back to top
2024. szeptember 04. 03:18
KezdőlapSuperbikeRedding, Bautista, Rea, Pirelli: csatlakozik-e valaki a névsorhoz? – hétvégi menetrend

Redding, Bautista, Rea, Pirelli: csatlakozik-e valaki a névsorhoz? – hétvégi menetrend

A hétvége első dupla hétvégéjének második felvonása következik a Superbike-világbajnokság mezőnyének Mostban. A forduló legfontosabb kérdése, hogy meg lehet-e állítani a kiváló formában lévő Toprak Razgatlıoğlut ott, ahol eddig nem sokszor sikerült.

Azok után, hogy az előző, doningtoni hétvége négyhetes szünet után következett a Superbike-világbajnokságon, a mezőny tagjai ezúttal nem pihenhetnek. A szezon során először ugyanis dupla hétvégét rendeznek, amelynek az első, doningtoni felvonása után Csehországba, annak is az északnyugati részébe látogat a sorozat.

Az Autodrom Most elnevezésű pályát 1978-ban kezdték el építeni, és 1983-ban adták át. A Superbike-vb azonban csak a közelmúltban írt alá szerződést a helyi promóterrel, aminek értelmében a pálya 2021-től kezdve öt éven át fogadja a mezőnyt. Ennek a történetnek következik tehát a negyedik fejezete ezen a hétvégén.

Ami a vonalvezetést illeti, az aszfaltcsík 4,212 kilométer hosszúságú, és tizenkét jobb-, valamint kilenc balkanyart tartalmaz. Ennek tudatában az sem meglepő, hogy a versenyzők az óramutató járásával megegyező irányban köröznek. Az abszolút pályacsúcs Toprak Razgatlıoğlu nevéhez fűződik, aki tavaly 1:30.801 másodperccel szerezte meg a pole pozíciót. A versenyben futott leggyorsabb kör szintén az övé, de még 2022-ből, akkor 1:31.180-ig jutott.

Az időjárás-előrejelzések alapján jóval melegebb időjárásra lehet számítani, mint amit Doningtonban tapasztalt a mezőny. A legmagasabb hőmérsékletet várhatóan vasárnap mérik, akkor akár 32 fokos is lehet a levegő. Esőre viszont nem aznap, hanem szombaton van esély, és emlékezhetünk, hogy a 2023-as első futamot mennyire megbolygatta a csapadék.

„Itt az idő, Most vagy soha” – mondhatnák Razgatlıoğlu ellenfelei. Na jó, ez azért talán túlzás, de nem hagyhattuk ki ezt a szóviccet, és az is tény, hogy a BMW pilótája kirobbanó formában van. Azok után, hogy Assenben megnyerte az utolsó futamot, Misanóban és a Donington Parkban is triplázott, így már zsinórban hét diadalnál jár, ráadásul a legutóbbi két pole pozíció is az övé volt.

Razgatlıoğlu megmagyarázta azt a furcsa ünneplést, amellyel lezárta a tökéletes hétvégéjét (videó)

Ha mindez nem lenne elég, a 27 éves motoros nemcsak az előző helyszínt, hanem ezt is kifejezetten kedveli. Nem véletlenül, hiszen 2021-ben és 2022-ben is két győzelemmel és egy második hellyel távozott, miután az előbbi évben Scott Reddingnek, majd Álvaro Bautistának sikerült megvernie. Tavaly jó úton volt afelé, hogy eztt megismételje, hiszen szombaton Jonathan Rea mögött második lett, majd a Superpole versenyt megnyerte, és a második viadalt is vezette, amikor a hátsó Pirelli leeresztett, és esélye sem volt megfognia a bukást. Mindez egyébként a bajnoki küzdelem szempontjából is nagyon fájó volt, bár utólag elmondható, nem csak ezen múlott.

Az biztos, hogy ezúttal akkor sem kell aggódnia, ha esetleg most is hasonló balszerencse érné, hiszen 41 ponttal vezeti a bajnokságot Nicolò Bulega előtt. A gyári Ducati újonca csak a Supersport-világbajnokságból ismerheti a helyszínt, ahol az elmúlt két évben teljesített négy futamán egy győzelemig és egy második helyezésig jutott.

