back to top
2024. október 18. 04:42
KezdőlapMotoGPMiller gondolt egyet, és „szakágat váltott”: hazája motokrosszbajnokságának versenyén indult el

Miller gondolt egyet, és „szakágat váltott”: hazája motokrosszbajnokságának versenyén indult el

Jack Miller részt vett az ausztrál ProMX motokrosszbajnokság hétvégi fordulóján. Az ausztrál pilótának egyik futamon sem jöttek ki jól a rajt utáni pillanatok, de célját így is teljesítette.

Javában zajlik a nyári szünet a MotoGP-ben, de ezt nem mindenki tölti pihenéssel. Johann Zarco cikkünk megjelenésének pillanatában a Szuzukai 8 órás versenyen motorozott, de az alábbi írásnak nem ő, hanem Jack Miller lesz a középpontjában. A gyári KTM versenyzője ugyanis szintén motorra pattant a hétvégén, csak éppen ő még távolabb került a gyorsaságimotoros-világbajnokság műfajától.

Az ausztrál pilóta ugyanis gondolt egyet, és benevezett az ausztrál motokrosszbajnokság, vagyis a ProMX hétvégi fordulójába. Az eseményt az ország keleti részén, a Gold Coasttól és Brisbane-től nem messze lévő Toowoombában tartották. Miller saját csapatának, a Thriller Motorsportsnak a színeiben egy KTM 450 SX-F-et vezetett az MX1-es kategóriában.

„Kicsit spontán volt ez tőlem, hogy krosszmotorra pattanjak egy országos versenyen, de a rám jellemző utolsó pillanatos módon úgy gondoltam, hogy megpróbálom – nyilatkozta még a verseny előtt. – Idén közelről figyeltem a sorozatot, és igencsak lenyűgözött. Mindig fantasztikus kicsit többet adni a partnereimnek, mint amit terveztünk, ezekkel az egyedi, egyszeri eseményekkel a MotoGP-pályán kívül, nem beszélve arról, hogy a motokrosszozással általában a saját akkumulátoraimat is feltöltöm. Nagy köszönet jár a partnereimnek, hogy segítettek összerakni ezt az egészet. Izgatottan várom, hogy vasárnap mindenkit láthassak.”

Millertől azt is megkérdezték, hogy mi a célja a viadalon, esetleg dobogós helyet szeretne-e elérni, de ő sokkal lejjebb tette a lécet. Kijelentette, hogy csupán sérülés nélkül szeretné befejezni a két futamot. A magyar idő szerint vasárnap éjszaka megrendezett időmérőn a huszonötödik helyet szerezte meg, bár a rajtpozíciónak messze nincs akkora jelentősége, mint a gyorsasági versenyzésben.

A magyar idő szerint a reggeli órákban tartott futamok 15 percig és további egy körig tartottak. Miller mindkét versenyen nem sokkal a legjobb tíz mögött fordult el az első kanyarban, de aztán egyik alkalommal sem volt szerencséje. Az első versenyen az egyik ellenfele megakadt előtte, ami őt is lelassította, a másodikon pedig ő hibázott, és el is dőlt a motorja, aminek következtében visszaesett a mezőny végére. Ezután az első verseny hajráját leszámítva egyszer sem került képernyőre, végül a huszonharmadik, majd a huszonnegyedik helyen zárt, mindkétszer kétkörös hátrányban. (A rendezvényt erre a linkre kattintva lehet visszanézni regisztráció után.)

A célját mindenesetre teljesítette, így a 29 éves motoros minden bizonnyal egészségesen kezdheti meg a MotoGP-szezon második részét. Az biztos, hogy van hova fejlődnie, hiszen kilenc forduló alatt mindössze 35 pontot gyűjtött, amivel a tabella tizenhatodik helyén áll. Legközelebb a Brit Nagydíj augusztus 2-a és 4-e között zajló hétvégéjén próbálkozhat Silverstone-ban.