back to top
2024. szeptember 08. 01:28
KezdőlapMotoGPBagnaia szavai üzenetértékűek lehetnek Marc Márqueznek: jövőre nincs több kifogás

Bagnaia szavai üzenetértékűek lehetnek Marc Márqueznek: jövőre nincs több kifogás

Francesco Bagnaia elárulta, melyik motor volt a kedvence a Ducatinál eltöltött időszakából, és hogy az idei versenygépe miben különbözik a tavalyitól. A címvédő Marc Márquezről is szót ejtett, és egyértelműen arra utalt, hogy a spanyol pilóta számára jövőre már nincs kifogás.

A MotoGP elmúlt három évének egyértelműen Francesco Bagnaia volt az uralkodója. Bár 2022-ben és tavaly is szoros küzdelemben nyerte meg a világbajnokságot, hiszen előbb Fabio Quartararónak, majd Jorge Martínnak volt matematikai esélye az utolsó fordulóban, de a 2021-es idény utolsó harmadától kezdve messze ő nyerte a legtöbb futamot.

A 2022-es idény óta az olasz versenyző mindegyik motorjával időben megtalálta a közös hangot. Persze ettől még lehetséges, hogy egy pilótának meglegyenek a preferenciái, és a címvédő esetében is ez a helyzet. Érdekes módon azt a változatot nevezte meg kedvenceként a legutóbbi három motorja közül, amellyel a legkésőbb nyerte meg első futamát. Ugyanakkor azt is érzékeltette, hogy nem csak a versenygépek hozták meg a sikereit.

Rossi jelenlétében házasodott meg Bagnaia, a testőröknek be kellett avatkozniuk

„Minden versenyzőnek szüksége van egy kicsit a saját képességeire – nyilatkozta az MOW-n megjelent interjújában. – Jól éreztem magam a GP23-ason, de számomra a GP22-es a legjobb motor, amióta a Ducatinál vezetek. Ez minden idők legsikeresebbje: nem voltak gyengeségei, fantasztikus volt. Azt hiszem, ha ma a ’22-essel versenyeznék, azzal is a csúcson lennék.”

Persze Bagnaia már régóta nem a Desmosedici GP22-essel versenyez, hiszen jelenleg 2024-et írunk. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a holtszezonban, illetve az új idény elején még azoknak a pilótáknak is hozzá kell szokniuk bizonyos változásokhoz, akik nem váltottak gyártót. A háromszoros világbajnok elmondta, mik a fő különbségek a jelenlegi és a tavalyi motorja között.

„A GP23-asnak megvoltak a maga erősségei, nagyobb volt a tapadása, mint a ’22-esnek, de nehéz volt fékezni, míg a GP24-es kisebb tapadással rendelkezik, de jobban fordul, és jobb a fékezésnél – magyarázta. – A teszteken sokat dolgoztunk, de néhány dolgot függőben hagytunk, ezekkel egy bizonyos időpontban kellett foglalkoznunk.”

Bagnaia jelenleg a második legeredményesebb versenyző a MotoGP mezőnyében, és jövőre Marc Márquez személyében pont az a pilóta lesz a csapattársa, aki megelőzi ebben a rangsorban. A spanyol motoros idén igazolt át a tavalyi Ducatikat használó Gresinihez, és bár voltak szép villanásai, a futamgyőzelem egyelőre nem jött össze, és a tabella első két helyezettjétől is elég messze van. A 24-szeres királykategóriás futamgyőztes egyértelműen arra utalt, hogy a következő idényben már semmivel nem lehet mentegetni a most 31 éves versenyző teljesítményét.

„Jelenleg erősebb vagyok Marcnál – szögezte le. – Az biztos, hogy a vele szemben támasztott elvárások egészen mások voltak. Csendben dolgozunk, és valóban, a főszereplő beszél. Én soha nem tudtam elviselni azt a szokást, hogy azelőtt kell beszélni, hogy látjuk a munka [eredményét]. Azt mondták, hogy Marc elsöprő fölénnyel fog nyerni a Ducatival, most meg azt mondják, hogy nem ugyanolyan a motorja. Jövőre meglátjuk.”

Ducati: Marc Márquez tökéletes hozzáállást mutatott, ezért lesz ő a gyári csapat versenyzője

A két versenyzőnek már megvoltak a maguk csörtéi, és nem mindegyik zárult a legbékésebben. Idén többször is összecsaptak, és Portimãóban mindketten elestek, igaz, Jerezben és Le Mans-ban már nem volt ilyen jellegű probléma. Könnyen lehet, hogy csapaton belül még élesebb lesz a küzdelem, de Bagnaia ezzel egyelőre nem akar foglalkozni.

„Meglátjuk, mi történik, nekem jól kell éreznem magam, és a lehető legjobbat kell nyújtanom – fogalmazott. – Ismerjük a bennünk rejlő potenciált, és ha mindent jól csinálunk… Pontosan tudom, hogy az az erősségem, hogy felismerem a helyzetet. Véleményem szerint jelenleg nagyon kevés a riválisunk. Ami a későbbieket illeti, majd meglátjuk.”