back to top
2024. szeptember 08. 01:34
KezdőlapMotoGPDucati: Marc Márquez tökéletes hozzáállást mutatott, ezért lesz ő a gyári csapat...

Ducati: Marc Márquez tökéletes hozzáállást mutatott, ezért lesz ő a gyári csapat versenyzője

Davide Tardozzi elégedett a Ducati első félszezonjával, és méltatta a márka versenyzőit, valamint istállóit. A gyári Ducati csapatfőnöke úgy véli, Francesco Bagnaia még mindig fejlődik, Marc Márqueznek pedig a pályán kívüli viselkedését dicsérte.

A MotoGP mezőnye túl van a szezon első részén, és a nyári szünet alatt érdemes számot vetni, hogy az egyes szereplők hogy állnak. Ami a Ducatit illeti, a bolognai gyártó fölénye továbbra is hatalmas. Bár még az idénynek több mint a fele hátravan, már most ki lehet jelenteni, hogy mindhárom világbajnoki címet meg fogják szerezni, legfeljebb az a kérdés, hogy melyik versenyzővel és csapattal.

Az eddigi kilenc forduló alatt gyártói szinten 333 volt a maximálisan elérhető pontszám, és a Ducati ennek a mintegy 94,59 százalékát gyűjtötte be, így 315 egységgel toronymagasan vezeti az összetettet. Nem véletlen, hogy Davide Tardozzi, a gyári istálló csapatfőnöke elégedetten értékelte a Katari és a Német Nagydíj hétvégéje között eltelt szűk négy hónapot.

Martín a sprintek, Bagnaia a főfutamok királya – így állna a MotoGP-tabella, ha külön számolnának

„Nagyon büszkék vagyunk a csapataink és a versenyzőink eredményeire – nyilatkozta a MotoGP hivatalos honlapjának. – Jorge Martín és Pecco Bagnaia rendkívül jól teljesítenek, de ott van a második és a harmadik Ducati Marc Márquezzel és Enea Bastianinivel. Vállalatként ismét nagyon büszkék vagyunk a mérnökeink és a csapataink munkájára.”

Persze a versenyzők szintjén nem volt tökéletes teljesítmény, hiszen még a két bajnokesélyes is követett el hibát. Martín esetében frissebb az emlék, hiszen ő a jerezi után a sachsenringi főfutamon is az élről esett ki, de Bagnaia is az első helyről dobta el a motort a montmelói sprinten. Tardozzi nem próbálta hárítani a címvédő felelősségét, de úgy véli, ebből is tud okulni.

„Nem akarom a balszerencsére fogni a hibákat. Főleg a barcelonait, és ezt Pecco nagyon jól tudja – fogalmazott. – Mindenesetre ő egy bajnok, és ezt maga mögött hagyta, majd a következő napon nem sírt, hanem nyert. Ugyanakkor szerintem Pecco a legszigorúbb magával szemben a hibák után. Néhány mentséget felsorolt a mérnököknek, ami pedig a jövőt illeti, sokat tanulunk ezekből a rontásokból, és még mindig fejlődik. Kétszeres világbajnok [a MotoGP-ben], de továbbra is dolgozik magán, hogy javuljon azokban a dolgokban, amelyek a koncentráción múlnak. Barcelonában már túl biztos volt a győzelemben. Néha a kockás zászlóig kell összpontosítani.”

Sokáig a talán még a pályán történő eseményeknél is nagyobb érdeklődésre tartott számot, hogy ki lesz Bagnaia jövő évi csapattársa a gyári Ducatinál. Tardozzi nem a konkrét teljesítményt emelte ki, amikor arra a kérdésre válaszolt, hogy miért Márquezre esett a választásuk. „Úgy gondolom, Marc a megfelelő hozzáállással lép be a [gyári] Ducati csapatába – jelentette ki. –Soha nem kért tőlünk többet, és Gigi Dall’Igna [a Ducati versenyrészlegének általános igazgatója] megadta neki. Tökéletes hozzáállást mutatott, ezért lesz ő a gyári csapat versenyzője 2025-ben.”

A Ducati csapatfőnöke tagad, szerinte Marc Márquez leigazolásával nem dobták ki az elképzeléseiket