back to top
2024. szeptember 08. 01:49
KezdőlapMotoGPRossi fölényben, Marc Márquez „sehol” – a MotoGP pilótáitól megkérdezték, hogy ki...

Rossi fölényben, Marc Márquez „sehol” – a MotoGP pilótáitól megkérdezték, hogy ki a legnagyobb

A MotoGP megkérdezte a versenyzőit, hogy szerintük ki a gyorsaságimotoros-világbajnokság történetének legnagyobb pilótája. A válaszok alapján azonban sokan inkább arról beszéltek, hogy gyerekként kire néztek fel.

Ezen a héten már másodszor kerül elő az a téma, hogy ki volt minden idők legjobb, legnagyobb versenyzője a gyorsaságimotoros-vb történetében. Nemrég Fabio Quartararo kijelentette, hogy szerinte ez Marc Márquez, majd nem sokkal később a MotoGP honlapján megjelent egy videó, amelyben az állandó mezőny tagjainak ugyanerre a kérdésre kellett válaszolniuk. Az apropót a soron következő Brit Nagydíj adta, hiszen 75 éve ugyancsak az Egyesült Királyságban rendezték a sorozat történetének első fordulóját. A videót minden bizonnyal a Sachsenringen vették fel, mivel az azt a hétvégét sérülés miatt teljes mértékben kihagyó Álex Rins nem szerepelt a megkérdezettek között.

Quartararo: Kedvelem Valentino Rossit, de számomra Marc Márquez a történelem legjobbja

A válaszok alapján azonban arra lehet következtetni, hogy sokan nem az eredeti kérdésre próbáltak meg felelni, hanem inkább arról beszéltek, hogy ki volt a gyerekkori kedvencük, vagy esetleg kiről nézegettek utólag videókat. Alighanem ezzel magyarázható, hogy a legtöbb királykategóriás vb-címmel rendelkező Giacomo Agostinit senki nem említette meg, ahogyan Geoff Duke, John Surtees, Mike Hailwood, idősebb Kenny Roberts, Eddie Lawson és Wayne Rainey is kimaradt a válaszokból. A modern korból pedig Jorge Lorenzót és Casey Stonert nem említette meg senki, de az ő esetükben a kortársaik közül is akadtak számszakilag eredményesebb versenyzők.

Összességében kijelenthető, hogy ha ez egy szavazás lenne, akkor Valentino Rossi nagy fölénnyel nyerne, hiszen tizenketten kizárólag őt említették, további két versenyző pedig másokéval együtt az ő nevét mondta. A MotoGP-korszakot figyelembe véve hozzá legközelebb álló Márquezt azonban csak egyvalaki említette meg, aki nem Quartararo volt. Az ellentmondást azzal lehetne feloldani, hogy a francia pilóta az általunk korábban megírt interjújában csak a négyütemű korszakot vette figyelembe, de erre akkor semmivel nem utalt.

Az alábbiakban az egyes versenyzők válaszai olvashatók:

Jorge Martín: „Összességében Valentino.”

Augusto Fernández: „Valentino.”

Marco Bezzecchi: „Valentino Rossi.”

Franco Morbidelli: „Vale. Számomra ő a legnagyszerűbb.”

Francesco Bagnaia: „Nem talán, hanem abszolút: Valentino Rossi. Egész életemben ő volt a bálvány. Minden, amit tett, varázslatos volt.”

Miguel Oliveira: „Nehéz erről úgy beszélni, hogy kikerüljük Valentinót.”

Johann Zarco: „Valentino Rossi.”

Fabio Di Giannantonio: „[Rossi] volt a legnagyszerűbb. Egyszerűen ő volt a leggyorsabb, a legerősebb. Bármelyik pilóta jött szembe, ő legyőzte.”

Brad Binder: „Természetesen Valentino.”

Maverick Viñales: „Gyerekkoromban Valentino volt a bálványom.”

Luca Marini: „[Rossi] úgy változtatta meg ezt a sportágat, mint senki más.”

Raúl Fernández: „Valentino Rossi.”

Enea Bastianini: „Kevin Schwantz volt az egyik hősöm.”

Pedro Acosta: „Kevin Schwantz. A legtöbb futamát megnéztem a YouTube-on. Szerintem több olyan személyiségre lenne szükség a paddockban, mint amilyen az övé volt.”

Marc Márquez: „Aki különleges volt, az Mick Doohan, és emlékszem Doohan, valamint [Àlex] Crivillé csatáira. Innen származnak az első emlékeim, úgyhogy számomra ez különleges.”

Fabio Quartararo: „Mick Doohan.”

Jack Miller: „[Doohan] egy legenda. Öt [bajnoki cím] zsinórban, főleg a sérülése után. Szerintem ő a legelszántabb ember, aki valaha pályára lépett.”

Nakagami Takaaki: „Az én bálványom természetesen Kató Daidzsiró volt.”

Aleix Espargaró: „Ui Juicsi és Valentino Rossi.”

Álex Márquez: „Crivillé [idejében] születtem, aztán [Dani] Pedrosával folytatódott, később pedig Marcon nőttem fel.”

Joan Mir: „Kevin Schwantz, Valentino Rossi, Randy Mamola: Nem választanék ki egyet, van néhány.”

Pedrosa szerint Rossi szívből hozott döntést, míg Marc Márquez „mindent eltipor”, amit kell