back to top
2024. szeptember 08. 01:22
KezdőlapMotoGPKét versenyzőt is bejelenthet a Yamaha a MotoGP következő versenye előtt

Két versenyzőt is bejelenthet a Yamaha a MotoGP következő versenye előtt

Sajtóértesülések szerint Miguel Oliveira jövőre a Pramac Yamahánál fog versenyezni, amit a Brit Nagydíj hétvégéjén jelentenek be. Pár nappal korábban állítólag Álex Rins szerződéshosszabbítása is hivatalossá válik.

Jövőre ismét négy motorja lesz a Yamahának a MotoGP-ben, hiszen 2025-től a gyári istálló mellett a Pramac is a hangvillások versenygépeit fogja használni. Ugyanakkor ebből a négy helyből egyelőre csak az egyikről lehet tudni, hogy ki fogja birtokolni: Fabio Quartararo még az idény elején hosszabbított szerződést, ám a másik három ülés egyelőre gazdátlan.

Azonban vélhetően már nem sokáig. Az olasz Sky Sports értesülései szerint ugyanis a Yamaha Miguel Oliveirát fogja szerződtetni a Pramac egyik ülésére, egészen pontosan két évre. Mindez több szempontból is illeszkedik a képbe: egyrészt Quartararo nemrég kijelentette, hogy – miután Fabio Di Giannantonióról minden bizonnyal lecsúsznak – a portugál versenyzőt is szívesen látná márkatársként.

Quartararo elárulta, hogy Di Giannantonio után ki lenne a második választása a Pramac motorjára

Másfelől pedig Oliveira jelenlegi csapata, a Trackhouse hétfőn közzétett egy videót, amelyben egyértelművé teszik, hogy új versenyző leigazolásának bejelentésére készülnek. Arról persze nem esett szó, hogy az új jövevény melyik mostani pilóta helyére érkezik, de az utóbbi időszak alapján úgy tűnik, hogy az amerikai istálló, illetve az Aprilia Raúl Fernándezt akarja megtartani.

Megszületett a döntés, szinte biztos, hogy újabb MotoGP-csapat cserél pilótát a szezon végén

Oliveira szerződtetése abból a szempontból mindenképpen hozhat a konyhára a Yamaha és a Pramac szempontjából, hogy személyében rutinos motorosról van szó. A portugál versenyző 2019-ben debütált a MotoGP-ben, és azóta öt futamot nyert a KTM-mel. Tavaly óta az Aprilia aktuális szatellitcsapatánál versenyez, ahol a legutóbbi sprinten végzett először a legjobb háromban bármilyen futamon, de most már nemcsak az osztrák, hanem az olasz gyártónál is bőven van tapasztalata.

Az olasz portál úgy tudja, hogy Oliveira szerződtetését a nyári szünet utáni első forduló alatt, a Brit Nagydíj hétvégéjén fogják bejelenteni. Addigra pedig már a gyári Yamaha másik ülésének kérdése is végleg eldőlhet, hiszen állítólag pár nappal korábban azt is nyilvánosságra hozzák, hogy Álex Rinsszel szerződést hosszabbítottak.

Maradt tehát a Pramac másik motorja, ahova Quartararo egy újoncot ültetne, és a hírek szerint a Yamaha is erre készül. A Moto2-es tabella élmezőnyéből Sergio García, Joe Roberts és Alonso López is felmerült, de könnyen lehet, hogy a Trackhouse pont az amerikai versenyző érezését fogja bejelenteni. Rajtuk kívül Tony Arbolino lehet még a befutó. A 24. születésnapját augusztus elején ünneplő pilóta meglehetősen gyenge idényt fut, de mellette szólhat, hogy Oliveirához hasonlóan ő is kifejezetten jó viszonyt ápol Quartararóval.