back to top
2024. szeptember 04. 02:48
KezdőlapMotoGPBastianinit váratlanul érte, hogy Marc Márquez is szóba jött a gyári Ducati...

Bastianinit váratlanul érte, hogy Marc Márquez is szóba jött a gyári Ducati ülését illetően

Enea Bastianini előzetesen azt gondolta, hogy ezúttal is Jorge Martín és közte fog eldőlni a gyári Ducati ülésének kérdése. Az olasz pilóta azt is elárulta, hogy bár csábította az Aprilia jelentette lehetőség, de inkább visszatér korábbi versenymérnökéhez.

Enea Bastianininek kétszer sikerült megnyernie a gyári Ducati üléséért vívott „harcot”, de harmadszorra már nem. 2022-ben a bolognaiak őt választották Jorge Martínnal szemben, míg tavaly a sepangi győzelmével és azzal, hogy a Pramac pilótája nem lett világbajnok, megtarthatta ülését. A legutóbbi felvonásban azonban már nem csak ők ketten jöttek szóba.

Marc Márquez ugyanis, mondhatni, mindkettőjük elől elhappolta az ülést, és jövőre már ő lesz Francesco Bagnaia csapattársa. Bastianini elismerte, váratlanul érte, hogy a nyolcszoros világbajnok is szóba kerül ebben a kérdésben. „Nem számítottam rá, nem tudtam elképzelni ezt a választást – nyilatkozta az olasz Sky-nak. – Azt hittem, hogy ez inkább egy »belső« harc köztem és Martín között.”

A Ducati csapatfőnöke tagad, szerinte Marc Márquez leigazolásával nem dobták ki az elképzeléseiket

Amikor a most 26 éves pilóta megérkezett a gyári Ducatihoz, sokan arra számítottak, hogy rendszeresen összecsapnak majd a címvédővel. Erre nem került sor, de könnyen lehet, hogy Márquezzel majd megtörténik. Bastianini szerint ugyanakkor képesek lesznek kezelni az esetleges necces szituációkat. „Szerintem Marc és Pecco két nagyon intelligens ember, és tudni fogják, hogyan lehet a lehető legjobban együtt élni” – jelentette ki.

Miután mindketten hoppon maradtak, mind Bastianini, mind Martín aláírt egy másik gyártóhoz. Utóbbit az Aprilia igazolta le, az olasz pilóta viszont annak ellenére a Tech3 KTM-nél fog kikötni, hogy Massimo Rivola, az Aprilia Racing vezérigazgatója korábban többször is utalt rá, hogy szívesen megszerezné. Azonban a másik oldalon volt egy fontos szempont.

„Engem is csábított az Aprilia-féle opció – fogalmazott Bastianini. – Végül azonban úgy döntöttem, hogy visszatérek a korábbi versenymérnökömhöz egy olyan motoron, amely továbbra is nagyon versenyképes. Nem kell a nulláról kezdenünk, mert jól ismerjük egymást, és úgy vélem, ez hozzáadott értéket jelenthet.”

Hivatalos: Bastianini mellett Viñales is a KTM-nél folytatja

Az ötszörös MotoGP-futamgyőztes Alberto Giribuolára utalt, akivel még a Gresininél dolgozott együtt. Persze ezzel együtt is igyekszik a realitások talaján maradni azzal kapcsolatban, hogy mire számít. „Nem fogok nagy elvárásokkal nekiindulni, de megpróbálok keményen dolgozni a teszteken, hogy minél hamarabb az élre kerüljek” – szögezte le.

Bastianini kétségtelenül nem váltotta meg a világot a gyári Ducatinál, de ebben minden bizonnyal nagy szerepet játszottak a tavalyi szezonban elszenvedett sérülései, főleg a portimãói lapockatörés. Mindez nyilvánvalóan nagyban hátráltatta, és szavai alapján eljátszott már a gondolattal, hogy ha kapna még egy évet, akkor talán összejönne az áttörés. „Az első futamon történt bukás, illetve sérülés az egész első szezonban hatással volt rám – magyarázta. – Az idei év olyan, mintha ez lenne az első gyári pilótaként. Talán egy plusz évvel…”