back to top
2024. szeptember 04. 04:25
KezdőlapMotoGPPedrosa szerint Rossi szívből hozott döntést, míg Marc Márquez „mindent eltipor”, amit...

Pedrosa szerint Rossi szívből hozott döntést, míg Marc Márquez „mindent eltipor”, amit kell

Dani Pedrosa szerint Jorge Martín még az elvárhatónál is többet tett azért, hogy a Ducati gyári versenyzője legyen, és nem tudja, hogy Marc Márquez miként érte el, hogy végül őt válasszák. A KTM tesztpilótája összehasonlította a nyolcszoros világbajnokot Valentino Rossival az ilyen jellegű döntések meghozatalának szempontjából.

A MotoGP közvéleményét jó ideig talán még a pályán zajló eseményeknél is jobban foglalkoztatta az a kérdés, hogy ki lesz Francesco Bagnaia jövő évi csapattársa a gyári Ducatinál. Ebből a versengésből végül Marc Márquez került ki győztesen, aki így 2025-ben minden bizonnyal a mezőny legerősebb motorjainak egyikére fog felülni.

A Ducati csapatfőnöke tagad, szerinte Marc Márquez leigazolásával nem dobták ki az elképzeléseiket

Dani Pedrosa hat éven át volt a nyolcszoros világbajnok csapattársa a gyári Hondánál, így az átlagnál vélhetően sokkal jobban fel tudja mérni, hogy mi járhatott honfitársa fejében. A jelenleg a KTM tesztpilótájaként tevékenykedő motoros ugyanakkor nemcsak őt, hanem a végül hoppon maradó és a gyári Apriliához igazoló Jorge Martínt is méltatta.

„Meglepődtem, amikor azt mondta, hogy visszavonulhat – idézi Pedrosát a Motosan. – Mindenesetre lenyűgöző az a képesség, amellyel meg tudta fordítani a dolgokat. Ott van egy Jorge Martín, aki mindent és még annál is többet megtett azért, hogy kiérdemelje ezt a motort. Szeretném azt hinni, hogy ennél többet nem is tudott volna csinálni.”

Egy ideig ráadásul úgy tűnt, hogy Martínnak áll a zászló, és Márquez vélhetően azzal borította a Ducati terveit, hogy kijelentette, a Pramac számára nem opció. Hogy pontosan milyen eszközöket használt céljának elérése érdekében, arról persze csak csak találgatni lehet. „Nem tudom, hogy Márquez milyen fegyvereket vetett be, ahogyan azt sem, hogy ezek mögött milyen stratégiák voltak – fogalmazott Pedrosa. – Ezeket nem ismerem, mindenesetre a gyári Hondáról pillanatok alatt gyári [Ducatira] került. Ez pedig nehéz.”

Márquezt sokszor vetik össze Valentino Rossival, már csak a korábbi rivalizálásuk miatt is, illetve abból az okból, hogy a MotoGP-korszak két legeredményesebb versenyzőjéről van szó. Általában persze a pályán mutatott teljesítményüket, illetve viselkedésüket hasonlítják össze, de Pedrosa most a pályán kívüli döntéshozatalban állította őket egymással szembe.

Stoner szerint mindenki Marc Márquezt hibáztatta, pedig Rossi indította el a konfliktusukat

„Úgy gondolom, hogy Valentino esetében mindig is kicsit szívből jöttek a lépések, kicsit a márka iránti szeretetből és ragaszkodásból, ezzel volt összhangban, amit csinált – magyarázta, majd rámutatott, hogy egykori csapattársa szerinte szöges ellentéte ennek. – Szerintem Marc Márquez úgy éri el ezt a változást, hogy mindenen keresztülmegy, mindent eltipor, amit kell.”

Mindez persze kimondva, illetve leírva nem hangzik szépen, de Pedrosa hozzátette, hogy ez nem feltétlenül rossz tulajdonság. Egyfelől lehet azért dicsérni az ilyen versenyzőt, hogy ennyire nyerni akar, de persze ennek ellenkezője is legitim gondolat. Ezzel ugyanis adott esetben hosszú ideje tartó kapcsolatokat áldoz fel, ahogyan az Márquez esetében megtörtént a Hondával, és most megtörténhet az egyik legfontosabb szponzorával, a Red Bull-lal.