back to top
2024. szeptember 08. 01:28
KezdőlapMotoGPPedrosa felfedte, hasonló gondjai voltak, mint Stonernek

Pedrosa felfedte, hasonló gondjai voltak, mint Stonernek

Dani Pedrosa bevallotta, hogy az utolsó három olyan idényben, amelyet állandó versenyzőként töltött el a MotoGP-ben, krónikus fáradtsággal küzdött, és további három évre volt szüksége, hogy ebből felépüljön. A háromszoros világbajnok arra is kitért, hogy a rengeteg sérülés mennyire megviselte a testét.

Az közismert, hogy Casey Stoner többek között krónikus fáradtság miatt vonult vissza a MotoGP-től mindössze 27 esztendős korában. Ám nem ő volt az egyetlen, aki ilyen jellegű problémákkal küszködött. Például utolsó csapattársa, Dani Pedrosa is ilyesmi miatt hagyott fel az állandó versenyzéssel, amiről nemrég ő maga beszélt.

A háromszoros világbajnok 33 éves volt, amikor 2018 végén úgy döntött, hogy felhagy az állandó versenyzéssel. Ezután a KTM tesztpilótája lett, ám két és fél évig nem élt a szabadkártyás lehetőséggel. A 2021-es Stájer Nagydíjon aztán elindult, ahogyan tavaly és idén is részt vett legalább egy hétvégén, de nem véletlen, hogy akkor ennyire sok idő telt el.

„Stonerhez hasonlóan én is krónikus fáradtsággal küzdöttem az utolsó három MotoGP-s évemben – nyilatkozta a ’Por Orejas’ podcastban. – Az [állandó versenyzői] pályafutásom utolsó két-három évében ezzel küszködtem. Addig húztam, amíg rá nem jöttem, hogy nem tudok megszabadulni tőle, és abba kellett hagynom a versenyzést. Körülbelül három évbe telt, mire visszatértem a helyes útra.”

Pedrosa felidézte a legbotrányosabb szezonzárót: Semmire nem gondoltam, csak a győzelemre

Mindez az eredményein is meglátszott, hiszen a futamonkénti pontátlaga ebben a három esztendőben volt a legrosszabb a MotoGP-ben. Különösen a 2018-as idénye volt gyenge, már-már méltatlan a korábbi karrierjéhez, hiszen 117 pontjával mindössze a tizenegyedik helyen végzett a tabellán, és az ötödik helynél előrébb egyetlen futamon sem ért célba.

Ebben persze nem feltétlenül csak a krónikus fáradtság játszott szerepet, hiszen egyfelől utódjai sem váltották meg a világot, másfelől addigra már rengeteg sérülésen túl volt. Ezek korábban többször is megakadályozták benne, hogy a legvégéig harcban legyen a bajnoki címért, hosszabb távon pedig rendkívül rossz hatással voltak a testére, és ezt is időbe telt kiheverni.

„Kiszámoltuk a teljes időt, amelyet sérülés miatt ki kellett hagynom, valamint az összes futamot, amelyen emiatt nem tudtam részt venni, és arra jutottunk, hogy körülbelül tizenhét vagy tizennyolc nagydíjat, egy egész szezonnyit hiányoztam – fogalmazott Pedrosa. – Amikor visszavonultam [az állandó versenyzéstől], komoly gondjaim voltak a kulcscsontommal, amely szétesett. Egy része súlyosan megsérült, a csont nem gyógyult be magától. Nem akart beforrni, és nem tudta elviselni az erőt, amelyet kifejtettem rá. Nagyon hosszú folyamat volt, és néhány, őssejttel foglalkozó orvosnak köszönhetően sikerült megoldanom.”

Pedrosa szerint Rossi szívből hozott döntést, míg Marc Márquez „mindent eltipor”, amit kell