Bautistának immáron nem csupán Razgatlıoğlu mögött jelentős a hátránya, hanem csapattársával szemben is egyre nagyobb a lemaradása, hiszen immáron 14 pont a különbség. A címvédő a 2022-es győzelme mellett a tavalyi második versenyt is behúzta, miután ő maradt állva a török pilótával folytatott óriási csata után.

Bautista szerint nem csinálhatják meg Razgatlıoğluval azt, amit vele tettek, ellenzi ezt a hozzáállást

A múlt heti jó szereplésének köszönhetően Alex Lowes hátránya mindössze 21 pont Bautista mögött, ám az ő első mosti dobogója még várat magára, hiszen a legjobb eredménye egy hatodik hely még a három évvel ezelőtti alkalomról. Vele ellentétben honfitársai, a már említett Rea és Redding a győzelmüket leszámítva is dobogóra álltak ezen a helyszínen. A hatszoros világbajnok ezt hatszor is megtette, míg a Bonovo Action pilótája háromszor, legutóbb már a BMW-vel.

Redding nem is emlékezett arra, milyen az élmezőnyben lenni, de aztán előjött belőle „a régi Scott”

Ami a többieket illeti, Andrea Locatellinek és Danilo Petruccinak van még két-két pódiuma Mostból, a többieknek semmi, legalábbis a Superbike-vb-n. Persze akad olyan pilóta is, aki más sorozatban sem versenyzett ezen a pályán: ilyen a szériában az idei évben debütáló Andrea Iannone és Sam Lowes, valamint Bradley Ray, aki tavaly sérülés miatt kihagyta a csehországi fordulót.

Végezetül pedig, ezúttal nem mindenki lesz ott az állandó mezőnyből. Tarran Mackenzie biztosan kihagyja a hétvégét, miután az első doningtoni futamon agyrázkódást szenvedett, míg csapattársára, a második viadalon bukó Adam Norrodinra további orvosi vizsgálatok várnak. Ennélfogva biztos, hogy az idény során másodszor pilótacserére lesz szükség. Az első alkalommal az egyébként a MotoE-ben szereplő Nicholas Spinelli váltotta Petruccit, és alighanem sokan emlékeznek rá, hogy mi történt: az élete első Superbike-világbajnoki futamát teljesítő versenyző megnyerte az első asseni viadalt.

Ezúttal Hayden Gillim lesz a helyettes, aki 2023-ban második lett a MotoAmerica Stock 1000-es kategóriájában, idén pedig vezeti a géposztály tabelláját. Az amerikai pilóta személyében egyébként a néhai Nicky Haydennek, meg persze testvéreinek, a Superbike-vb-n szintén megforduló és néhány MotoGP-futamon is szereplő Roger Lee-nek, valamint a teljes karrierje során Amerikában induló Tommynak az unokatestvére.

Gillim egyébként meglehetősen kalandos körülmények között jutott el a helyszínre, mivel igencsak váratlanul érte a felkérés a Honda részéről. „Soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmi valaha megtörténhet velem, szóval lejárt az útlevelem – nyilatkozta. – Hétfőn reggel egyenesen Chicagóba repültünk, és felgyorsított [eljárással újítottuk meg]. Elég menő lesz, nagyon izgatott vagyok.”

A mosti versenyhétvége menetrendje

Péntek
9:40 – 10:05 Supersport 300 Első szabadedzés
10:20 – 11:05 Superbike Első szabadedzés
11:20 – 12:00 Supersport Első szabadedzés
14:10 – 14:35 Supersport 300 Superpole
15:00 – 15:45 Superbike Második szabadedzés
16:00 – 16:40 Supersport Superpole
Szombat
9:00 – 9:20 Superbike Harmadik szabadedzés
9:30 – 9:40 Supersport 300 Bemelegítés (első)
9:50 – 10:00 Supersport Bemelegítés (első)
11:00 – 11:15 Superbike Superpole
12:45 – Supersport 300 Első verseny
14:00 – Superbike Első verseny
15:15 – Supersport Első verseny
Vasárnap
9:00 – 9:10 Superbike Bemelegítés
9:20 – 9:30 Supersport 300 Bemelegítés (második)
9:40 – 9:50 Supersport Bemelegítés (második)
11:00 – Superbike Superpole futam
12:45 – Supersport 300 Második verseny
14:00 – Superbike Második verseny
15:15 – Supersport Második verseny