back to top
2024. szeptember 08. 01:20
KezdőlapSuperbikeHiába maradt le a dobogóról, Bautista számára „ez volt az első futam”...

Hiába maradt le a dobogóról, Bautista számára „ez volt az első futam” 2024-ben

Álvaro Bautista elárulta, nem számított rá, hogy Danilo Petrucci utoléri a Superbike-vb mosti Superpole-ján. A címvédő ugyan ezúttal lemaradt a dobogóról, mégis úgy veszi, hogy ez volt az első futama idén, mert az eddiginél sokkal jobban érzi magát a motoron.

Álvaro Bautista a negyedik helyen zárta a Superbike-világbajnokság mosti fordulójának első futamát. Ezzel 3 pontot faragott a hátrányán csapattársával, Nicolò Bulegával szemben, az eleső Alex Lowes előtt pedig növelte előnyét. Az újabb győzelmet arató Toprak Razgatlıoğlu és közte viszont már 67 egységre nőtt a különbség, ami több, mint amennyit egy teljes versenyhétvége alatt le lehet dolgozni.

Razgatlıoğlu ismét erődemonstrációt tartott, Iannone visszatért a dobogóra az első mosti futamon

A spanyol versenyzőnek nem volt könnyű dolga, ugyanis nem elég, hogy a Superpole-on csupán a hetedik helyet szerezte meg, még három pozícióval meg is büntették. Ennek oka, hogy a hajrában lassan motorozott az ideális íven, amivel akadályozta Danilo Petruccit. A címvédő elismerte, hogy hibázhatott.

Hatalmas mentése után, újabb űridővel ismét Razgatlıoğlué pole, Bautista csak a harmadik sorban

„A Superpole-on két kör megtétele után egyenesen hajtottam át a sikánon, amikor pedig visszamentem a pályára, megláttam az MIE Honda egyik versenyzőjét – nyilatkozta. – Petrucci abban a pillanatban még messze volt, és én megpróbáltam lehúzódni. Amikor fékeztem, Petrucci kívülről megelőzött, biztosan rosszul mértem fel a távolságot. Erre nem számítottam.”

A futamon aztán Bautista remekül rajtolt, és a tizedikről egészen az ötödik helyig jött fel. Utána viszont úgy tűnt, hogy a felzárkózás gyorsan megakad, hiszen több pozíciót is veszített. Azt csak később lehetett látni, hogy a rajtnál pont Petruccival ért össze, és egy szárnyelem leszakadt a motorról. Néhány kör elteltével viszont rátalált a megfelelő tempóra, és bár a dobogó nem lett meg, így is mérföldkőnek tekinti a versenyt az idei szezonján belül.

„Szerencsére jól rajtoltam, és sok pozíciót visszaszereztem – fogalmazott. – Nagyon kemény volt a verseny, mert nem találtam rá arra az érzésre, amelyre az edzésen. Megpróbáltam a legjobbat kihozni magamból, de a második kanyarban elveszítettem egy szárnyelemet, és az első körökben másképp működött a motor az edzésekhez képest, különösen a jobbkanyarokban. Az eleje össze akart csukódni. Az első három-négy körben nem tudtam olyan keményen nyomni, és próbáltam visszaszerezni az érzetet. Kicsit javult a motor, és a köridők tekintetében kiegyensúlyozottabb tudtam lenni. Aztán csatáztam néhány más versenyzővel, de a negyedik hely volt a maximum, amit elérhettem. A legjobb tudásunk szerint küzdöttünk, de, ahogyan pénteken is mondtam, az érzés sokat javult, és számomra ez volt az első futam 2024-ben, mert [idén] eddig soha nem éreztem így magam.”

Bautista legnagyobb ellenfele Remy Gardner volt ezen a futamon. Miután lerajtolta a GRT Yamaha pilótáját, ő elment mellette, és az első körökben oda-vissza előzgették egymást. Aztán az ausztrál motoros kicsit ellépett, de a 39 éves versenyző később utolérte, és meg is szerezte előle a negyedik pozíciót. A címvédő felidézte a csatát.

„Remyvel az elején és a végén is harcoltam – mondta. – Az első kanyarban kicsit erősebb voltam nála, és el tudtam menni mellette. A kanyargós részeken gyorsabban tudott menni, különösen a futam első részében volt erősebb, és könnyebben tudta mozgatni a motort, mint én. A verseny közepén kicsit előttem volt, és nem tudtam utolérni. A végén talán valamivel jobban tudtam menedzselni a gumikat, ismét megközelítettem, és küzdhettem a negyedik helyért.”