back to top
2024. szeptember 08. 01:19
KezdőlapMotoGPPedrosa felidézte a legbotrányosabb szezonzárót: Semmire nem gondoltam, csak a győzelemre

Pedrosa felidézte a legbotrányosabb szezonzárót: Semmire nem gondoltam, csak a győzelemre

Dani Pedrosa leszögezte, számára az ellentmondásos, 2015-ös Valenciai Nagydíjon is a győzelem volt a cél. A KTM jelenlegi tesztpilótája visszaemlékezett a Marc Márquez elleni hajrábeli próbálkozására.

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a MotoGP történetének legnagyobb botrányát a 2015-ös szezonhajrá hozta. Mint ismert, az akkor a vb-címért harcoló Valentino Rossi az idény utolsó előtti, sepangi hétvégéje előtt nyíltan megvádolta Marc Márquezt, hogy a másik bajnokesélyest, Jorge Lorenzót segíti. Bár ezt azóta sem ismerte be, de a Honda versenyzője utána alighanem szándékosan próbálta feltartani az olasz pilótát, aminek körökön át tartó látványos csata, majd az akkor 22 esztendős motoros bukása lett a vége.

A botrány azonban itt nem ért véget, hiszen a bajnoki cím Valenciában dőlt el. Mivel Rossit a rajtrács utolsó helyére száműzték, önerőből a negyedik hely volt számára a realitás, azonban a végső győzelemhez arra lett volna szüksége, hogy csapattársa legfeljebb egy pozícióval végezzen előtte, amennyiben az első kettőben zár.

Lorenzo elsőként jött el a rajt után, Márquez azonban végig árnyékként követte, de nem előzte meg. Bár ha a Yamaha spanyol motorosa második, még akkor is ő lett volna a világbajnok, de honfitársa azt már bevallotta, hogy nem akarta megkockáztatni, hogy manőverének következtében bármilyen módon Rossihoz kerüljön a vb-trófea. A végére viszont Dani Pedrosa is becsatlakozott, aki ugyan szintén spanyol nemzetiségű, de nem foglalkozott ilyesmivel.

Stoner szerint mindenki Marc Márquezt hibáztatta, pedig Rossi indította el a konfliktusukat

„Semmire nem gondoltam, csak a győzelemre, hogy megnyerjem a futamot – idézte fel a történteket a ’Por Orejas’ podcastban. – Úgy vélem, nekem személy szerint nehéz szezonom volt. Az év elején bonyolult karműtéten estem át, sok versenyt hagytam ki. Eredményeket kellett elérnem, hogy megmutathassam a Hondának, hogy még mindig nagyon jó pilóta vagyok. Az év végén pedig elkezdtem jó versenyeket futni, dobogós helyezéseket, győzelmeket értem el. Az idény utolsó részében, az ázsiai túrától a végéig konkréten én voltam az a versenyző, aki a legtöbb pontot szerezte.”

Utóbbi mondat nem felel meg a valóságnak, ugyanis a Japán Nagydíjtól a valenciai fináléig Lorenzo Pedrosa 77 pontot gyűjtött, míg Lorenzo 81-et. Az viszont tény, hogy az idősebbik spanyol versenyző a hajrára magára talált, és már Aragónban második lett, azzal együtt pedig öt futamból négyszer dobogóra állt a hajrában, köztük két győzelemmel.

Persze akár alakulhatott volna úgy is, hogy Pedrosa pontokkal kapcsolatos kijelentése helytálló legyen. A valenciai verseny végére ugyanis utolérte az élen motorozó párost, az utolsó előtti körben meg is előzte Márquezt, és akár Lorenzót is megtámadhatta volna. Csapattársa azonban vele szemben kifejezetten agresszív volt, és azonnal visszavette a második helyet, majd ebben a sorrendben futottak be, ami Lorenzo vb-címét jelentette.

„Elkezdtem jól érezni magam, és az ember soha nem tudhatja, mikor jön el az utolsó győzelme, ezért meg kell próbálnia minél többször nyerni – fogalmazott. – Akkoriban kényes volt a helyzet a bajnokság miatt. Az első körökben elhúztak tőlem, előnyt szereztek velem szemben, én pedig nem tehettem mást, csak tartottam a tempómat. A futam végén viszont Jorge elkezdett kicsit lassabban menni, és tapadást vesztett az egyik gumijában, vagy valami ilyesmi, én pedig fokozatosan közeledtem rá. Amikor megérkeztem rájuk, automatikusan megpróbáltam megelőzni Marcot, de visszajött, én pedig megcsúsztam, szélesre mentem, és már az utolsó kör volt, nem tudtam újra támadni. Csak meg akartam nyerni a versenyt, és végül a harmadik helyet szereztem meg.”