back to top
2024. szeptember 08. 01:36
KezdőlapMotoGPQuartararo: Kedvelem Valentino Rossit, de számomra Marc Márquez a történelem legjobbja

Quartararo: Kedvelem Valentino Rossit, de számomra Marc Márquez a történelem legjobbja

Fabio Quartararo kijelentette, nem Valentino Rossit, hanem Marc Márquezt tartja minden idők legjobb versenyzőjének. A Yamaha pilótája szerint a nyolcszoros világbajnok bármilyen körülmények között gyors.

A legtöbb sportágban, illetve sorozatban örök vitatéma, hogy ki minden idők legjobb, legnagyobb alakja. Nincs ez másként a gyorsaságimotoros-világbajnokság esetében sem, de persze Giacomo Agostinit már Mick Doohannel is nehéz összehasonlítani, nemhogy Valentino Rossival vagy Marc Márquezzel, a modern kor két legjobbjával.

Ez utóbbival alighanem a túlnyomó többség jelenleg egyetért, de abban már korántsem, hogy melyikük van magasabb polcon a másikhoz képest. Ez adott esetben a mezőny jelenlegi tagjai számára is kényes kérdés lehet, de Fabio Quartararo nem félt egyértelmű állást foglalni. Mindezt úgy, hogy nem is volt „rákényszerítve”, hiszen a kérdés csupán arra vonatkozott, hogy Márquez előnye a fékezésben rejlik-e.

„Kedvelem Valentino Rossit, de számomra Marc a történelem legjobbja – jelentette ki a TwoJeys műsorának vendégeként. – Kevesebb világbajnoki címet nyert, de onnantól kezdve, hogy megérkezett a MotoGP-be, egészen mostanáig… 2014-ben megnyerte az első tíz futamot, az ember pedig azt kérdezte, hogy »ki ez a srác?«.”

Pedrosa szerint Rossi szívből hozott döntést, míg Marc Márquez „mindent eltipor”, amit kell

Quartararo maga is megtapasztalhatta, hogy milyen Márquez ellen versenyezni. Bár az utóbbi években legfeljebb az egyikük volt az élmezőny rendszeres tagja, de 2019-ben – amikor a spanyol pilóta legutóbb világbajnok lett, a francia pedig debütált a MotoGP-ben – voltak szép csatáik, a Thai Nagydíjon vívott párharcuk pedig igazán emlékezetesre sikeredett. A Yamaha motorosa úgy véli, ellenfele bármilyen körülmények között képes jól teljesíteni.

„Ez a legnehezebb része – fogalmazott 2021 királykategóriás világbajnoka. – Esőben, szárazon, szélben, rossz vagy jó körülmények között… a fickó mindig nagyon gyors. Ez egy példa, hogy milyen ő versenyzőként. Hogyan lehetséges ez az agresszivitás? Az ember úgy érzi, mintha másfél másodperccel gyorsabban menne nála.”

Quartararo állásfoglalása már csak azért is pikáns, mert a Yamaha vezéralakjaként nyilvánította ki ezen véleményét. A hangvillások történetének legnagyobb legendája pedig egyértelműen Rossi, míg Márquezt már-már ellenségnek tekintik a 2015-ös szezon végén történt botrány óta. Olyannyira, hogy amikor az akkori szatellitcsapatuk, az SRT 2020-ra leigazolta volna a nyolcszoros világbajnok öccsét, Álex Márquezt, megvétózták a szerződést, mondván, egy Márquez nem ülhet Yamahán.

Álex Márquezen csattant az ostor: a Yamaha a sepangi botrány miatt megvétózta a leigazolását