indulva nem tudtuk kihasználni a pályapozíciónkat – kezdte Rea. – Ugyanis már a [futam] elejétől kezdve küszködtem a hátsó tapadással. A motor szinte teljesen ugyanolyan volt, ugyanolyan volt a gumikiosztás is, minden ugyanolyan volt [mint a Superpole versenyen]. De mégis már az elejétől kezdve nem volt tapadásom sem a kanyarbemeneteken, sem a kanyarkijáratokon. Az első futamhoz és a Superpole versenyhez képest sokat küszködtem, szóval ezt még meg kell vizsgálnunk, de valami nem volt rendben.”

„Csúszkáltam körbe a pályán a csapattársammal, aki remek munkát végzett – tette hozzá. – Ő ment a csoport élén, és Doningtonban mindig nehéz vezetni [egy csoportot], szóval én csak összeszorítottam a fogaimat, amíg csak tudtam, és próbáltam nem hibázni. De aztán [Danilo] Petrucci és [Álvaro] Bautista is elment mellettem. Csalódott vagyok, hogy így fejeztük be a hétvégét, de összességében inkább több pozitívumot vihetünk Mostba. Most nem kell túl sokat várnunk arra, hogy újra versenyezzünk [a hétvégén vendégeskedik majd a mezőny Csehországban – a szerk.], szóval az király, hogy ezt a most megszerzett jó érzést a csapattal magunkkal vihetjük oda.”

Rea: Kezdek megbízni a motorban, és egyre bátrabban bánok vele