back to top
2024. szeptember 08. 01:25
KezdőlapMotorsport23 évvel első királykategóriás vb-címe után ismét kétütemű 500-as motort vezetett Rossi...

23 évvel első királykategóriás vb-címe után ismét kétütemű 500-as motort vezetett Rossi (videó)

A Yamaha nemrég pályanapot tartott Jerezben, ahol a márka korábbi kétütemű motorjai kerültek elő. Valentino Rossi Eddie Lawson világbajnok gépét vezethette, de Giacomo Agostini és Max Biaggi korábbi munkaeszközeit is pályára vitték.

Retró napot tartott a Yamaha nemrég Jerezben: a hangvillások néhány korábbi kétütemű motorjukat vitték pályára, méghozzá óriási legendák közreműködésével. A legnagyobb sztár Valentino Rossi volt, de a meghívottak között szerepelt Jonathan Rea, valamint csapat-, illetve márkatársa, Andrea Locatelli és Dominique Aegerter, ahogyan a háromszoros világbajnok, Luca Cadalora, illetve a tavaly Endurance-világbajnoki címet szerző trió tagjai is ott voltak Niccolò Canepa, Karel Hanika és Marvin Fritz személyében.

A Yamaha több YZR500-ast is pályára gurított. Eddie Lawson világbajnok motorját, az 1986-os 0W81-est, valamint az egy évvel későbbi 0W86-ost is meg lehetett csodálni. Ahogyan Max Biaggi 2001-es, 0WL6-osainak másolatát is. Azonban nem csak 500-as gépekkel száguldottak: Cadalora az 1990-es YZR250-esére ült fel, a Formula 750 korszakából pedig Giacomo Agstini, Christian Sarron és Johnny Cecotto motorjai is ott voltak.

Rossi személye már csak azért is érdekes, mert szűk 23 éve, 2001-ben ő volt az utolsó világbajnoka a kétütemű korszaknak a királykategóriában. A 45 éves exmotorversenyző Lawson 1986-os gépére ült fel, míg Rea az 1987-es változatot próbálta ki. „Az YZR500-asokkal történő körözés úgy, hogy közben Valentino közvetlenül előttem volt, igazi »csípd meg magad« pillanat volt, amelyet soha nem fogok elfelejteni” – nyilatkozta.

A hatszoros Superbike-világbajnok Agostini TZ750-esét is vezette, amellyel az olasz legenda az utolsó két futamát nyerte, és amely azért volt különleges a brit pilóta számára, mert édesapjának is volt egy ilyen a garázsában. Locatelli szintén a gyorsaságimotoros-világbajnokság legeredményesebb versenyzőjének motorján ült, csak éppen a YZR750-esen. „Annyira más, mint a jelenlegi motorom, de még mindig nagyon erős – fogalmazott. – Teljesen más stílusban kell vezetni, de nagyon élveztem.”

Locatelli emellett Biaggi 2001-es motorjának a másolatát is meghajtotta, csakúgy, mint Canepa. A két versenyző nem egy generációhoz tartozik, de gyerekként mindketten láthatták versenyezni a négyszeres gyorsaságimotoros- és kétszeres Superbike-világbajnokot. Nem véletlen, hogy lelkesen nyilatkoztak a YZR500-asról.

„Csodálatos volt motorozni – jelentette ki Locatelli. – Úgy nőttem fel, hogy láttam a tévében, ahogyan versenyez, és elképzeltem, hogy pont ezen a motoron ülök. Nem voltam csalódott. Nagyon gyors volt [a motor], a gumik és a fékek jók voltak, és őszintén szólva egy álom vált valóra azzal, hogy Jerezben körözhettem vele.”

„Az erő annyira agresszívan jön, hogy az embernek nagyon óvatosnak kell lennie – ezek már Canepa szavai. – Amikor viszont elkezdi megérteni a motor karakterét, akkor igazán tudja élvezni, a leadott teljesítmény fantasztikus. Ráadásul természetesen a hangja is elképesztő. Lenyűgöző, hogy mennyire könnyű és kellemes vezetni ezt a motort, még a modern gépekhez képest is, és egy igazi álom vált valóra azzal, hogy a valaha volt utolsó kétütemű 500-as GP-motorok egyikét vezethettem.”