back to top
2024. szeptember 08. 01:33
KezdőlapMotoGPHivatalos: a kilátástalan eredmények ellenére Mir szerződést hosszabbított a Hondával

Hivatalos: a kilátástalan eredmények ellenére Mir szerződést hosszabbított a Hondával

A gyári Honda bejelentette, hogy 2026-ig szerződést hosszabbítottak Joan Mirrel. Bár az utóbbi hetek alapján lehetett számítani erre a fejleményre, de előtte korántsem volt egyértelmű.

Újabb kérdés dőlt el a MotoGP pilótapiacával kapcsolatban: a gyári Honda bejelentette, hogy Joan Mir jövőre is marad az istállónál a gyártóhoz korábban 2025-ig aláíró Luca Marini csapattársaként. Ahogyan azt az utóbbi időszakban több esetben is láthattuk, a spanyol versenyző két évvel hosszabbította meg az idén lejáró szerződését, vagyis a jelenlegi technikai korszak végéig biztosan a japánokat fogja erősíteni.

Mir 2015 óta tagja a gyorsaságimotoros-világbajnokság valamelyik mezőnyének, bár abban az évben még csak egy futamon vett részt. 2017-ben Moto3-as világbajnok lett, majd mindössze egy szezonnyi Moto2-es szereplés után bemutatkozhatott a MotoGP-ben. 2020-ban úgy ért fel a királykategória csúcsára, hogy mindössze egyetlen győzelmet szerzett, pole pozícióból pedig egyet sem (ezeken azóta sem változtatott), a pontátlaga pedig alacsonyabb volt, mint ha minden versenyen negyedikként ért volna célba.

Válságértekezletet tartottak a Hondánál a MotoGP előző futama után

A 27. születésnapját szeptemberben ünneplő motoros tavaly csatlakozott a Hondához, miután a Suzuki kiszállása miatt mindenképpen váltania kellett. Első idénye rémálomszerűen alakult: a főfutamokon mindössze hat alkalommal ért célba, és bár ebből ötször pontot is szerzett, de egyetlen ötödik helyet leszámítva mindig az első tízen kívül zárt. Ráadásul három alkalommal is megsérült, aminek következtében futamot vagy futamokat kellett kihagynia.

A holtszezonban optimistán nyilatkozott a Honda fejlődésével kapcsolatban, de hamar kiderült, hogy a gyártó még kilátástalanabb helyzetben van, mint korábban. Bár az idény nagy részében gyorsabb volt Marininél, még mindig viszonylag sokat esik, és kilenc forduló alatt mindössze 13 egységet gyűjtött. Korábban a sajtóban felmerült, hogy az egykori főnöke, Davide Brivio által irányított Trackhouse-hoz igazol, sőt, ő maga a visszavonulást is felvetette, de később már úgy fogalmazott, hogy ha most elhagyná a Hondát, azt bukásnak értékelné. Ennek tudatában pedig várható volt a mostani bejelentés.

Mir: Ha elmegyek a Hondától, akkor úgy fogom érezni, hogy kudarcot vallottam

„Először is nagyon boldog vagyok, hogy a következő két évben a Hondával és a HRC-vel versenyezhetek – nyilatkozta Mir. – Az volt a célom, hogy folytassuk ezt a partnerséget, és most sikerült is megvalósítanom. A HRC és én 2023 óta vagyunk partnerek, és mivel ez folytatódik, hiszek benne, hogy azzal, hogy továbbra is megosztom a véleményem a HRC-vel, hozzájárulhatok az RC213V fejlesztéséhez. Tudom, hogy mit kell tennem, és tudom, hogy mit tud elérni a Honda, úgyhogy remélem, mindketten megvalósítjuk. Az idei szezon hátralévő részében továbbra is keményen dolgozunk a jövőért.”

„Nagyon boldog vagyok, hogy 2025-től két évig Joan Mirrel versenyezhetünk a MotoGP-ben – fogalmazott Kodzsi Vatanabe, a Honda Racing Corporation (HRC) elnöke. – Ez olyan kemény idény a Honda számára, amilyet még soha nem tapasztaltunk. Mir még ilyen körülmények között is bízott a csapatban, és nagyon hálásak vagyunk a hozzáállásáért, hogy soha nem adta fel, és bármikor küzdött. Mirrel együtt szeretnénk minden érdekelt féllel közösen dolgozni a visszatérésért, és mindent megteszünk azért, hogy minél hamarabb megfelelhessünk a szurkolóink elvárásainak. Még egyszer köszönjük minden rajongónak, aki mindig támogat minket. Bízunk a további támogatásotokban.”